Bevásárlás a koronavírus-járványban: ötletek, előírások, történetek az olasz hétköznapokból

Bevásárlás a koronavírus-járványban: ötletek, előírások, történetek az olasz hétköznapokból

Koronavírus Észak-Olaszországban (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben drámai hírek érkeznek Olaszországból a koronavírus-járvány terjedéséről, az élet olyan értelemben ott sem áll meg, hogy az emberek kénytelenek boltba menni. Összeszedtük, hogyan néz ki a bevásárlás a mediterrán országban, milyen szabályok szerint kell az olaszoknak mozogni. A helyi sajtóból szemezgettünk.

Idősek, és olyan személyek számára, akiknek valamilyen szempontból gondot okoz a bevásárlás, az önkormányzatok igyekeznek segíteni. Goriziában például az önkormányzati telefonszámot kell hívni ilyen esetben, és az önkormányzat honlapjára is feltették az összes olyan szolgáltató elérhetőségét, aki házhoz szállít, Venetoban önkéntesek végzik a házhoz szállítást. Az alapelv tehát itt is: maradj otthon!

Az egész Olaszországot lefedő bolthálózattal rendelkező Coop egyes boltokban külön sávot biztosít az egészségügyi dolgozóknak és azoknak az önkénteseknek, akik mások részére vásárolnak be. A Coop ezen kívül összeállított egy húsz pontból álló listát arról, hogyan lehet biztonságosan vásárolni a járvány idején, ha mégis a boltba kell menni (lásd a cikk végén).

A 2020. március 11-én kelt miniszterelnöki rendelet bár megtiltja a boltok, piacok nyitva tartását, de kivételt tesz az élelmiszert árusító boltokkal és piacokkal. Előírja, hogy biztosítani kell legalább egy méter távolságot a vásárlók között. 

Lakhelyelhagyás esetén ki kell tölteni egy nyomtatványt, amin fel kell tüntetni, miért és hova kíván menni az űrlapot kitöltő személy. Aláírásával felelősséget vállal azért, amit leír. Igazoltatás esetén ezt az űrlapot kell felmutatnia, és az állampolgár dolga bizonyítani, hogy a valóságnak megfelelnek a leírtak (erről a rendszerről nemrég írt a Magyar Hang). Bevásárolni a legközelebbi élelmiszerboltban kell. Kizárólag abban az esetben lehet ebből a célból elhagyni a saját települést, ha a bolt a másik településen közelebb van a lakóhelyhez.

Kikészült gyerekek, kutyabérlés, internetgondok - ilyen az élet most Olaszországban | Magyar Hang

Tartományi szinten további szabályozásokat, ajánlásokat fogalmaztak meg az élelmiszerboltokra vonatkozóan. Ilyen, az áruházi dolgozók szakszervezeteivel is együttműködve kidolgozott irányelvek Firenzében például, hogy lehetőség szerint plexilappal kell védeni a pénztárosokat. A nyitott pénztárakat váltakozva kell üzemeltetni a zárt pénztárakkal, hogy minél jobban szét legyenek osztva a vásárlók. Ezek az irányelvek meghatározzák a helyiség, munkaeszközök fertőtlenítésének módját, gyakoriságát, hogyan kell használni a maszkokat a boltokban. A szupermarketek esetében korlátozni kell a beengedett vásárlók számát, fertőtlenítő folyadékadagolót és papírtörlőt kell elhelyezni a bevásárlókocsiknál, amit sok üzletlánc már korábban is megtett.

Toscana tartománya ezen kívül azt kéri a szupermarketek üzemeltetőitől, hogy mérlegeljék sebészeti maszkok vagy ezzel egyenértékű maszkok kihelyezését is az egyszer használatos kesztyűkön kívül, és helyezzenek el a boltok jól látható utasításokat arra vonatkozóan, hogyan kell ezeket használni. Elsősorban tehát nem a nyitvatartási időt korlátozzák – hiszen így több ember zsúfolódik össze a rövidebb nyitvatartási idő alatt egy helyen, ami növeli a fertőzésveszélyt – hanem a társas érintkezést. Hasonló rendelkezéseket hoztak sokszor települési szinten is, van ahol előírják a maszk és a védőkesztyű használatát a boltokban, erre egyébként már Magyarországon is van példa Velencén

