Biden kedden egyeztet Putyinnal Ukrajna kérdésében

Biden kedden egyeztet Putyinnal Ukrajna kérdésében

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt 2021. június 16-án (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai helyzetet, valamint a kétoldalú kapcsolatokat és a júniusi genfi találkozójukon történt megállapodás megvalósítását vitatják meg keddi virtuális csúcstalálkozójukon – közölte az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov a Reuters brit hírügynökséggel.

Az elnökök maguk döntik el, hogy meddig tart a beszélgetés – mondta a Kreml szóvivője.

Biden a stratégiai stabilitásról, kiberbiztonsági és regionális kérdésekről is tárgyalni kíván. A csúcstalálkozó pontos időpontját nem tették közzé – értesült az MTI.

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter hírszerzési jelentésekre hivatkozva pénteken kijelentette, hogy Moszkva feltehetően nagyszabású katonai offenzívára készül január végén, mivel több mint 94 ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ térségében.

Biden hangsúlyozni fogja az ukrán határ mentén folytatott orosz katonai tevékenységekkel kapcsolatos amerikai aggodalmakat, és ismételten a támogatásáról biztosítja Ukrajna szuverenitását és területi épségét – közölte Washington.

Biden januári hivatalba lépése óta a két vezető egy alkalommal találkozott személyesen, júniusban Genfben. Legutóbb telefonon beszéltek, július 9-én.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) stockholmi értekezlete szünetében tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akinek azt mondta, hogy súlyos következményei lesznek, amennyiben Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”