Kína nem küld fegyvereket Oroszországnak, tízmillió ember hagyta el az otthonát Ukrajnában – percről percre

Kína nem küld fegyvereket Oroszországnak, tízmillió ember hagyta el az otthonát Ukrajnában – percről percre

Látkép orosz tüzérségi támadás után a Kijev agglomerációjához tartozó Vinohradarban 2022. március 20-án (Fotó: Musienko Vladislav/UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítsék cikkünket az új bejegyzések megjelenése érdekében.

• Moszkvai idő szerint hétfő reggel 10 óráig Mariupol megadását követelik az orosz erők
• Hatvannégy, az invázió első napja óta túszként fogva tartott személy hagyhatta el a csernobili erőművet
• Ismét hiperszonikus rakétát vethettek be az oroszok, akik egy tankjavítót is kilőhettek
• 3,3 millió ember hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta
• Az orosz erők 56 embert megöltek, amikor tankkal lőttek egy idősek otthonára
• Tízmillió ember – a lakosság több mint negyede – mára elhagyta otthonát Ukrajnában

• Telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden és Hszi Csin-ping is, az amerikai elnök pedig figyelmeztette kínai kollégáját: nagy ára lesz annak, ha a kínaiak megsegítik Oroszországot
• Szombati közvetítésünket itt találják

23:14: Tüzérségi támadás ért egy kijevi lakónegyedet és egy bevásárlóközpontot az ukrán főváros Podil elnevezésű negyedében – közölte Telegram-csatornáján a város polgármestere. Az al-Dzsazíra által is idézett Vitalij Klicsko tájékoztatása szerint a negyedben vasárnap este számos robbanást lehetett hallani. A városvezető szerint több lakóházat is találat ért, áldozatokról, sérültekről egyelőre nem tudtak még hírt adni, a mentőegységek és a rendőrség épp megkezdte a károk felmérését és az emberek mentését. A kérdéses negyed közvetlenül az óváros mellett, attól északra, a Dnyeper-folyó partján fekszik.

23:00: Az ukrán fegyveres erők tájékoztatása szerint Oroszország megállapodott Halifa Haftár líbiai katonai parancsnokkal moszkvai látogatása során, hogy líbiai zsoldosokat toborozzon az orosz oldalán Ukrajnában harcoló harcokhoz – írja Facebook-oldalán a ukrán fegyveres erők egyesített vezérkara. Az ukránok szerint a zsoldosok átszállítása valószínűleg a hírhedt katonai magáncég, a Wagner-csoport szervezésében, az orosz légierő repülőgépeivel és anyagi finanszírozása mellett történik majd. Ahogy arról korábban már lapunk is beszámolt, az oroszok Szíriában is toboroznak, ahol a pesszimistább becslések szerint is több mint tízezer ember jelezte, harcolna az oroszok oldalán. A fő motiváció a pénz: a Szíriában havi 15-35 dollárt kereső szír milicistáknak havi 1100 dollárt ígértek állítólag az oroszok. További részletek itt! >>>

22:55: Az Egyesült Királyság katonai hírszerzése szerint Oroszország továbbra is blokád alatt tartja az ukrán partokatírja a Sky News. Többek között erről szól a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése az ukrajnai helyzetről, amelyet vasárnap este adtak ki és egy Twitter-bejegyzésben is megosztották.

22:50: A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) további csernobili alkalmazottak rövid időn belüli váltására szólít fel – írja vasárnapi közleményében a szervezet. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a csernobili radioaktívhulladék-létesítményekben úgy 600 órája dolgozó személyzet mintegy felét egy friss ukrán kontingens leváltotta. Az ukránok az orosz erők múlt hónapi elfoglalása óta folyamatosan dolgoztak az erőműben. „Túl sokáig voltak ott. Őszintén remélem, hogy a műszakból megmaradt alkalmazottak is hamarosan válthatnak” – mondta ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője, Rafael Grossi. A nukleáris létesítményeket felügyelő ukrán hatóság arról tájékoztatta az IAEA-t, hogy a cserék egy megállapodás nyomán vasárnap reggel megkezdődtek. További részleteket itt tudnak olvasni! >>>

22:05: Vasárnap összesen mintegy 7295 személyt sikerült evakuálnia humanitárius folyosókon az ukrán hatóságoknak, önkénteseknek az ostrom alatt lévő településekrőljelentette be Irina Verescsuk. Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Mariupolból a hét utolsó napján 3985 főt sikerült kihozniuk. A kijevi kormány azt tervezi, hétfőn további 50 buszt próbál bejuttatni az oroszok által bekerített és ostromolt városba, hogy további civileket hozzanak ki onnan. Moszkva tájékoztatása szerint hétfőn keleti és nyugati irányba is menekülő útvonalakat nyitnak a polgári lakosság számára. Közben az orosz állami ITAR-TASZSZ arról ír, a két ukrán szakadár területről és Ukrajna más régióiból összesen mintegy 16 400 főt, köztük 3389 gyereket menekítettek ki vasárnap. Moszkva szerint az orosz hatóságok február 24. óta 330 686 embert, köztük 68 983 gyereket evakuálták Ukrajnából.  

21:55: Immár hat uniós tagország vizsgálja az oroszok által elkövetett háborús bűnöket – jelentette Twitter-bejegyzésében az ukrán főügyészség vezetője. Irina Venediktova szerint Észtország, Litvánia, Németország, Lengyelország, Szlovákia és Svédország is foglalkozik az ilyen ügyek feltárásával. Az ügyészségi vezető szerint Ukrajna szorosan együttműködik és minden információt, illetve bizonyítékot átad ezen esetek kivizsgálását elősegítendő.

21:34: Egy napra átadja mintegy 71,5 millió követővel bíró Instagram-oldalát egy Irina nevű ukrán orvosnak minden idők egyik legismertebb angol focistája, David Beckham. Az angol válogatott, valamint a Manchester United és a Real Madrid korábbi kiválósága erről szóló videójában arról beszélt, az UNICEF-akció során be szeretnék mutatni, hogyan dolgozik egy harkivi szülészeti kórház. A divatiparban és a saját parfümmárkával is bíró, az Egyesült Államokban saját fociakadémiát üzemeltető egykori labdarúgó arra kéri követőit és a közvéleményt, hogy rajta keresztül is segítség adományaikkal az UNICEF munkáját. A harkivi megyei szülészetet vezető, Beckham közösségi oldalát „megkapó” orvos elmondása szerint békeidőben gyermekaneszteziológusként dolgozik. Beszámolója szerint a háború első napján az összes terhes nőt és anyát a kórház pincéjébe kellett evakuálni, ám az intenzív osztályon lévő babákat sajnos nem tudják a pincébe vinni, mert nekik szükségük van az életmentő felszerelésekre, amelyeket nem lehet az alagsorba telepíteni. Irina szerint az első napok voltak a legnehezebbek, amikor meg kellett tanulniuk, hogyan kell kezelni a bombázásokat és a rakétacsapásokat, és miként lehet ilyen körülmények közepette dolgozniuk. Saját bevallása szerint jelenleg már a hét minden napján és a nap minden órájában dolgoznak.

