Biden támogatja az Izarel és a Hamász közötti tűzszünet létrejöttét

Biden támogatja az Izarel és a Hamász közötti tűzszünet létrejöttét

A gázai toronyház összeomlása 2021. május 15-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támogatja az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünet létrejöttét – jelentette ki hétfőn Joe Biden amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök immár sokadjára leszögezte, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát „a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben”.

Biden üdvözölte az erőszak kezelése és a Jeruzsálem körüli nyugalom érdekében tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor arra ösztönözte Izraelt, hogy mindent tegyen meg az ártatlan civilek védelme érdekében. „A két vezető megvitatta Izrael katonai műveleteinek haladását a Hamász és más gázai terrorista csoportok ellen” – áll a Fehér Ház tájékoztatásában. Az amerikai elnök a telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet érdekében együttműködik Egyiptommal és más partnerekkel. A két politikus megállapodott abban, hogy ők és kollégáik szoros kapcsolatban maradnak.

A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az al-Aksza mecsetnél, amit kordonnal zárták le az iszlám böjti hónap, a ramadán első napján oda imádkozni igyekvő muszlimok elől, a palesztinok ezért emiatt is tiltakoztak.

A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a világ legsűrűbben lakott területének számító Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

A hivatalos közlések szerint a most kiújult konfliktusban 212-en, köztük 61 gyerek veszette életét a Gázai övezetben, míg izraeli oldalon tíz áldozata van a palesztin rakétatámadásoknak, akik közül kettő gyermek volt.