A szabályozást a legtöbbször betartják, de az idő múltával nő a feszültség a létbizonytalanság miatt is, például azoknál, akik feketén dolgoztak, alkalmi munkákból éltek. A boltok kifosztására Palermóban a Facebookon kezdett szerveződni egy csoport, így ott a nagyobb élelmiszerboltok előtt már rendőrök őrködtek a hétvégén. Nápolyban egyre hosszabb sorok állnak az ingyenkonyha előtt. A nehéz helyzetet enyhítendő a családoknak juttatott 600 eurós bébiszittertámogatás mellett, hogy a szülők tudjanak akkor is dolgozni, amikor az iskolák zárva vannak, összesen 400 millió eurót oszt szét az olasz kormány élelmiszer-utalványokra.

A válság az összefogást is megszüli. A Gazzetta di Mantova beszámol egy kezdeményezésről, melynek során mindenki eggyel többet vesz élelmiszerből, amit berak egy külön kosárba, ebből a kosárból a szegényebbek szabadon elvihetik azt, amire szükségük van. Nápolyban pedig az erkélyekről, ablakokból lelógatott kosarakba lehet beraknia az élelmiszert annak, akinek van, és elvinnie belőle annak, akinek nincs: „Chi puo’ metta, chi non puo’ prenda”. 

Az olaszországi Coop listája a biztonságos bevásárláshoz:

Koronavírus: hogyan vásároljunk? – Mielőtt elindulna

• Készítsen egy listát arról, amire szüksége van, ellenőrizze, van-e hely a termékek otthoni tárolására

• A vásárlásokat csoportosítsa egy-egy alkalomra, szervezze úgy, hogy a lehető legritkábban kelljen bevásárolnia.

• Lehetőleg abba a boltba menjen, amelyiket a legjobban ismeri, és tudja, melyik termék, hol található.

• Lehetőleg egyedül vásároljon, és semmiképp ne vigyen magával gyerekeket vagy idős embereket.

• Ne menjen boltba, amikor sokan vannak, például ünnepnapokon vagy késő délelőtt és késő délután, keresse a kevésbé zsúfolt napokat és idősávokat.

• Ha van otthon kézfertőtlenítője, vigye magával. 

• Ha a szupermarkethez érkezve azt látja, hogy túl sokan vannak, és a vásárlást elhalaszthatja egy kevésbé zsúfolt időpontra, jöjjön vissza máskor!

Koronavírus: hogyan kell vásárolni? – Hogyan viselkedjen a boltban?

• Gondosan olvassa el áruházának útmutatását, és kövesse, amit javasolnak. 

• A belépés előtt fertőtlenítse a kezét.

• Kövesse az elkészített listát, és tartsa az egy méter távolságot, amíg a többi vásárló összegyűjti a termékeket a polcokról, mielőtt Önre kerülne a sor.

• A kiszolgálópultoknál, a pénztáraknál és a mérlegeknél is nagyon figyeljen, hogy biztonságos távolságban várja meg, amíg Ön kerül sorra.

• Amikor a pénztárnál vagy a kiszolgálópultnál tartózkodik, tartson akkora távolságot a kiszolgáló személyzettől, amin karjukat kinyújtva még át tudnak nyúlni.

• A boltban se álljon le beszélgetni.

• A pénztárnál helyezze az árukat a szalagra, és haladjon el gyorsan a kassza előtt anélkül, hogy megállna a pénztáros előtt.

• Lehetőleg fizessen kártyával.

• Fizetés után ne kezdjen elpakolni a zacskókba, hanem tegye vissza a kocsiba.

• Nyugodtabban tudja majd elrakni a zacskókba a parkolóban, szabadtéren, majd berakni az autóba

Koronavírus: hogyan kell viselkedni vásárlás után?

• A vásárolt dolgokat a bolton kívül, szabadtéren pakolja el a zacskókba, táskákba.

• Amint lehet, rakja le a vásárolt dolgokat otthon a tárolóhelyekre (hűtőszekrény, kamra, garázs), és mosson kezet vagy fertőtlenítse újra a kezét.

• Abban az esetben, ha rokona vagy ismerőse részére vásárolt, próbálja meg a lehető leginkább korlátozni a személyes érintkezést, amikor átadja.