Bizonyíték nélkül kiált csalást Trump

Bizonyíték nélkül kiált csalást Trump

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház déli kertjében (Fotó: MTI/EPA/CNP POOL/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Drámai hangú beszédet tartott Donald Trump republikánus elnökjelölt a Fehér Házból, ahol elmondta: minden kulcsfontosságú helyen nyertek, Floridában, Ohióban és Wisconsinban pedig úgy sikerült a legtöbb elektori szavazatot gyűjtenie, hogy a felmérésekben előzőleg Joe Biden győzelmét jósolták. (Trump állításával szemben Wisconsinban valószínűsíthetően Biden nyert, a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál 20 ezer szavazattal vezet a demokrata pári elnökjelölt – a szerk.)

Mint fogalmazott, a levélszavazatok azonban tönkretették a rendszert, ez egy korrupt rendszer így. Habár a pennsylvaniai és a georgiai végeredmény egyelőre nem ismert, Trump a beszédében azt állította, hogy ezekben az államokban is megnyerte a választást, azonban most már ott tartanak, hogy egyre inkább csökken az előnye. Ezért a republikánus elnökjelölt azt akarja elérni, hogy megfigyelők vizsgálják a szavazatszámlálást.

Mint mondta, jelenleg nagyon sok per zajlik, mert el akarják csalni a választásokat. – Nem hagyhatjuk, hogy mesterségesen állítsák elő a választások eredményét – fogalmazott Trump, majd hozzátette: Philadelphiában olyan messze voltak a megfigyelők, hogy távcsövet kellett használniuk. Hozzátette: azt szeretné, ha minden legális szavazatot újraszámolnának.

A JFK reptéren lévők élőben nézik Donald Trump beszédét. Megállt az élet erre az időre (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Emellett Trump kifejezte reményét, hogy megnyeri a választást, szerinte ez könnyen is fog menni, ha a legális szavazatokat számolják majd össze.

Mióta Trump csalással vádolja az ellenfelét, több politikai elemző is figyelmeztetett, hogy az ilyen vádaskodások lerombolják, de nemzetközi téren is aláássák az Egyesült Államok tekintélyét.

Ezekben a pillanatokban az Egyesült Államokban mindenki Georgia államra figyel, mert a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál mindössze 3500 szavazatra szűkült Trump előnye. Ugyan Georgia összesen 16 elektori szavazatával Bidennek összesen 269 szavazata lenne a szükséges 270-ből, Arizonában egyre magabiztosabban, 2 százalékkal vezet a demokrata párti politikus, amivel még akkor is megnyeri a választást, ha Trump esetleg Nevadában fordítani tudna, ami megint csak nagyon valószínűtlen.