21:25: A népszerű online számítógépes játék, a Fortnite készítői bejelentették: március 20. és április 3. között az online játékából származó teljes bevételt az ukrajnai humanitárius erőfeszítésekre ajánlják fel. A játékgyártó óriás, az Epic Games szerint az Xbox-tulajdonos Microsoft is ugyanezt tenné, és a bevételt a Direct Relief jótékonysági szervezetnek, valamint három ENSZ-ügynökségnek, köztük a Világélelmezési Programnak (WFP) adományozná. Az Epic Games szerint a felajánlás az összes valódi pénzes Fortnite-vásárlást magában foglalja.

Ahogy azt a közleményt idéző BBC is megjegyezte, Ukrajna régóta Európa egyik legnagyobb számítógépes játékfejlesztő központja, és az iparág számos cége bejelentette már, hogy támogatja az országot. Az Activision Blizzard – amely leginkább a Call of Duty, az Overwatch és a World of Warcraft fejlesztéséről ismert – leállította értékesítését Oroszországban. Eközben az Elden Ring szerepjátékot kiadó Bandai Namco bejelentette, hogy közel 848 ezer dollárt adományoz a brit Save the Children szervezetnek Ukrajna támogatására.

21:13: A Kijev megtámadására tett újabb kísérlet során a megszállók elveszítették a 6. harckocsiezred egy kombinált különítményétírja Facebook-oldalán a ukrán fegyveres erők egyesített vezérkara. A napi hadügyi tájékoztatójukban ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak, „az ukrán fegyveres erők egységeinek a Brovari körzet egyes területein végzett akciói miatt az ellenséges egységeket továbbra is elzárják az üzemanyag- és élelmiszerellátástól.” A hadműveletekkel kapcsolatban az amerikai Washington Post amerikai hírszerzési forrásaira hivatkozva arról írt, hogy a frontvonalak gyakorlatilag egy hete megmerevedtek, az oroszok nem tudtak számottevő előrelépést elérni, miközben átlagban napi ezer embert vesztenek.

21:07: A Mariupolt körülvevő oroszok a város megadását követelik. Az orosz védelmi minisztérium ezzel kapcsolatos memorandumát az orosz állami RIA Novosztyi jelentette, de idézte a brit Sky News hírcsatorna is. E szerint az oroszok moszkvai idő szerint hétfő reggel 10 óráig (azaz. közép-európai idő szerint reggel 8 óráig) várják az ukránok válaszát. Vasárnap korábban egy CNN-nek adott interjújában Volodimir Zelenszkij elnök többek között arról beszélt, határozottan kitartanak amellett, hogy Ukrajna nem fogad el olyan békefeltételeket, amelyek veszélyeztetik az ország területi integritását.

21:02: Amit láttam, remélem, soha senki nem fogja látni – mondta az utolsó, Mariupolból evakuált uniós diplomata. Görögország mariupoli főkonzulja az athéni repülőtérre érkezését követően arról beszélt a Fekete-tenger keleti részéből nyíló Azovi-tenger partján fekvő ukrán település ott fog szerepelni a háború által teljesen elpusztított városok listáján. A görög külügyminisztérium tájékoztatása szerint – amelyet az al-Dzsazíra is idézett – a főkonzuljuk több tucat görög állampolgárnak és görög nemzetiségűnek nyújtott segítséget, mielőtt kedden elmenekült Mariupolból. Négynapos Ukrajnán keresztüli útja után tíz másik görög állampolgárral együtt Moldván, majd Romániába át jutott el haza.

20:50: Folyamatos katonai támogatást ígért Ukrajnának Boris Johnson. A brit kormányfő ezt egy Volodimir Zelenszkijjel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetésben jelezte. „A miniszterelnök felvázolta az Egyesült Királyság folyamatos elkötelezettségét amellett, hogy nemzetközi partnerekkel együttműködve összehangolja Ukrajna önvédelmének megerősítését” – áll a brit kormányfői hivatal, a Downing Street közleményében. „Mindkét vezető hangsúlyozta a szankciók folyamatos fontosságát a Putyinra gyakorolt nyomásgyakorlásban, és elítélték az ártatlan civilek elleni iszonyatos támadásokat a mariupoli döbbenetes merényleteket követően” – áll a BBC által is idézett közleményben.

20:41: Egy hollandiai bíróság a hétvégén úgy döntött, hogy szabadon enged két, előzetes letartóztatásban lévő ukrán állampolgárt, hogy visszatérhessenek hazájukba harcolni – írta a Dutchnews hírportált idézve az MTI. Az Északnyugat-Ukrajnából származó két fiatal férfi hat hónapja van előzetes letartóztatásban, a hatóságok embercsempészettel gyanúsítják őket. Tavaly szeptemberben tartóztatták le őket, amikor egy vízijárművel albán állampolgárok egy csoportját próbálták Nagy-Britanniába juttatni. A két gyanúsítottat a bíróság ügyvédjük kérésére engedte szabadon.

A testület úgy indokolta a döntést, hogy „a rendkívüli körülmények az előzetes letartóztatás feloldását indokolják, különös tekintettel arra, hogy az ukrán kormány előzőleg minden férfit a haza megvédésére szólított fel.” A bíróság hozzátette, hogy a két gyanúsított ragaszkodik ahhoz, hogy eleget tegyen a felszólításnak, továbbá elengedésükben az a tényező is szerepet játszott, hogy a két férfinak most családja mellett a helye. A hírportál azt írja, hogy a gyanúsítottaknak jelentkezniük kell a holland hatóságoknál, ha erre utasítást kapnak, és abba is bele kell egyezniük, hogy az esetleg ellenük elindítandó per tárgyalásának lefolytatása után leülik az esetleges büntetést. A bíróság szóvivője arra a kérdésre, hogy a törvényszéknek milyen biztosítéka van arra, hogy a férfiak az esetleges büntetést le fogják tölteni, azt válaszolta, hogy „azonnal letartóztatják őket, ha megpróbálnak újra Hollandia területére lépni”. Hollandiában az embercsempészetért akár 18 év szabadságvesztés is kiszabható.

