Biden teljesítette Orbán ígéretét: egy hétvége alatt beoltottak egy magyarországnyi embert Amerikában

Biden teljesítette Orbán ígéretét: egy hétvége alatt beoltottak egy magyarországnyi embert Amerikában

Emberek érkeznek, hogy beoltsák őket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával az oltóközponttá alakított Lumen Field rendezvénycsarnokban, a Washington állambeli Seattle-ben, 2021. március 13-án (Fotó: MTI/AP/Ted S. Warren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden teljesítette Orbán Viktor korábbi ígéretét: a hétvégén egy magyarországnyi embert beoltottok az Egyesült Államokban. A rekordszámú, tízmilliónyi oltott között volt a Magyar Hang amerikai tudósítója is. A hétfői adatok szerint összesen 145 millió oltást adtak már be Amerikában. Ez azt jelenti, hogy a teljes lakosság harmada, és a leginkább veszélyeztetett, 65 év feletti korosztály kétharmada már legalább egy oltást megkapott. Amerika újabb rekordok megdöntésére készül a héten.

Történelmi pillanatoknak lehettem részese vasárnap délután fél három után néhány perccel: megkaptam a koronavírus-elleni védőoltásom második adagját. Habár akkor még csak arra gondoltam, hogy a saját életemet megváltoztató esemény lesz ez, hétfőn kiderült, hogy egyike voltam a rekordot döntő tízmillió amerikainak. Ilyen sok vakcinát soha nem adminisztráltak még egy hétvége alatt az Egyesült Államokban.

A második oltás ugyanolyan zökkenőmentesen ment, mint az első, három héttel ezelőtt. A hét folyamán többször kaptam emlékeztető üzeneteket e-mailben és SMS-ben, amelyben leírták a helyszínt, az időpontot, és természetesen azt, hogy a Pfizer készítményét kapom majd. Egy rövid kérdőívet is ki kellett töltenem, hogy volt-e mellékhatása az első oltásnak, illetve észleltem-e magamon a koronavírus tüneteit az elmúlt napokban. Szerencsére mindegyik kérdésre nem volt a válasz.

Ahogy az első alkalommal, így vasárnap is nagyon izgatott voltam. Egyrészt az európai káoszt látva ott motoszkál az ember fejében, hogy vajon tényleg ilyen egyszerűen és valóban a gyártó által javasolt három héten belül megkapja-e az oltást. A másik félelem az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatos volt: barátoktól és családtagoktól is hallottam, hogy a második dózis után felléptek náluk kisebb tünetek, mint fejfájás és láz.

Az oltás persze fájdalommentes volt. A gyógyszertárban töltött tíz perc alatt megkaptam az amerikai járványügyi hivatal által rendszeresített oltási igazolást, valamint azt is kértem, hogy az ENSZ-es nemzetközi oltási kiskönyvembe is vezessék fel ezt az adatot. Így került be a sárga könyvecskémbe a 14. és 15. helyre a Pfizer Covid-19 bejegyzés, ami praktikusan azt jelenti, hogy az elmúlt 14 évben ez volt a 14. védőoltás amit megkaptam - nem is számolva a gyerekkori „szovjet” vakcinákat.

Biden teljesítette Orbán ígéretét

– A múlt héten azt a célt tűztük ki, hogy eléri majd a 200 milliót a beadott oltások száma a kormány hivatalba lépését követő századik napra. Ez az eredeti cél kétszerese. Ennek a folyamatnak a részeként az elmúlt három napban rekordszámú, több mint tízmillió oltást adtunk be. Több mint tízmillió oltás három nap alatt – ez elképzelhetetlen lett volna januárban – mondta Joe Biden hétfői beszédében. Hozzátette: ez egy igazi amerikai sikertörténet, megmutatja, hogy az Egyesült Államok számára semmi sem lehetetlen, ha összefognak az állampolgárai.

Az amerikai elnök azt is kiemelte: ezen a héten újabb rekord megdöntésére készül az ország: 33 millió oltást adnak majd be egy hét alatt. Bejelentette azt is, hogy legkésőbb április 19-től amerikai felnőttek 90 százaléka számára már elérhető az oltás, a fennmaradó tíz százalék május elsejétől regisztrálhat.

Habár Biden számára januárban még elképzelhetetlenek voltak ezek az eredmények Amerikában, Orbán már tavaly decemberben elképzelte, hogy az egész országot beoltják egy hétvége alatt Magyarországon.

– Azt az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha most egy hétvége alatt kellene mindenkit, aki szeretné beoltani, akkor arra képesek lennénk. Tehát ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő teljes átoltásnak a föltételei megvannak. Az oltási tervünk rendelkezésre áll: az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik – mondta Orbán Viktor 2020. december 18-án a Kossuth rádióban. A miniszterelnök egy hónappal később is optimista volt az ország oltási kapacitásában: „aki jelentkezik, vagy eddig jelentkezett, azokat egy hétvége alatt – péntek, szombat, vasárnap, esetleg csütörtök is – meg tudjuk oldani” – mondta a 2021. január 15-i interjújában.

A teljes lakosság harmadát, az idősek kétharmadát beoltották

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC hétfői adatai szerint eddig több mint 145 millió oltást adtak be a 330 milliós országban. Az amerikaiak mintegy harmada már legalább egy, 16 százaléka pedig már a második oltást is megkapta. A leginkább veszélyeztetett, 65 év feletti korosztály tagjainak pedig már kétharmadát beoltották.

Azzal párhuzamosan, hogy mára az Egyesült Államok lett a világelső a beadott vakcinák számát tekintve, továbbra is vezeti a halálesetek globális listáját is. A CDC adatai szerint eddig több mint 30 millió amerikai fertőződött meg a vírussal és több mint 546 ezren vesztették életüket a járványban. A Washingtoni Egyetem jelenlegi legvalószínűbb forgatókönyve szerint nem kell a járvány további hullámaitól tartani a következő hónapokban. Csak a legrosszabb előrejelzés számol az esetszám újbóli növekedésével.

Az Egyesült Államokban jelenleg három gyártó oltását használják: a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson készítményeit. A járványügyi hivatal vizsgálja emellett az AstraZeneca és a Novavax bevezetésének lehetőségét. Orosz, kínai és indiai vakcinák alkalmazásáról még nem volt szó Amerikában.