Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság miniszterelnöke

Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság miniszterelnöke

Boris Johnson (Fotó: Boris Johnson/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy többséggel Boris Johnsont választotta a brit kormányzó Konzervatív Párt az Egyesült Királyság miniszterelnökévé. A képviselő 92153 szavazatot kapott, míg vele szemben Jeremy Hunt mindössze 46656-ot. Győzelmi beszédében az elszakadáspárti politikus ugyanakkor azt emelte ki, hogy Hunt nagyszerű ellenfélnek számított. Ráadásul nagyszerű ötleteket is adott szerinte, amiket mind keresztül fog vinni.

A Theresa May-t váltó Johnson kijelentette, lesznek, akik megkérdőjelezik a megválasztása helyességét. Ugyanakkor egy embernek és pártnak sincs a bölcs döntésekre vonatkozó monopóliuma – tette hozzá. Úgy látja továbbá, hogy a konzervatívok nagyon jó ösztönökkel rendelkeznek, ezeket pedig jól ki is tudják egyensúlyozni.

A Financial Timesnak azt nyilatkozta valaki, hogy még egy megválasztás előtt álló vezetőnek sem kellett hasonlóan ijesztő körülményekkel szembenéznie – jegyezte meg Johnson, majd feltette a kérdést: valóban meg van rémülve bárki is a közönségből? Szerinte a legkevésbé sincsenek elcsüggedve a rájuk váró feladatoktól. A kampánya fontos elemének tartotta, hogy keresztül kell vinni a brexitet, egyesíteni kell az országot és le kell győzni Jeremy Corbynt. A három célkitűzés („deliver, unite, defeat”) pedig a dud szócskát teszi ki, a végső, negyedik célnak pedig azt tartja, hogy erőt adjanak („energise”) az embereknek. Így pedig végül ki is jön a „dude”, azaz a „haver” kifejezés – viccelődött Johnson.

A brexit-párti politikus a szavazatok 66 százalékával diadalmaskodott. Közel 160 ezren adhatták le szavazatukat, közülük pedig 87,4 százaléknyian voksoltak is.

Történetének eddig talán legnagyobb kihívásával szembesül az Európai Unió. A britek kilépése nemcsak az európai viszonyokat alakítja át, hanem kihat a transzatlanti kapcsolatokra is. A brexit a legnagyobb próbatétel elé Nagy-Britanniát állítja, amely láthatóan nem készült fel egy ilyen lépésre. Átmenetileg gyengül vele persze az EU is, a „trójai faló" távozása azonban egyben esélyt ad az átalakulására.

Kell-e félni a brexittől? | Magyar Hang

Az Európai Unió számára a britek kilépése nemcsak kihívás, hanem a mozgástér megnövekedésével esély is.

A győzelem előre borítékolható volt, és ahogy az amerikai Buzzfeed hírportál tudósítójának Twitter-bejegyzéséből kiderült, még a volt főpolgármester rokonai is nagy ásítozások közepette várták az eredményt. Érdekesség, hogy húga, Rachel Johnson nemrég viszont a brexit-ellenes Change UK párthoz csatlakozott, és indult is az idei európai parlamenti választáson. Később viszont ezt a döntését megbánta, és úgy érezte, egy süllyedő hajóra ugrott fel.

Már a bejelentés előtt is azt emelte ki a Daily Mirror munkatársa: a finisre már csak az a kérdés maradt, mennyire lesz jelentős Boris Johnson győzelme. Ha elég nagy, az kellő felhatalmazást ad majd neki, hogy leszámoljon kritikusaival, többek között a most vele szemben felsorakozó Jeremy Hunttal. Közvetlenül megválasztása előtt pedig már le is mondott Anne Milton miniszter, akinek komoly aggályai vannak azt illetően, hogy megegyezés nélkül távozzanak az Európai Unióból.

Theresa May brexittel kapcsolatos hosszú hányattatása után, május 24-én jelentette be, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetéséről, illetve a miniszterelnökségről is. Az utód kiválasztása több lépcsős folyamaton keresztül zajlott: először a 313 fős parlamenti frakció előtt kellett bizonyítani, majd a 160 ezres párttagság levélszavazás útján döntött. A végére csak a mostani külügyminiszter, Jeremy Hunt, illetve a korábbi londoni főpolgármester, Boris Johnson maradt talpon.