Betörtek a parlamentbe Kirgizisztánban, kiszabadították a volt elnököt

Betörtek a parlamentbe Kirgizisztánban, kiszabadították a volt elnököt

Tömegoszlatásra készülő rendőrök az előző hétvégén tartott parlamenti választások eredménye elleni tüntetésen Biskekben 2020. október 5-én. A megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba, és most a szerintük elcsalt előző napi voksolás érvénytelenítését, a választások megismétlését követelik. MTI/EPA/Igor Kovalenko

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányzati épületeket ostromoltak meg tüntetők kedden hajnalban Kirgizisztán fővárosában. A tüntetők benyomultak a kormány, valamint a parlament irodáiba. Hívei kiszabadították a korrupció miatt 11 évnyi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, Almazbek Atambajevet.

A több ezer demonstráló – akik szerint elcsalták a hétvégi választást – autókat gyújtott fel, majd közülük sokan átmásztak a a parlament épületét övező kerítésen és behatoltak az épületbe – írja a hvg.hu.

A rendőrség vízágyúkkal, könnygázzal próbálta megállítani őket, ám sikertelenül. Az összecsapásokban legalább százan megsérültek.

Az 1991-ben függetlenné vált Kirgizisztánban az első két, szabadon választott elnöknek tömeges tiltakozó megmozdulások hatására kellett távoznia a hatalomból. Az első békés kormányváltásra 2017-ig kellett várni, amikor a jelenlegi elnök, a 2023-ig hivatalban lévő Szooronbaj Dzsejenbekov váltotta Almazbek Atambajevet. A mostani választáson a hivatalos eredmények szerint főleg a Dzsejenbekovhöz közel álló pártok kerültek be a parlamentbe.

A jelenlegi elnökkel, Szooronbaj Dzsejenbekovval egyébként épp múlt héten, néhány nappal a kirgiz országgyűlési választások előtt találkozott Orbán Viktor miniszterelnök. Mint lapunk megírta, Dzsejenbekov a rendszerváltás előtt a Szovjetunió Kommunista Pártjának helyi leágazásában, a Kirgizisztáni Kommunista Pártban politizált, az Os tartomány pártbizottságának vezetője, illetve termelőszövetkezeti elnök is volt. Jelenleg a Kirgiz Szociáldemokrata Párt tagja, annak jelöltjeként lett Kirgizisztán elnöke három évvel ezelőtt.

Orbán egyébként nyáron, június elején, két hónappal az augusztusi belarusz választásokat megelőzően látogatta meg Minszkben Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, aki ellen az augusztusi, vélhetően elcsalt választásokat követő tüntetések a mai napit tartó tiltakozáshullámba torkollottak.

A magyar kormánykritikus médiában Orbán-átoknak is nevezik azt a jelenséget, amikor egy-egy Orbán Viktor által meglátogatott vagy fogadott külföldi vezető nem sokkal a magyar miniszterelnökkel történő találkozást követően a hazájában „bajba kerül”: lemondani kényszerül, vagy tüntetések szerveződnek ellene.