20:30: Meghackelték az orosz Facebook, a VKontakte hivatalos Telegram-csatornáját, hogy azon az orosz invázióval kapcsolatos információkat adtak közrejelentette az orosz Meduza. A Kremltől független tényfeltáró portál szerint az orosz közösségi médiaóriás Telegram-oldalán az orosz haderő veszteségeiről, az oroszok civilekkel szembeni légicsapásairól osztottak meg információkat. „Az orosz hadsereg számos ukrán várost döntött romba és több mint 3500 civil célpont ellen intézett támadást” – írták többek között.

20:22: Azok az orosz zenészek, akik felszólaltak a háború ellen, komoly nyomás alá kerültek, és nem játsszák a zenéiket Oroszországban – írja a BBC. Nem sokkal az invázió megkezdése után Oroszország egyik legnagyobb médiavállalata, a Russzkaja Mediagruppa (RMG) elmagyarázta, miért nem játszik többé bizonyos előadókat népszerű rádióállomásain vagy zenei tévécsatornáin. „Ennek a döntésnek az az oka, hogy ezek a zenészek az Oroszország és Ukrajna közötti nehéz helyzet kapcsán tett kemény kijelentéseket Oroszországgal szemben” – olvasható a közleményben. Az RMG közölte, a társaság első számú prioritása a hallgatók tisztelete, és a kérdéses „zenészek arrogáns és lenéző hozzáállása az orosz hallgatókhoz” nem hagyott más választást, mint felbontani a művészekkel kötött szerződéseket.

A listán jelenleg több ukrán zenész és három orosz produkció szerepel, köztük a legendás rockegyüttes, az Akvarium, amelynek énekese, Borisz Grebenscsikov Instagram-bejegyzésében „őrületnek” nevezte a háborút. Mint a BBC-nek fogalmazott, nem idegen tőle a politikai nyomás. „A fél életemet valamilyen eltiltás alatt töltöttem” – mondta Grebenscsikov, aki szerint őt tiltották be az 1970-es és az 1980-as években is. Szerinte nincs ebben semmi szokatlan, ahogy abban sem, hogy aztán ugyanazok az emberek, akik betiltották, díjakat adnak az embernek.

20:10: Folytatódik Mariupol heves orosz bombázása – közölte Pavlo Kiriljenko. Donyeck megye kormányzója arról beszélt a BBC-nek: „Folyamatosan támadnak. [A] bombázások, légicsapások és lövöldözések állandóak a városban. Most is harcok, lövöldözések zajlanak a településen. A mai napon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy néhány ember – nem adom meg a nevüket –, akik részt vettek az információszerzésben és az emberek evakuálásában, tűz alatt találták magukat, sajnos közülük többen meg is sérültek. Olyan emberek voltak, akiknek mozogniuk kell, önkéntesek..., akikről a megszállók jól tudják, hogy civilek és fegyvertelenek, de bármilyen ürügyet keresnek, hogy békés emberekre lőjenek.”

19:27: A kijevi megyei rendőrség tájékoztatása szerint az oroszok újabb légicsapást hajtottak végre a fővároshoz közel, attól észak-nyugatra fekvő Bucsa körzetben, Zabujanaja településen. Az Ukrajinszka Pravda honlap által is idézett beszámoló szerint további három további településről – Makarivból, Irpinből és Borogyankából is – jelentettek harcokat Kijev körül.

19:19: A szaúdi állami tulajdonban lévő olajtársaság, az Aramco is arról tájékoztatott, hogy jelentősen növeli a kitermeléshez köthető befektetéseit, miután a 2021-es évben megduplázták a korábbi profitjukat. A bejelentés újabb „jó hír” a világ vezetői számára, akik teljes függetlenséget szeretnének elérni az orosz kőolajszármazékokkal és földgázzal szemben.

19:12: Hosszú távú energetikai partnerségi megállapodást köt Németország és a világ legnagyobb földgázkitermelői közé tartozó Katar, amely hozzájárul Németország „Putyin-mentes” energiaellátásának kiépítéséhez – nyilatkozott a német gazdasági és klímavédelmi miniszter vasárnap Dohában. Azzal kapcsolatban, hogy Katar – amely a legutóbbi, 2020-as adatok szerint évi 167 milliárd köbméterrel a hatodik számú földgázkitermelő – nem tartozik a nyugati típusú liberális demokráciák közé, úgy fogalmazott, hogy nem lehet a demokráciákra korlátozni az energetikai együttműködést, ha Németország fedezni akarja energiaszükségletét. Részletek itt >>>

19:05: Franciaország mintegy 850 millió eurónyi orosz vagyont zárolt – közölte Bruno Le Maire. A pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió által is idézett francia pénzügyminiszter szerint 150 millió eurót zároltak bankszámlákon, míg 539 millió euróra becsülik a francia földön zár alá vett ingatlanok értékét. Ennél sokkal érzékenyebb „fogás” lehet Oroszország számára, hogy a franciák az orosz központi bank franciaországi forrásait is befagyasztották, amely az orosz állam ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint mintegy 22 milliárd euróra rúg.

19:00: Hatvannégy fő hagyhatta el a csernobili erőművet – jelentette be Facebook-oldalán a nukleáris létesítmény. A tájékoztatás szerint ezek közül 50 atomerőművi munkatárs, de rajtuk kívül még az ukrán nemzeti gárda 9 tagja (közülük 8 nő), az ukrán mentőszolgálat egyik női munkatársa és 4 „katasztrófa turista” hagyhatta el a zónát. A közlemény emlékeztet rá, hogy a most távozók az Ukrajna elleni orosz invázió első napja óta túszként ragadtak ott az erőműben, miután az orosz haderő elfoglalta a létesítményt. Arra is emlékeztetnek, az erőmű munkatársai mintegy 600 órája teljesítenek szolgálatot Csernobilban. Őket most 46 önkéntes váltja, akik átveszik a most távozók munkáját.

