Biden ismét kiállt Ukrajna területi egysége mellett

Biden ismét kiállt Ukrajna területi egysége mellett

Joe Biden június 15-én megérkezik Genfbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal (Fotó: REUTERS/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát - erősítette meg Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtök délutáni telefonbeszélgetése alkalmával. A Fehér Ház közleménye szerint Biden hangsúlyozta „az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett”. Mint írják: az amerikai elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államok több mint félmilliárd dollár fejlesztési és humanitárius segélyt nyújtott Ukrajnának az elmúlt évben, és mérlegeli, hogy további gazdasági támogatást nyújtson a kelet-európai országnak.

Az MTI híradása szerint Biden világossá tette, hogy bár „a nagykövetségen dolgozó személyzet családtagjai távoztak Ukrajnából, de az Egyesült Államok kijevi külképviselete továbbra is nyitva áll és teljes mértékben ellátja feladatát”.

A Fehér Ház közlése szerint a vezetők megvitatták az európai biztonság érdekében tett közös diplomáciai erőfeszítéseket, Biden elnök pedig „kifejezte az Egyesült Államok támogatását a normandiai formátumú konfliktusrendezési erőfeszítések iránt”. Az amerikai elnök reményének adott hangot, hogy a felek január 26-i elköteleződése a 2020 júliusi tűzszünet feltételei melletti segít csökkenteni a feszültséget és előmozdítani a minszki megállapodások végrehajtását – áll a közleményben.

A normandiai formátumú egyeztetések a Donyec-medencei válság békés, tárgyalásos rendezésére jöttek létre. Az úgynevezett normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – 2015 februárjában hozta tető alá a minszki megállapodásokat, de azok maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára.

Zelenszkij a beszélgetést követően, a Twitterre írt rövid bejegyzésében úgy fogalmazott: „Megbeszéltük a közelmúltbeli diplomáciai erőfeszítéseket a deeszkaláció érdekében, és megállapodtunk a jövőre vonatkozó közös lépésekről”. Az ukrán elnök hozzátette: megköszönte Bidennek a katonai segítséget, valamint szó esett Ukrajna pénzügyi támogatásának lehetőségeiről is.

A CNN egy meg nem nevezett ukrán diplomáciai forrástól ugyanakkor úgy értesült, hogy „nem ment jól” a beszélgetés. A Telex szemléjében az olvasható, hogy a felek az Ukrajna elleni orosz invázió bekövetkeztének esélyét eltérően ítélték meg: Joe Biden szerint valós egy azonnal támadás lehetősége, Volodimir Zelenszkij szerint az orosz lépések „fenyegetők, de kétértelműek”.

Zelenszkij arra kérte az amerikaiakat, hogy az üzengetés hőfokát vegyék lejjebb, tekintettel az így keltett pánik gazdasági hatásaira. A forrás szerint az ukrán hírszerzés másképp ítéli meg az orosz fenyegetés szintjét.