„Boldogok lennénk, ha miattunk zárnák ki a Néppártból a Fideszt”

„Boldogok lennénk, ha miattunk zárnák ki a Néppártból a Fideszt”

Kreso Beljak, a Horvát Parasztpárt elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Néppártból való kilépés mellett döntött a Horvát Parasztpárt, mivel szerintük a Néppártban nem veszik figyelembe a véleményüket, márpedig ők nem kívánnak többé egy pártszövetségben maradni Orbán Viktorral, Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Antonio Tajanival, az Európai Parlament olasz elnökével. A Magyar Hang Kreso Beljakot, a parasztpárt elnökét kérdezte a Fidesszel szembeni kifogásaikról.

– A Horvát Parasztpárt (HSS) már régóta tagja az Európai Néppártnak (EPP), amelynek a Fidesz is része. A magyar kormánypártnak mely lépései vezettek odáig, hogy önök most elhagyják az európai kereszténydemokrata pártcsaládot?
– Az, hogy a HSS kezdeményezte a Néppártból való kiválását, nem egyedül Orbán Viktornak és a Fidesznek róható fel. Tény azonban, hogy a pártunknak semmi köze ahhoz a politikához, amelyet a magyar kormány művel, az élen Orbánnal.

Szájer kifütyüléséről írtak, de szerinte megtapsolták őt | Magyar Hang

A 444 szerint ezután aggódva hívta Orbán Viktort.

Mi Európát toleránsnak és nyitottnak látjuk, amikor a nőkről, a menekültekről, valamint a nemi, vallási és más kisebbségekről van szó. A kerítés, amelyet a magyar kormány állított a déli határon, abszolút elfogadhatatlan a számunkra, politikai üzenetnek tekinthető, amelyből egyáltalán nem olvasható ki a jószomszédi együttműködés.

– Próbáltak erről egyeztetni a Fidesszel?
– Nincs beszélnivalónk a Fidesszel, ez az EPP-től és annak vezetőitől lett volna elvárható. De mivel ők nem tettek semmit, úgy döntöttünk, elhagyjuk ezt a csoportot. Ha Orbánról és a Fideszről van szó, nincs helye kompromisszumnak, ezt a pártot már rég ki kellett volna hajítani a Néppártból.

– Az EPP, illetve a tagpártok felé jelezték a kifogásaikat?
– Nem, mert ez nem változtatott volna semmin. Európai mércével a HSS kis párt ahhoz, hogy tektonikus mozgásokat idézzen elő az EPP-ben. Ugyanakkor tény, a legtekintélyesebb német lapok különös figyelmet szenteltek a kilépésünkre és az indokaikra. Bízunk abban, hogy ezzel az EPP vezetői elgondolkodnak, hová is tart ez a csoport.

A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső? | Magyar Hang

Még az sem világos, miről is szavaznak majd a pártcsalád politikai gyűlésén délután.

– Hogyan látja, Orbán Viktor és Antonio Tajani csupán egyedi színfolt az EPP-ben, vagy az egész pártcsalád megváltozott mostanra?
– Orbán és Tajani ebben a pillanatban még kisebbség. Viszont ha az európai szélsőjobboldali pártok burjánzását is figyelembe vesszük, akkor már nem nevezhetők elhanyagolható kisebbségnek.

– Mára már egyre többen szeretnék elérni az EPP-ben, hogy kizárják a Fideszt. Ön szerint sikerrel járhatnak ezek az erők, vagy kisebbségben vannak?
– Úgy gondolom, hogy közös erővel ki lehet zárni a Fideszt az EPP-ből, természetesen csak akkor, ha erre politikai szándék is van. Azonban mind ez idáig ezt nem igazán láttuk.

Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie | Magyar Hang

A tegnapi találkozón semmiféle tárgyalásról nem volt szó – mondta a néppárti frakcióvezető.

– Hogyan értékeli, a Horvát Parasztpárt kilépése felgyorsíthatja a Fidesz kizárását?
– Bízunk abban, hogy hozzájárul. Persze lehet, hogy csak kis mértékben, azonban a nagyfokú figyelem, amelyet ez a hír nem csupán Horvátországban, de egész Európában is kiváltott, a politika figyelmét is felkeltheti. Az elmúlt napokban máris több párt jelezte az EPP-nek, hogy zárják ki a Fideszt. Boldogok lennénk, ha a mi döntésünk hatására tennék meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/10. számában jelent meg, 2019. március 8-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!