Bonyolódik a helyzet: a brit fertőzések forrása elsősorban Európa lehet, nem Kína

Bonyolódik a helyzet:  a brit fertőzések forrása elsősorban Európa lehet, nem Kína

Nagy-Britannia koronavírus idején: maradj otthon, védd az Országos Egészségügyi Szolgálatot és ments életeket (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A márciusi tömeges brit megbetegedések forrása elsősorban Spanyolország és Olaszország lehetett, vagyis nem a közvetlenül Kínából érkezettek hurcolták be a koronavírust – jelentette be a brit Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója. Mindezt a koronavírus genomjának vizsgálatából állapították meg. 

– Nem tudjuk, hogy a fertőzést az országba behozó emberek diákok, üzletemberek vagy turisták voltak, csak annyit tudunk, hogy a brit esetek jó része nem Kínából származik – tette hozzá. Nagy-Britanniában – ahol már több mint 29 500 halálos áldozata van a járványnak – egyébként január végén regisztrálták az első Covid–19-eseteket, de ők pont kínaiak voltak, akik egy yorki apartmanban tartózkodtak – teszi hozzá a South China Morning Post.

Jóval hamarabb megérkezhetett Európába a koronavírus, mint eddig hittük | Magyar Hang

Francia kutatók szerint a jelenlegi járványért felelős új koronavírus már akár tavaly decemberben is felbukkanhatott Európában. A The Telegraph cikke szerint a párizsi Avicenne Kórházban elvégezték több olyan beteg vírustesztjét, akik december második felében, illetve január elején kerültek be az intézménybe, és az egyikük felvételekor levett mintája pozitív lett.

Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy a napokban kiderült, a véltnél korábban jelent meg a koronavírus Franciaországban. Egy utólagos vizsgálat derített fényt arra, hogy egy franciaországi beteg, akit tüdőgyulladással diagnosztizáltak és kezeltek tavaly december végén, valójában koronavírus-betegségben szenvedhetett. Ráadásul az illető nem járt korábban Kínában. Az első hivatalos francia fertőzötteket január 24-én regisztrálták, mindketten jártak a kínai Vuhanban.

Kínában jelenleg tavaly novemberi a legkorábbi ismert eset, noha a hatóságok csak decemberben ismerték fel az új kórokozó megjelenését.

Az új koronavírus eredetével egyre többen foglalkoznak világszerte, hiszen ha korábban jelent meg, mint eddig gondolták, a világ egészségügyi hatóságai és kormányai még nehezebb helyzetben vannak.

Ráadásul az Egyesült Államok és Kína egyre hangosabban hibáztatja egymást a koronavírus-járvány miatt. Donald Trump amerikai elnök elfogadta azt a semmilyen bizonyítékkel alá nem támasztott elméletet, miszerint a vírus a vuhani virológiai intézet egyik kísérletéből szabadult el, és azt sem zárta ki, hogy tudatosan állították elő, noha az amerikai hírszerzés kizártnak tartja ezt a lehetőséget. A Fehér Ház állítólag mérlegeli, hogy felfüggeszti az államok jogi immunitására vonatkozó szabályt, ami egyelőre lehetetlenné teszi, hogy a kínai kormányt amerikai bíróságon pereljék.

Amerika összeesküvés-elmélettel támad, Kína Lego-bábukkal és fenyegetéssel reagál | Magyar Hang

A Global Times című angol nyelvű kínai lap hétfőn szerkesztőségi vezércikkben reagált Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnapi kijelentésére, amely szerint jelentős bizonyítékaik vannak arra, hogy a világjárványt okozó vírus egy kínai laboratóriumból szabadult el. Az írásban blöffnek nevezték a külügyminiszter kijelentését: „ebben az esetben be kellene mutatnia ezeket a bizonyítékokat a világnak, és különösen az amerikaiaknak, akiket folyamatosan megpróbál átverni" - fogalmazott a Global Times.

A vádakat Kína sem hagyja szó nélkül, a pekingi külügyminisztérium szóvivője szerint a koronavírus valójában az USA-ból származik.