Betiltották Oroszországban a Facebookot és az Instagramot

Betiltották Oroszországban a Facebookot és az Instagramot

Facebook logó (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy moszkvai bíróság betiltotta a Facebookot és az Instagramot Oroszországban azzal az indoklással, hogy az anyacég, a Meta „szélsőséges szervezet” – írja a Deutsche Welle és több más médium. Az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata fordult a bírósághoz a nyugati közösségi médiaszolgálató betiltása érdekében.

Oroszország már korábban is blokkolta a Facebookot, mert a közösségi médiaszolgáltató letiltotta az orosz médiához történő hozzáférést, az Instagramhoz történő hozzáférést pedig azt követően korlátozták, hogy a Meta közölte: lehetővé teszi a közösségi média ukrajnai felhasználói számára, hogy erőszakra buzdító üzeneteket osszanak meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa február 24-én Ukrajnába vezényelt orosz csapatok ellen. Most már bírósági döntéssel is rendelkeznek a döntés jogszerűségéről.

A biztonsági szolgálat képviselője, Igor Kovalevszkij Moszkva Tverszkoj kerületi bírósága előtt arra hivatkozott, hogy „a Meta tevékenysége Oroszország és az ország fegyveres erői ellen irányul”. A The Guardian tudósítása azt is hozzáteszi: a Whatsapp üzenetküldő alkalmazásra a tilalom nem érvényes, miután az „nem alkalmas információk nyilvános terjesztésére”.

Az orosz főügyészség követelése nyomán meghozott ítélet azonnal hatályba lépett.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja!

Címkék: Facebook, Instagram