Boris Johnson: Az Egyesült Királyság komoly szankciókra készül

Boris Johnson: Az Egyesült Királyság komoly szankciókra készül

Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséről tart sajtóértekezletet a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. május 10-én (Fotó: MTI/AP/Getty/Pool/Dan Kitwood)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Királyság „a legnagyobb és legkomolyabb” gazdasági szankciós csomagot fogadja el, amit Oroszország „valaha látott” – mondta a brit miniszterelnök a brit parlament alsóháza előtt. Boris Johnson úgy fogalmazott, az Egyesült Királyság minden lehetőt megtesz, hogy támogatást biztosítson Ukrajnának. Minden nagyobb orosz bankot kizárnak az Egyesült Királyság pénzügyi rendszeréből, a VBT, Oroszország második
legnagyobb bankja is érintett. Korlátozást vezetnek be az orosz állampolgárok brit bankbetétjeinek értékére, és a korábbiakhoz képest további száz személy számláját fagyasztják be.

Johnson azt is elmondta, van lehetőség arra, hogy kizárják Oroszországot a nemzetközi Swift fizetési rendszerből, és ezt a lehetőséget nem vetették el végleg. Napokon belül beszüntetik a high-tech ipari termékek és az olajfinomításhoz szükséges eszközök exportját.

Az Aeroflot járatait kitiltják az Egyesült Királyságból. Hasonló intézkedéseket vezetnek be Belarusszal szemben. Boris Johnson véres agresszorként írta le Vlagyimir Putyint, aki a birodalmi hódításban hisz, és a brit miniszterelnök szerint el volt szánva rá, hogy megtámadja szomszédját függetlenül attól, hogy az mit tesz. Johnson szerint Putyin a világ és a történelem ítélőszéke előtt fog állni, és sosem fogja tudni lemosni a kezéről az ukránok vérét.