18:45 Oroszország megerősítette, hogy az ukránok megölték Andrej Palin fekete-tengeri flottaparancsnok-helyettest. Az éppen ellentengernaggyá kinevezni tervezett Palin a hírek szerint Mariupol régiójában vesztette életét. Korábban ő volt az orosz erők parancsnok-helyettese Szíriában is. Palin Kijevben született és ott is nőtt fel. 

18:30 Kína amerikai nagykövete kijelentette, hogy hazája nem küld fegyvereket Oroszország számára, viszont nem zárta ki, hogy a jövőben így tegyen. Kin Gangot a CBS műsorában kérdezték, ő pedig úgy fogalmazott, dezinformáció terjed azt illetően, hogy Kína fegyverekkel segítené ki az oroszokat. Ehelyett élelmiszert, gyógyszert, hálózsákokat és kisbabák ellátásához szükséges eszközöket küldenek, fegyvert viszont egyik érintettnek sem. A nagykövet szerint a béketárgyalásokat és az azonnali tűzszünetet sürgetik, a nyugat által szorgalmazott nyilvános elítélés gesztusa viszont szerinte nem segít. 

18:14 Az orosz invázió és a náci Németország között vont párhuzamot Volodimir Zelenszkij az izraeli törvényhozóknak eljuttatott üzenetében. Az ukrán elnök azt mondta, az izraelieknek együtt kell majd élniük a döntéssel, segítik-e megvédeni Ukrajnát az orosz agresszorokkal szemben vagy sem. A Knesszethez szóló üzenetében Zelenszkij az inváziót a nácik ún. végső megoldásához, azaz a zsidók kiirtására vontkozó tervhez hasonlította. Egyúttal feltette a kérdést, Izrael miért nem hajlandó eladni nekik az Iron Dome rakétavédelmi rendszert, ami az egyik legjobb a világon, és az elnök szerint biztosan segítene az ukránokon. Zelenszkij rákérdezett arra is, Izrael miért nem vezet be erőteljes szankciókat Oroszországgal szemben, illetve miért nem gyakorol nyomást az orosz üzleti életre. 

18:01 Horvátországba eddig 8500 menekült érkezett Ukrajnából az orosz támadás miatt – közölte vasárnap Davor Bozinovic belügyminiszter. Kiemelte: a menekültek 48 százaléka nő, 40 százaléka gyermek és 12 százaléka férfi. Többségük családoknál, barátoknál talált menedéket, 827-en befogadóközpontokban vannak – tette hozzá. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horvátország kész 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült emberről gondoskodni. Az ukrajnai fejleményektől függően – ha szükséges – bővítenek a kapacitásokon – hangsúlyozta. „Az eddig hallottak szerint a háború legrosszabb szakasza még hátra van. Három fronton nő majd az Európára nehezedő nyomás: az energiabiztonság, a védelmi kiadások és menekültek befogadása terén” – monda Bozinovic. Jelezte: készülnek a szociális jóléti törvény módosítására, hogy azok, akik ideglenes védelmet kapnak az országban, egyszeri 2500 kunás (valamivel több mint 123 ezer forint) juttatásban részesülhessenek. Úgy becsülte: a legtöbb ukrán menekült valószínűleg huzamosabb ideig az országban marad. Húszezer menekült esetében ez 1,3 milliárd kunájába kerül az országnak – fogalmazott. (MTI)

17:46 Erőszakosan léptek fel a megszálló orosz csapatok az ellenük tüntetőkkel szemben Bergyanszk városában. Legalább két demonstrálót őrizetbe vettek, egyet pedig fizikailag bántalmaztak a Mariupoltól hetven kilométerre, az Azovi-tenger partján fekvő településen. Az orosz erőszakot bemutató videók hitelességét a CNN megerősítette. A tüntetők a Chervona Ruta című népszerű ukrán popdalt énekelték, mielőtt letartóztatták volna őket, egy másik tiltakozót pedig még a földön fekve is rugdostak. 

17:30 Mariupol vezetése vasárnap délután még nem tudott részletekbe menően nyilatkozni arról, hogy mi a helyzet az oroszok által bombázni kezdett művészeti iskolánál. Így arról sem voltak még pontos adatok, hányan rejtőztek a város lakói közül az épületben. Korábbi becslés szerint négyszázan is menedéket találhattak az oroszok által a hétvégén célba vett intézményben. Napokig nem lehetett tudni azt sem, mi a helyzet a korábban bombázott színházépületnél. A jelenlegi adatok szerint ott a túlélők száma nagyjából 130-ra tehető. A mariupoli színházban előzőleg körülbelül 1300-an rejtőzhettek el. Az elnök tanácsadója, Petro Andrusenko a közösségi médiában azt írta, az oroszok gyakorlatilag a földdel kívánják egyenlővé tenni Mariupol városát. Még a kocsijukban menekülni próbálókra is lőnek a várost ostromló megszállók.  

17:18 Szvetlana, Olga és Nagyezsda mesélt lapunknak arról, hogyan kellett menekülniük a bombázás alatt álló ukrán nagyvárosokból. Cikkünket itt olvashatják>>>

 

17:04 Nagyon-nagyon ritka, hogy egy háborúban tábornokokat tudjanak megölni – fejtette ki a CNN-nak David Petraeus volt amerikai katonai parancsnok, CIA-vezető. Ukrajna ugyanakkor azt állítja, hogy már hat orosz vezetőt lőttek ki eddig. Petraeus szerint az orosz irányítási rendszer feltehetően megbomlott, az oroszok kommunikációját megzavarták az ukránok, letiltották az orosz előhívót és aztán leszedték a 3G-t is, az oroszoknak már ukrán civilektől kell mobilt lopniuk, hogy kommunikálni tudjanak egymással. Petraeus szerint eközben alsóbb szinten nincs kezdeményezőkészség, így a türelmetlen katonai vezetőknek maguknak kell kezükbe venniük mindent, így könnyen az ukrán mesterlövészek célkeresztjébe kerülnek. 

16:48 Putyin azért folyamodik a civilek elleni támadásokhoz, mert a hadjárata elakadt, nem volt képes olyan gyorsan elérni céljait, ahogy szerette volna – erről beszélt a CBS vasárnapi műsorában Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A politikus szerint visszataszító, ahogy az orosz elnök most már a lakott területeket bombáztatja, csak mert a háborúja elakadt. A földi hadműveletek eközben gyakorlatilag leálltak szerinte. Austin tudomása szerint viszont egyelőre nem jelentek meg zsoldosok az ukrajnai csatatéren, erre legalábbis eddig nincs bizonyíték. Abban a politikus nem hisz, hogy a hiperszonikus rakéták bevetésével Oroszország eldönthetné a háborút. Austin hozzátette, ha Putyin vegyifegyvereket vetne be Ukrajnában, arra jól látható válasz érkezne nemcsak az Egyesült Államoktól, de az egész nemzetközi közösségtől. 

