Britek: az oroszok az Ukrajnába küldött szárazföldi haderejük harmadát elveszíthették

Britek: az oroszok az Ukrajnába küldött szárazföldi haderejük harmadát elveszíthették

Ukrán katona egy felderítő küldetés közben az ukrán hadsereg által visszafoglalt települések egyikén, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. május 14-én (FOtó: MTI/AP/Bernat Armangue)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország feltehetően elvesztette az Ukrajnába küldött szárazföldi haderejének harmadát és a Donbasz régiójában indított offenzívája is veszíthetett a lendületéből – írta a Reuters vasárnap.

A brit védelmi minisztérium szerint az oroszoknak nem sikerült jelentős területeket nyerni az elmúlt hónapban. Így azt sem tartják valószínűnek, hogy a következő 30 napban drámai mértékben fel tudnák gyorsítani előrehaladásuk ütemét. A tárca arra is kitért, az orosz erőket egyre inkább korlátozzák leromlott harci képességeik és a gyenge harci morál.

Eközben az MTI szerint Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hivatalos vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve elmondta: az orosz szárazföldi erők rakétaerői és tüzérségi egységei az éjszaka folyamán mintegy 140 ukrán célpontra mértek csapást. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 165 repülőgépet, 125 helikoptert, 879 drónt, 306 légvédelmi rakétarendszert, 3098 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 381 rakétasorozatvetőt, 1525 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2934 speciális katonai járművet veszítettek. Igaz, miután egy háborús helyzetben mind az orosz, mind az ukrán félnek érdekében áll minél több saját sikerről beszámolni, érdemes az ilyen és ehhez hasonló beszámolókat fenntartással fogadni.

A háború ellenére is van, ami talán egy kis örömet hozhat az ukránoknak: az ő csapatuk nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált, ami kapcsán Volodimir Zelenszkij elnök úgy fogalmazott: „A bátorságunk lenyűgözi a világot, a zenénk meghódítja Európát!”.

Címkék: Oroszország, Donbasz