Biden azt javasolja Putyinnak, találkozzanak

Biden azt javasolja Putyinnak, találkozzanak

Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök felhívta orosz hivatali partnerért, Vlagyimir Putyint és egy harmadik országban, az elkövetkező hónapok során megtartandó találkozót javasolt neki – közölte kedden a washingtoni Fehér Ház.

Mint az amerikai elnöki hivatal írta: a beszélgetés során Joe Biden hangsúlyozta az Egyesült Államok  elkötelezettségét Ukrajna területi integritása mellett, és aggodalmának adott hangot a jelentős orosz haderőösszevonás miatt a Krím-félszigeten és Ukrajna határán. Az amerikai elnök ezen kívül azt is világossá tette, hogy az Egyesült Államok határozottan fel fog lépni nemzeti érdekeinek védelmében, „reagálva az orosz lépésekre, mint például a kiber-támadások, vagy a választási beavatkozás”.

A közlemény szerint Biden megerősítette azt a célját, hogy stabil és kiszámítható kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal, összhangban az USA érdekeivel, és „javaslatot tett arra, hogy a következő hónapokban tartsanak egy csúcstalálkozót egy harmadik országban, ahol megvitathatják az Egyesült Államok és Oroszország előtt álló kihívások teljes skáláját”.

A Kreml megerősítette, hogy Biden találkozót javasolt Putyinnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök a keddi telefonbeszélgetésben kifejtette amerikai hivatali partnerének, Joe Bidennek az ukrajnai politikai rendezés orosz megközelítését – közölték.

Az orosz államfői hivatal által kiadott tájékoztatás szerint Biden az általa kezdeményezett beszélgetés során a kapcsolatok normalizálásának szándékáról tett említést. A felek emellett tárgyaltak az iráni nukleáris megállapodás kilátásairól, az afganisztáni rendezésről és a klímaváltozásról.