Bolsonaro még nem ismerte el vereségét, a hívei blokádokat emeltek

Bolsonaro még nem ismerte el vereségét, a hívei blokádokat emeltek

Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató teherautó-sofőrök járműveikkel akadályozzák a forgalmat egy autópályán Rio de Janeiróban 2022. november 1-jén, miután a baloldali Luiz Inacio Lula da Silva nyerte meg az előző vasárnap tartott elnökválasztást. (MTI/AP/Andre Penner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasárnapi brazil elnökválasztáson vereséget szenvedő populista Jair Bolsonaro keddig még nem reagált a választási eredményre, ami sokak szerint aggodalomra ad okot. A szélsőjobboldali politikus a választási kampányban is már arra készítette fel híveit, hogy csak csalás révén szenvedhet vereséget, és kétségbe vonta a választási rendszer tisztaságát. Azt is mondta, hogy „csak Isten” távolíthatja el a hivatalából – írja a BBC.

Mint megírtuk, a brazil elnökválasztás második fordulójában nagyon szoros eredmény született: a baloldali rivális, Luiz Inacio Lula da Silva a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg, Bolsonaro pedig 49,1 százalékot kapott. 

Bolsonaro a hétfőt az elnöki palotában töltötte anélkül, hogy a nyilvánosság előtt megjelent volna. Nem volt világos, hogy elismeri-e vereségét, ahogyan egyes tanácsadók erre biztatják. Egyes utalások szerint kedden mondhat majd beszédet, de a brazil sajtó is csak találgat.

Eközben hívei – főleg kamionsofőrök – több településen is blokád alá vonták az utakat, hogy így tiltakozzanak Lula hatalomátvétele ellen. Néhányan olyan videókat posztoltak, melyekben katonai puccsra buzdítanak. Hétfő estig a brazil autópálya-rendőrség több mint 300 ilyen esetről számolt be, a legnagyobb tüntetések az ország déli részén zajlottak. Alexandre de Moraes, a brazil legfelső választási bizottság elnöke arra kérte a szövetségi közúti rendőrséget és a katonai rendészetet, hogy szabadítsák fel a törvénytelenül elfoglalt sztrádákat, a lezárások egy részét a rendőrség már fel is számolta.  

Hírek szerint a brazil hatóságok körbezárták a főváros hivatalos épületeit, nehogy Bolsonaro hívei kövessék Donald Trump szélsőséges követőit, akik a választás elvesztésekor megrohamozták a washingtoni Capitoliumot, súlyos károkat és több ember halálát okozva ezzel. 

A brazil törvények szerint Lula mandátuma január 1-jével kezdődik, addig a megválasztott és a még hivatalban lévő elnök csapatának egyeztetnie kell a hatalom átadásának részleteiről. Luiz Inácio Lula da Silva győzelmét a világon mindenhol elismerték, gratuláltak neki Nagy-Britannia, Kína, Oroszország az Európai Unió, Németország, Franciaország, Spanyolország vagy Portugália, vezetői, Joe Biden amerikai elnök pedig telefonon beszélt Lulával.

Ami Orbán Viktort illeti, egyelőre hallgat Bolsonaro vereségéről, akinek korábban külön videóval kedveskedett a választási kampány során. 

Novák Katalin államfő a Twitteren röviden gratulált a győztesnek, miközben sajnálkozott Bolsonaro vereségén.