Biden: Putyin választotta a háborút, viselje a következményeit

Biden: Putyin választotta a háborút, viselje a következményeit

Joe Biden június 15-én megérkezik Genfbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal

Fotó: Denis Balibouse / Reuters

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Putyin egy agresszor. Ő választotta a háborút. Most neki és az országának el kell viselnie a következményeket – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Az amerikai elnök beszédében ismét elítélte Oroszország katonai agresszióját, és hangsúlyozta a gazdasági ellenlépések fájdalmasak lesznek rövid és hosszabb távon egyaránt. – Szándékosan úgy határoztuk meg a szankciókat, hogy azok a lehető legnagyobb veszteséget okozzák Oroszországnak, miközben a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak a szövetségeseink számára – mondta Biden. Hozzátette, a döntést az EU 27 tagállamával, illetve a G7 országaival közösen hozta meg az Egyesült Államok.

A gazdasági válaszlépések arra irányulnak, hogy a minimálisra korlátozzák Oroszország lehetőségeit a dollárban, fontban, euróban, vagy jenben történő tranzakciókra. A szankciókkal elérnék, hogy csökkenjenek az orosz hadseregre fordított kiadások, és hátrányos helyzetbe hoznák az orosz gazdaságot a high tech termékek piacán is. Mindezeken túl – az Egyesült Királysághoz hasonlóan – a bankszektort is megcélozzák: befagyasztják négy nagy bank, köztük a VTB amerikai számláit. Ez Biden szerint összesen legalább 1000 milliárd dollárt érint.

Az elnök hangsúlyozta, meg akarja védeni az amerikai családokat az áremelkedéstől, ezért a cégek „nem használhatják ki a helyzetet”, és nem emelhetik az áraikat. Hozzátette, a szövetségeseikkel együttműködve igyekeznek biztosítani az olaj és a földgáz megfelelő ellátását. 

– Nem tervezem, hogy beszélek Putyinnal – mondta Joe Biden, aki szerint Putyin terve, hogy visszaállítsa a Szovjetuniót. Hangsúlyozta azonban, hogy az agresszió miatt „drágán megfizet” majd, gazdasági és stratégiai szempontból egyaránt. – Putyin pária lesz a nemzetközi porondon, és az általa indított háború eredményeként Oroszország meggyengül, a világ többi része megerősödik.

Biden beszédében újra kiemelte, hogy amerikai katonák nem indulnak harcba Ukrajnáért, eddig sem vettek részt, és ezután sem vesznek részt az Oroszország elleni hadműveletekben, megerősítik ugyanakkor a NATO-tagállamokat, különösen tekintettel a kelet-európai szövetségesekre. Ennek részeként új bázisokat létesítenek a szárazföldi és légi egységek számára. Az amerikai elnök biztosított mindenkit, hogy szükség esetén életbe léptetik az Észak-atlanti szerződés 5. cikkét, amely szerint akármelyik tagállamot éri támadás, azt mindenki ellen irányuló támadásnak tekintik.

Újságírói kérdésre válaszolva Joe Biden úgy fogalmazott, személyesen Putyin elleni szankciókat is tervbe vettek, ezek továbbra is „napirenden vannak”. Nem reagált ugyanakkor érdemben arra a kérdésre, hogy kérte-e Kína segítségét Oroszország elszigetelésében.  

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.