Biden nem zárta ki, hogy beszéljen Putyinnal

Biden nem zárta ki, hogy beszéljen Putyinnal

Macron és Biden a Fehér Házban (Fotó: The White House/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök Emmanuel Macron francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki kategorikusan azt, hogy adott esetben személyesen beszéljen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ezt azonban feltételekhez kötötte, legfőképpen ahhoz, hogy legyen jele Putyinban bármiféle motivációnak arra, hogy befejezze az ukrajnai háborút. Ennek még nincs jele – mondta Biden.

Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tárgyalna Putyinnal. Hasonlóképpen nyilatkozott Macron is: ő a háború eszkalálódásának megakadályozása, illetve nagyon konkrét célok, például az atomerőművek biztonságának szavatolása érdekében folytatná a kommunikációt Putyinnal.

Közben az oroszok tovább lövik rakétákkal Herszont, amit néhány hete szabadítottak fel az ukrán honvédő erők, miután az orosz megszállók kénytelenek voltak visszavonulni az egyetlen általuk sikeresen elfoglalt nagyvárosból. A városban újra elment az áram, a lakosok az ukrán kormány által létesített sátrakban tudnak melegedni, enni-inni és ott van áram is, hogy tölteni tudják a mobiljaikat.

Kijev főpolgármestere, a korábbi bokszoló Vitalij Klicsko arra szólította fel a főváros lakosait, hogy spájzoljanak be ivóvizet, élelmet és meleg ruhákat arra az esetre, ha az orosz rakétatámadások miatt újra totálissá válna az áramszünet. Az elmúlt 24 órában kilencen haltak meg olyan tüzekben, amelyek azért törtek ki, mert az emberek tüzet gyújtottak a lakásukban, hogy felmelegedhessenek.

Az ukrán erők az orosz agresszió eddigi 9 és fél hónapja során 10-13 ezer embert vesztettek, Mihailo Podoljak elnöki tanácsadó szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy újabb 50 hadifoglyot cseréltek ki az orosz, illetve az oroszbarát szakadár erőkkel, így összességében már 1319 ukrán hadifogoly szabadult ki az orosz fogságból.

Címkék: ukrajnai háború

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.