Biden meghívta Zelenszkijt

Biden meghívta Zelenszkijt

Volodimir Zelenszkij elnöki beiktatására tart május 20-án Kijevben (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és meghívta őt nyárra, egy személyes találkozóra az Egyesült Államokba – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.    

Sullivan közölte, hogy Biden – aki a hónap közepén, Svájcban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – támogatásáról biztosította Zelenszkijt. „Lehetőségük volt hosszasan beszélni az Egyesült Államok és Ukrajna kapcsolatának minden kérdéséről, és Biden elnök elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy határozottan ki fog állni Ukrajna szuverenitása, területi integritása és törekvései mellett”-–fogalmazott a nemzetbiztonsági tanácsadó.

„Biden azt is elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy várja, hogy idén nyáron vendégül láthassa a washingtoni Fehér Házban, miután visszatér Európából” – tette hozzá Sullivan.

Az ukrán elnök azt közölte a Twitteren, örömmel  fogadta Joe Biden elnöktől, hogy aznapi telefonbeszélgetésük során meghívta őt washingtoni látogatásra. Zelenszkij utalt arra, hogy látogatására várhatóan júliusban kerül sor. Hangsúlyozta: nagyon várja ezt a találkozót, hogy megvitassák az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti stratégiai együttműködés bővítésének lehetőségeit.

(MTI)