Bill Clinton: 2011-ben tudtam, csak idő kérdése, hogy Putyin támadjon

Bill Clinton: 2011-ben tudtam, csak idő kérdése, hogy Putyin támadjon

Vlagyimir Putyin (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 2011-ben tudta, csak idő kérdése, hogy Vlagyimir Putyin megtámadja Ukrajnát – állította a Financial Times szerint Bill Clinton. Az egykori amerikai elnök felidézte egy akkori, a svájci Davosban történő beszélgetését az orosz elnökkel, amikor Putyin elmondta, nem ért egyet a Borisz Jelcin-féle megállapodással. Annak idején az Egyesült Államok közvetítésével jött létre az egyezség, hogy Oroszország tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét, cserébe pedig Kijev lemond a szovjet kori nukleáris arzenáljáról.

Clinton szerint Putyin 2011-ben azt állította, nem ért egyet a jelcini paktummal, és nem is tartja magára nézve kötelező érvényűnek. Az amerikai elnök állítólag már itt tudta, csak idő kérdése, hogy az orosz elnök támadjon.

A Financial Times cikke beszámolt arról is, Hillary Clinton szerint hogyan érhet véget a mostani háború. A korábbi amerikai elnökjelölt úgy látja, Ukrajnának le kell győznie Oroszországot, vagy legalább visszaszereznie a tavalyi invázió kezdete óta elvesztett keleti területeit. Clinton szerint pedig ehhez kellő háttérre van szükségük az ukránoknak. Semmilyen körülmények között nem bízna Putyinban a tárgyalóasztalnál, csakis akkor lehet szerinte elérni a békét, ha az általuk támogatott Ukrajna kellő súllyal bír a megállapodás során.