16:34 Tizenegy ukrajnai párt működését függesztették fel az Oroszországhoz való kötődésük miatt Volodimir Zelenszkij vasárnapi videóbejelentése szerint. A nemzetbiztonsági és védelmi tanács döntése többnyire kisebb szervezeteket érint, az Ellenzéki Platform az Életért viszont kivétel, az negyvennégy mandátummal rendelkezik a 450 fős ukrán parlamentben. Az elnök kijelentette, az érintett politikusok nem fognak sikerrel járni az emberek megosztásában. A felfüggesztés a hadiállapot idejére szól. 

16:20 Folyamatosan érkeznek Szlovákiába a Németország és Hollandia által az ország rendelkezésére bocsátott Patriot légvédelmi rendszer elhelyezését megvalósító egységek – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi miniszter közlésére hivatkozva vasárnap. Jaroslav Nad védelmi miniszter szerint az egységek érkezése a következő napokban folytatódni fog. A Patriot légvédelmi rendszert Németország és Hollandia bocsátotta ideiglenesen Szlovákia rendelkezésére az orosz invázióval összefüggésben a NATO keleti szárnyának megerősítése céljából.

Az atlanti katonai blokk megerősítése érdekében a tervek szerint 2100 NATO-katona érkezik Szlovákiába. Nad közlése szerint a Patriot rendszert ideiglenesen a szliácsi (Sliac) légi katonai támaszponton helyezik el. A politikus a napokban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia hajlandó lehet átadni S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának, ám csak akkor, amennyiben más légvédelmi rendszert kap annak pótlására. (MTI)

16:05 Oroszország csak korlátozott előrehaladásra volt képes az elmúlt héten az általa körbezárt városoknál. Erre a megállapításra jutott a brit védelmi minisztérium. Hozzátéve, hogy az oroszok ehelyett inkább fokozták a lakott területek válogatás nélküli bombázását, nagymértékű pusztítást okozva és rengeteg civil áldozatot szedve. Valószínűnek tartják, hogy Oroszország a továbbiakban is inkább a városi területeket fogja lőni, ahelyett, hogy kockáztatna még több emberi veszteséget az előrenyomulás során. 

15:45 Kész tárgyalni Vlagyimir Putyinnal az ukrán elnök, de úgy látja, ha az egyeztetések elbuknak, az akár egy III. világháború kirobbanásához is vezethet. Volodimir Zelenszkij erről a CNN műsorában beszélt, Fareed Zakaria kérdezte őt. Az elnök kifejtette, az orosz erők azért érkeztek az országba, hogy végezzenek velük, de ők mégis kitartottak, méltósággal viselték a rájuk mért csapásokat. A méltóság viszont nem ment életeket, ezért úgy látja, ha csak egy százalék esély is van rá, hogy tárgyalásokkal sikerüljön lezárni a háborút, akkor élni kell ezzel a lehetőséggel. 

Zelenszkij hozzátette, hogy vannak olyan kompromisszumok, amelyeket Ukrajna nem köthet meg a tárgyalások során. Így független államként nem fognak beleegyezni a területi egységüket érintő követelésekbe, tette hozzá. Márpedig Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna fogadja el Krím, illetve a szakadár donbasszi köztársaságok függetlenségét. Zelenszkij szerint az ukrán nép már elmondta, mit gondol minderről, amikor nem virágcsokrokkal, hanem bátorsággal, fegyverrel a kézben fogadták az orosz katonákat. Nem tudod rávenni egy másik állam elnökét erőszakkal, hogy teljesítse a követeléseid – fogalmazott Zelenszkij. 

Az ukrán elnök szerint ha NATO-tagok lennének, ez a háború nem tört volna ki. Hozzátette, ha a NATO-tagok készek ők a szövetségben látni, akkor sürgősen hozzák meg az erről szóló döntéseket, mert most naponta halnak meg emberek a háborúban. Viszont ha csak azt szeretnék, hogy Ukrajna elválassza a két világot egymástól, és nem állnak készen az ukrán emberek megvédésére, akkor mondják ki ezt, viszont nem kényszeríthetik az országot ebbe a bizonytalanságba. Elmondása szerint személyesen is kérte, adjanak világos választ hogy egy, két, esetleg öt év múlva tagok lehetnek-e vagy sem. A válasz pedig világos volt, Ukrajna nem lesz NATO-tag, viszont a nyilvánosság előtt úgy tesznek továbbra is majd, mintha az ajtók nyitva állnának. 

Zelenszkij továbbá nevetségesnek, komolyan vehetetlennek nevezte Putyin állítását, miszerint az ukrán kormány tele lenne neonácikkal. Az ukrán elnök szerint Oroszország vezetője egy információs buborékban él, az ilyen kijelentései pedig aggodalommal töltik el, hogy mi mindent lehet képes ezek után még megtenni. Zelenszkij szerint ha Putyin valóban hisz abban, amit mond, ha elhiszi, hogy ez nemcsupán egy játék, az szörnyűséges dolgokat vetíthet még előre. 

15:30 Oroszországnak további következményekkel kell számolnia, ha vegyifegyvert vet be Ukrajnában – jelentette ki az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield vasárnap. Ismert, az elmúlt időszakban Oroszország vádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy titkos biolaborokat tartott fenn Ukrajnában. Thomas-Greenfield szerint jól ismert orosz taktika, hogy előállnak azzal, amit ők terveznek meglépni, előzőleg megvádolva vele az ellenfelet. A nagykövet szerint épp az oroszok használtak korábban már kémiai fegyvert, és most tartanak tőle, hogy hasonlót terveznek Ukrajnában is. Ha pedig valóban meglépik, arra az Egyesült Államok is kellő erővel fog reagálni, tette hozzá a diplomata a CNN műsorában.

Korábban bebizonyosodott, hogy az oroszok kémiai fegyvert vetettek be 2020-ban Alekszej Navalnijjal, míg 2018-ban Szergej és Julija Szkripallal szemben. Továbbá az Oroszország által támogatott Bassár el-Aszad szíriai rezsimjéről is kiderült már, hogy hasonló fegyvereket használt a civil lakossággal szemben. 

