Boris Johnson aggályait fejezte ki Orbán Viktornak, többek között a sajtószabadság miatt

Boris Johnson aggályait fejezte ki Orbán Viktornak, többek között a sajtószabadság miatt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott Boris Johnson brit kormányfő (b) fogadja magyar hivatali partnerét Orbán Viktort a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 elõtt 2021. május 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Boris Johnson a találkozón komoly aggályait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzete miatt, különös tekintettel a nemi egyenlőségre, az LMBTQ-közösség jogaira és a sajtószabadságra” – mondta a brit miniszterelnök szóvivője a Reutersnek pénteken, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. Hozzátette: több külpolitikai kérdésről is szót ejtettek, így Oroszországról, Belaruszról és Kínáról. A brit miniszterelnök arra buzdított, hogy „Magyarország a befolyását fordítsa a demokrácia és a stabilitás promotálására”.

Boris Johnson hivatala a kétoldalú megbeszélés után nem sokkal kiadott nyilatkozatában az MTI szerint leszögezte, hogy a brit kormányfő várakozással tekint a visegrádi országokkal folytatandó még szorosabb jövőbeni együttműködés elé

Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai abban az időben fejlődtek ki, amikor mindkét ország az Európai Unió tagja volt, ez az időszak azonban elmúlt, a brexit lezajlott, és a feladat most a Brexit utáni időszak együttműködési formáinak kialakítása – mondta Orbán Viktor a találkozó után, újságíróknak nyilatkozva az MTI beszámolója szerint.

Elmondta: a Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, mindenekelőtt a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is.

Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két különösen ígéretes területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar. Felidézte, hogy a Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött.A kormányfő szerint ennek a szerződésnek szuverenitási szempontból is nagy a jelentősége. Hozzátette: az energiaipari és a védelmi együttműködés – ez utóbbin belül a közös kutatási lehetőségek kialakítása – „a brexit utáni és a Covid utáni időszak két ígéretes együttműködési terület” Magyarország és Nagy-Britannia között.

Arra a kérdésre, hogy – mivel Nagy-Britanniában és Magyarországon a legmagasabb Európán belül azoknak az aránya, akik megkapták a koronavírus elleni oltást – lát-e reményt arra, hogy lehetővé válik a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között, Orbán Viktor elmondta, hogy ez a brit kormányon múlik. „Nagy-Britanniáé az első hely, miénk az ezüstérem, amely egyébként szintén nem rossz ebben a versenyben” – fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte, hogy Magyarországon az élet szabadon élhető, talán egy kissé még szabadabban, mint itt, „ha jól értelmezem, hogy mi a helyzet jelenleg Londonban”.

A brit kormány azonban nagyon óvatos, és ez érthető is, hiszen szigetországról van szó, és ez nehezebb helyzetet teremt, mint olyan országokban, amelyeket Magyarországhoz hasonlóan szárazföld vesz körül – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: reméli, hogy előbb-utóbb külügyminiszteri megállapodás születhet a védettségi igazolások elfogadásáról mindkét részről.

Orbán: A magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont „érdekelték ezek az ügyek is”.

Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani. Hozzátette: az antiszemitizmus vádja „egyszerűen nevetséges”, Magyarországon hatalmas zsidó közösség él.

Visszautasította azt a felvetést, hogy Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozót antiszemita felhangú támadások érték. Orbán Viktor kijelentette: Soros György tehetséges magyar üzletember, de komoly rivális: nagyon pártolja a migrációt, segíti és finanszírozza az ezt szervező nem kormányzati szervezeteket. „Ez nekünk nem tetszik, de ennek semmi köze az etnikai önazonossághoz” – mondta a magyar kormányfő.

Nem tud azonosulni a magyar kormányfő egyes nézeteivel, mégis felelőtlenségnek tartaná a brit vállalkozásügyi miniszter, ha nem építenének kapcsolatokat. Kwasi Kwarteng a brit Independent cikke szerint beszélt arról, hogy szükség van az EU-s vezetőkkel való együttműködésre, akkor is, ha Johnsont számos kritika érte Orbán meghívása miatt. Pénteken például megnyilvánult a volt munkáspárti Jeremy Corbyn is.

Orbán meghívását bírálta a munkáspárti árnyékkormány külügyi vezetője, Lisa Nandy is. Szerinte Orbán bűnbakká tette meg a kisebbségeket, muszlim megszállókról beszél, antiszemita toposzokat használ a politikai kampányai során, továbbá aláássa a demokráciát. Nandy hozzátette azt is, hogy a magyar kormányfő támadást intézett a sajtószabadság ellen, továbbá szerinte Putyin és Lukasenka egyik vezérszurkolójának számít.