Beszólt Donald Trumpnak Elon Musk

Beszólt Donald Trumpnak Elon Musk

Elon Musk 2019-ben (Fotó: Wikimedia/Steve Jurvetson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megy az adok-kapok a volt amerikai elnök, Donald Trump és a világ leggazdagabb embere, Elon Musk között. Miután pár napja Trump hazugnak (egészen pontosan bullshit artist-nak) nevezte Muskot, amiért az kijelentette, hogy a floridai kormányzóban, Ron deSantisban látja a jövő republikánus elnökjelöltjét, Musk azt írta a Twitteren a volt elnökről, hogy ideje vennie a kalapját és elvitorláznia a napnyugtába.

Musk egy későbbi tweetben kifejtette, hogy a világ legerősebb katonai és gazdasági hatalmának vezetőjének nem szabadna a 80-as éveiben járnia potenciális elnökségének végén (ezzel utalva Joe Biden jelenlegi elnökre is). 

Szerinte deSantisnak könnyű ellenfele lenne Trump a republikánus előválasztáson, még csak kampányolnia sem kéne.

Minden elemző szerint Trump másodszori megválasztásának esélyeit nagyban erodálták a már több hete tartó, többnyire demokraták által vezetett (ám két republikánus taggal is bíró) január 6-i vizsgálóbizottság meghallgatásai, ahol az egykori közvetlen munkatársai vallottak Trump a felkelés felszításában betöltött szerepéről.

A Fehér Ház volt ügyvédje, Pat Cipollonénak vagy Mike Pence egykori titkárának, Cassidy Hutchinsonnak a vallomásai után a közvéleménykutatók mérései szerint már a republikánus törzsszavazók egy része szerint sem kéne Trumpnak erőltetnie a hatalomba való visszatérést. Közben Muskra is rájár a rúd: miután dugába dőlt a Twitter felvásárlására tett kísérlete (állítása szerint a cég nem adott át neki minden pontos információt, többek között a platformon lévő hamis fiókok számát illetően), a cég bíróságon akarja megtámadni a visszalépést, gyakorlatilag bírósági ítélettel akarja őt kötelezni a kialkudott áron való felvásárlásra. Musk a hírt Twitter-fiókján röhögő fejek egész sorozatával fogadta.

Eközben a demokratáknál is jelentős probléma Joe Biden életkora. A demokrata szavazók többsége nem szeretné, hogy a novemberben már 80 éves elnök 2 év múlva újra elinduljon az elnöki posztért. Abban a feltételezett esetben, ha elindulna, és ismét győzne – továbbá, nem kényszerülne egészségügyi okokból lemondani – 86 éves lenne második ciklusának lejártakor.

Mivel a félidős választásokon a demokraták jelenleg vesztésre állnak, azaz, a felmérések szerint jó eséllyel elveszítik a szenátust is és a képviselőházat is (az más kérdés, hogy a politikai berendezkedésből fakadóan a választási térkép erősen lejt a republikánusok felé), egy félidős republikánus választási győzelem valószínűleg megpecsételné Biden sorsát. Az elnök támogatottsága, elsősorban az Amerikában is elszabaduló infláció miatt jelenleg mindössze 38,5 százalékos a felméréseket összegző FiveThirtyEight oldal szerint.