15:15 Legkevesebb 902 civilt öltek meg eddig Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta, további 1459-en pedig megsérültek az ENSZ emberi jogi hivatala (OHCHR) szerint. Mint a Reuters beszámolt róla, a legtöbb áldozatot a különféle rakéta- és légicsapások szedték. A tényleges áldozatok száma az előbbinél jóval magasabb lehet, miután az OHCHR, amelynek kiterjedt megfigyelőcsoportja van az országban, eddig nem tudta számba venni az olyan súlyosabban érintett városokat, mint amilyen Mariupol is. 

14:56 Ludmila Denisova ukrán emberi jogi ombudsman azzal vádolta az orosz erőket, hogy 56 embert megöltek, amikor tankkal lőttek egy idősek otthonára Luhanszk régióban. Mint mondta, a Kreminna városában még március 11-én történt támadáskor az orosz megszállók cinikusan és céltudatosan lőtték tankból az idősek otthonát. A támadásban 56 lakó a helyszínen életét vesztette, a túlélőket, 15 embert a megszállók elrabolták, és a megszállt területre, Svatove-ba vitték. (The Guardian)

14:43 Az ukrajnai Herszonban, Kahovkában és Berdyanszkban zajló tiltakozásokról jelentek meg a közösségi médiában felvételek – a városok mindegyike orosz csapatok ellenőrzése alatt áll. A demonstrációk békésnek tűnnek, azokat a videók elkészültéig nem oszlatták fel az orosz megszálló erők. Az Ukrayinska Pravda hírportál egyik videója azt mutatja, hogy a tömegek ukrán zászlókat lengetnek Herszonban, és azt skandálják, hogy „Herszon az Ukrajna!”. (BBC)

14:33 Oroszország vasárnap közölte, hogy hiperszonikus rakétával célba vett egy üzemanyag-raktárat Ukrajnában, már a második egymást követő napon lőtték ki az élvonalbeli fegyvert. A szombati csapás egy földalatti fegyverlétesítményt célzott, Oroszország szerint ez volt az első alkalom, hogy a háború kezdete óta alkalmazta a fejlett fegyvereket. A BBC nem tudta ellenőrizni Moszkva állításait.

14:19 Tízmillió ember – a lakosság több mint negyede – mára elhagyta otthonát Ukrajnában az orosz pusztító háború miatt – közölte ma Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi vezetője (az AFP-n keresztül). Az ENSZ menekültügyi hivatala, az UNHCR azt jelentette, az orosz invázió február 24-i kezdete óta 3 389 044 ukrán hagyta el az országot, míg a többiek Ukrajnán belül kerestek menedéket. Az adatok szombati frissítése óta további 60 352 ember menekült el. A menekülők mintegy 90%-a nő és gyermek. A 18 és 60 év közötti ukrán férfiak hadkötelesek, nem távozhatnak. Az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete közölte, hogy több mint 1,5 millió gyermek van azok között, akik külföldre menekültek, és arra figyelmeztet, hogy az embercsempészet és a kizsákmányolás veszélyei „valósak és egyre nőnek”. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) azt is tudatta, hogy 162 ezer harmadik országbeli állampolgár is elmenekült Ukrajnából a szomszédos államokba. (The Guardian)

13:51 Az ukrán katonai hírszerzés szerint az ukrán vezetés elleni merényletek megszervezése az orosz megszálló erők stratégiájának része, írja az UNIAN. A hírszerzés információi szerint ma a Vlagyimir Putyin elnök bizalmasának tartott Jevgenyij Prigozsin irányítása alatt álló Wagner magánhadsereg zsoldosai érkeztek Ukrajnába. Az alakulat elsőszámú feladata Ukrajna legfelső katonai és politikai vezetőségének likvidálása. Az Ukrán Védelmi Minisztérium közlése szerint a kulcscélpontok között szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője és Denisz Smihal kormányfő. A hírszerzés hozzáteszi, hogy Ukrajna első emberei elleni merényletek megszervezése a megszállók stratégiájának része. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó korábban azt nyilatkozta, hogy eddig legalább tíz merényletet hiúsítottak meg, amelyben Volodimir Zelenszkij volt a célpont. (Kárpáthír)

13:39 Döntő fontosságú kérdésekben közeledett az orosz és az ukrán fél álláspontja – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter vasárnap a Hürriyet című török napilapban megjelent interjúban, amit a hvg.hu szemlézett. A tárcavezető elmondta, hogy a felvetett hat ügy közül négyben megegyezés született, és úgy vélte, tűzszünetre is van kilátás, amennyiben a felek nem gondolják meg magukat a már eddig eldöntött kérdéseket illetően.

13:37 Legalább 1,5 millió gyermek menekültté vált Oroszország provokálatlan ukrajnai inváziója miatt - mondta Joe English, az UNICEF szóvivője vasárnap a CNN-nek. További 3,3 millió kiskorúnak pedig új lakóhelyet kellett keresni az országon belül – mondta English. Mindegyikük egy-egy gyermek, akiknek az élete szétszakadt, és akiknek a világa fenekestül felfordult” – tette hozzá. Az UNICEF szerint legalább 150 gyerek meghalt és 160 megsebesült azóta, hogy Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát. (CNN)

13:20 A Nyugat még mindig naponta százmilliókat fizet Oroszországnak az energiahordozó-szállításokért, és Vlagyimir Putyin orosz elnök ebből finanszírozza az ukrajnai háborút – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Az ukrajnai háború a fogyasztók és az autósok számára is rettenetes következményekkel járhat, de a briteknek el kell fogadniuk „a Putyinnal szembeni kiállásból” eredő magasabb költségeket. Hangsúlyozta: az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen. Részletek itt>>>

12:59 Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott beszédében „értelmetlen mészárlásnak” nevezte az ukrajnai konfliktust, és arra kérte a vezetőket, hogy állítsák le „ezt a visszataszító háborút” – írja a The Guardian. „Az Ukrajna elleni erőszakos agresszió sajnos nem lassul” – mondta. „Ez egy értelmetlen mészárlás, ahol minden nap megismétlődnek a mészárlások és az atrocitások.” Részletek itt>>>

12:46 Ukrajna azt állítja, hogy megölt egy magas rangú orosz haditengerészeti tisztet. Az ukrán vezérkar a Facebookon azt írta, hogy Andrej Palijt heves harcok során ölték meg, bár halálának körülményei tisztázatlanok. Moszkva egyelőre nem kommentálta a hírt, amit a BBC-nek sem sikerült megerősítenie. Palij az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettese volt, és vélhetően ő az első tengerésztiszt, aki meghalt az invázió során. De a hadsereg több magas rangú vezetőjét is megöltek az ukrán erők, akiket a frontvonalra kényszerítettek, hogy megpróbálják újjáéleszteni Oroszország elakadt előrenyomulását – írja a BBC.

12:26 Ukrán katonai tisztviselők szerint csaknem 15 000 orosz katona vesztette életét azóta, hogy Vlagyimir Putyin több mint három héttel ezelőtt megkezdte invázióját. Az ukrán vezérkar Facebook-oldalán vasárnap közzétett jelentés szerint 14 700 orosz katona vesztette életét a 25 napos harcokban. Azt is állítják, hogy hatalmas mennyiségű orosz katonai eszköz semmisült meg a konfliktusban, beleértve körülbelül 476 tankot, több mint 200 vadászgépet, helikoptert és drónt, valamint körülbelül 1487 páncélozott csapatszállítót. A jelentést ismertető BBC hangsúlyozta, hogy az adatokat nem lehet ellenőrizni, bár nyugati források úgy vélik, Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett, és az amerikai védelmi tisztviselők becslése szerint legalább 7000 orosz katona vesztette életét a hadművelet során, és 21 000-en megsérültek. Orosz részről eddig egyszer közölték a  veszteségeiket, március 2-án körülbelül 500 halottról számoltak be (az ukránok akkor ennek már többszörösét mondták).

12:18 Az elmúlt napokban 300 nigériai, 208 kínai és 190 ecuadori állampolgár térhetett vissza hazájába magyar segítséggel, ami azt jelenti, hogy eddig összesen 12 nemzet 8813 polgárának segítettünk hazatérni, összesen 51 mentesítő járattal – írta hivatalos közösségi oldalán vasárnap Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy harmadik hete dúl a háború a szomszédban, de még mindig több száz, Ukrajnát elhagyó külföldi diák és munkavállaló kér segítséget tőlünk a hazajutásban. Mint írta, közben zajlik hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója. „Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a héten újabb kamionokat indítottunk útnak Ukrajnába, amelyekkel sikerült kézbesítenünk az Országos Mentő Szolgálat adományát a Beregszászi Kórház részére, valamint eljuttattunk összesen 70 tonnányi tartós élelmiszert és higiéniai csomagot Kárpátaljára” – írta.

12:14 Miért nem fog Peking beavatkozni Moszkva oldalán? – ezzel a címmel közölt gyorselemzést az E2F Külpolitikai Műhely Kína szerepéről. Az elemzés itt olvasható>>>

12:05: Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy vasárnap hét humanitárius folyosó nyílik meg, hogy a civilek elhagyhassák a frontvonalat. Ukrajna összesen 190 000 embert evakuált ezekről a területekről az orosz invázió február 24-i kezdete óta – mondta Verescsuk, bár Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatja a folyamat megzavarásáért – írja az Al Jazeera.

11:50: A Gazprom azt közölte, hogy továbbra is folytatja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást az európai ügyfelek igényeinek megfelelően. A cég tájékoztatása szerint március 20-ra 106,6 millió köbmétert kértek.

11:42 Egyre rosszabb a helyzet az ostromlott Mariupolban – jelentette az Al Jazeera munkatársa a városból. Az iskola lebombázásáról, ahol 400-an kerestek menedéket, azt mondta, hogy még mindig arra várnak, hogy lássák, vannak-e túlélők. „A mariupoli hatóságok szerint az a probléma, hogy egyszerűen nem tudnak közel jutni a helyszínhez a környező utcákban zajló heves harcok miatt" – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy a várost a humanitárius folyón keresztül elhagyó embereket ellenőrizték az orosz katonák, hogy biztosan civilek-e, vagy harcosok.

11:25 Egymillió ember menekülhet Németországba Ukrajnából az orosz invázió miatt a szövetségi kormány frissített előrejelzése szerint – írta a Bild am Sonntag (BamS) című német vasárnapi lap. A német nyelvterület egyik legelismertebb menekültügyi szakértője, Gerald Knaus a menekültek EU-s tagországok közötti elosztását sürgeti. Ki kell építeni egy légihidat a többi között Spanyolországba, Portugáliába, Franciaországba és Nagy-Britanniába, „különben március végéig nem egymillióan, hanem kétmillióan érkeznek Németországba és Ausztriába” – mondta a szakember. Részletek itt>>>

10:54 Ukrajna az ország nyugati felében található Volhiniai területének megtámadására számít a vidékkel határos Belarusz felől. Ezt az ukrán elnöki hivatal közölte a hadseregre hivatkozva, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung szemlézett. Az invázió valószínűségét magasra becsülte az elnöki hivatal. A jelentés szerint ugyanakkor tisztázatlan, hogy a támadás orosz fegyveres erők hajtják végre belaruszi területről vagy a belarusz haderő maga teszi ezt meg. A lap megjegyezte, hogy Oroszország inváziója eddig északról, délről és keletről zajlott. 

10:38 Az ukrajnai háború elől menekülők közül szombaton 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap (MTI). Részletek cikkünkben.

10:22 Az orosz védelmi minisztérium több ukrán katonai célpont elleni, szombati támadásról számolt be napi jelentésében. Az orosz hadsereg a Fekete-tengerről indított Kalibr típusú cirkálórakétákkal lőtt ki egy nyizsini üzemet, ahol megrongálódott ukrán páncélosokat javítottak. Emellett csapást mértek a Zsitomir megyei Ovrucsnál egy katonai bázisra, ahol az orosz állítás szerint külföldi katonák szolgáltak. A jelentés alapján több mint száz ukrán és külföldi katona veszítette életét. Igor Konasenkow szóvivő kitért továbbá az újabb hiperszonikus rakétacsapásra is egy ukrajnai üzemanyagtároló ellen – erről korábban már beszámoltunk. A jelentésben foglalt állításokat független források nem erősítették meg.  

10:11 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök összevonja az ukrán televíziós csatornákat. Az erről szóló rendeletet már aláírta Zelenszkij, ezt a hivatala jelentette be. A lépést azzal indokolták, hogy háborús időben fontos az egységes információs politika. Hogy a rendelkezés mikortól lép hatályba, azt egyelőre nem tudni – jegyezte meg több hírügynökség is.

10:00 Ukrán közlés szerint orosz lövedékek csapódtak be és semmisítették meg a mariupoli acélüzemet, amely Európa egyik legnagyobb ilyen gyára. Az Azovstal főigazgatója ugyanakkor nem részletezte a károk mértékét a BBC jelentése szerint. Egy Twitteren közzétett videó tanúsága szerint füstfelhők gomolyognak az üzemből, és robbanások is hallatszanak. Mint a portál írja, az acélmű kulcsfontosságú Mariupolban, az Azovi-tenger partján. A város jelentős stratégiai pont Oroszország számára, mert – a kikötője mellett – szárazföldi folyosót nyithat az oroszok által már 2014-ben bekebelezett Krim-félsziget felé Oroszországból.

9:28 Ma reggel is közzétette friss jelentését a nagy-britanniai hírszerzés. Azt írták, az oroszok Kelet-Ukrajnában továbbra is több város bekerítésén dolgoznak. Az orosz fegyveres erők azonban csak korlátozott előrelépést tudtak elérni az ostromlott települések elfoglalásában. Erősödött a sűrűn lakott területek bombázása, ez több polgári áldozatot követelt. Arra számítanak, hogy az oroszok nagy tűzerővel támadják majd a városokat.

9:08 A moszkvai kormány szerint az orosz fegyveres erők ismét hiperszonikus rakétákat vetettek be Ukrajnában – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Kinzsal rakétarendszerrel az orosz fegyveres erők Mikolajiv régióban egy üzemanyagtárolót semmisítettek meg. Független források a rendszer második bevetését egyelőre nem erősítették meg. Az új típusú rakétát először pénteken alkalmazták az ukrajnai háborúban az oroszok. Akkor a hiperszonikus rakéták segítségével egy földalatti raktárat romboltak le Ukrajnában, ahol a közlés szerint a légierő által használt lövedékeket és rakétákat tároltak.

Mint arról szombati cikkünkben beszámoltunk, először ismerték el az oroszok a harcászati rendszer bevetését. Ennek több mint 2000 kilométer a hatótávolsága, a felső légkörben repül, a sebessége pedig a hangsebesség tízszerese is lehet. Állítólag a jelenleg létező légvédelmi rendszerek hatástalanok ellene. A repülés minden fázisában képes kitérőmanőverekre a légvédelem ellen. A rakétarendszer hagyományos és nukleáris robbanófejeket is szállíthat.

8:38 Mariupoli hatóságok állítása szerint az orosz erők akaratuk ellenére „hurcoltak el” embereket Mariupolból a kialakult heves harcok során. Erről számolt be több nyugati hírügynökség is. Az embereket Oroszország területére vitték. A közlés szerint az embereket Livoberezsnij kerületből és a sportegyesület menedékéből hurcolták el. A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt is írta, a TASZSZ hírügynökség szerint 13 autóbusz 350 emberrel a fedélzetén tart Oroszországba. Az orosz védelmi minisztérium szerint Oroszország összesen 200 autóbuszt biztosít a mariupoliak „kimenekítésére”. 

8:25 Elhagyta Ukrajnát az utolsó belarusz diplomata. Erről az orosz állam által finanszírozott Russia Today német kiadása számolt be. – A belaruszok számára elviselhetetlenné váltak a körülmények Ukrajnában – idézték Igor Szokolt, aki korábban nagykövetként szolgált Ukrajnában. A belarusz televízióban a körülmények közül egyebek mellett a zárolt bankszámlákra hivatkozott. Belaruszt Oroszország közeli szövetségesének tekintik, több orosz hadseregcsoport az Aljakszandr Lukasenka elnök által vezetett országból indulva támadta meg Ukrajnát. Lukasenka többször azt nyilatkozta, hogy nem harcolnak belarusz katonák Ukrajnában.  

8:11 A mariupoli városi tanács szerint az orosz erők egy iskolát bombáztak le szombaton, ahol 400 ember keresett menedéket. Erről a BBC számolt be. Mint írják, a művészeti iskolának otthont adó épület megsemmisült, a romok alatt 400-an lehetnek. Az épületben nők, gyerekek és idősek tartózkodtak. Azt is közölték, hogy áldozatokról egyelőre nincs információ.

8:03 Az ukrán hatóságok szerint 71 gyermeket mentettek ki egy árvaházból, Szumiból – számolt be a BBC. A gyermekek az elmúlt hetekben egy bunkerben rejtőztek a gondozóikkal. Mint a brit közszolgálati média írja, a háború előtt 264 ezer lakosú Szumi városát északkeletről körbefogták az orosz fegyveres erők. – Az első adandó alkalommal kimenekítettük a gyerekeket a háborús övezetből – mondta Dmitro Zsivickij, a régió kormányzója. Kitért arra is, hogy ezeknek a gyerekeknek különböző okokból nincsenek szüleik, és a többségük állandó orvosi ellátásra szorul, néhányan kórházi személyzet felügyelete alatt maradnak.

7:49 Ma reggel is felharsantak a légvédelmi szirénák több ukrajnai városban. A BBC tudósítói légvédelmi riadót jelentettek más települések mellett Lembergből, Harkivból, Szumiból, Zaporizzsjából és Odesszából is.

7:46 Valamivel több mint 6600 ember tudott szombaton elmenekülni az ostromlott városokból nyitott humanitárius folyosókon. Mariupolt 4128 ember hagyta el ezeken – közölték az ukrán hatóságok. Eszerint a helyi acélüzem súlyosan megrongálódott.

7:31 Volodimir Zelenszkij a legújabb videóüzenetében az ukránok által Oroszországnak okozott veszteségekről is beszélt. Állítása szerint már 14 ezer orosz állampolgár életét követelte az ukrajnai invázió. Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyezte, az ukrán állítást független források nem erősítették meg. Oroszország eddig 500 katona elvesztéséről adott számot.

7:12 Már nincs vasúti kapcsolat Ukrajna és Fehéroroszország között az ukrán vasúthálózat elnöke szerint. Okekszandr Kamysin ezt azután jelentette be, hogy nyilvánvalóan kudarcot vallott a fehérorosz vasutasokhoz intézett felhívása, hogy ne szállítsanak orosz katonai vonatokat Ukrajna felé. (BBC)