Brutális támadássorozat rázta meg Srí Lankát húsvét napján

Brutális támadássorozat rázta meg Srí Lankát húsvét napján

Katolikus templom a többségében keresztények lakta srí lanka-i Negombo városában (Fotó: Ronald Saunders/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat helyszínen, három keresztény templomban és három hotelben robbantottak vasárnap Srí Lankában – majd délután még újabb két helyen, az állatkerttel szembeni hotelnél, és egy másik helyen a fővárosban. Sajtóbeszámolók szerint a detonációk egy időben történtek az Indiától délre fekvő szigetország több pontján. Így robbantottak a katolikus Szent Antal templomban Colombóban, és a fővárostól északra, a tengerparti Negombo városában található Szent Sebestyénben is, egyúttal támadás érte a főváros szívében elhelyezkedő ötcsillagos Shangri La, a Kingsbury és a Cinnamon Grand szállodákat is; utóbbinak az éttermében történt robbanás.

Pontos adatok egyelőre még nem ismertek, de a brit Reuters hírügynökség beszámolója szerint legkevesebb 138 személy vesztette életét, és több százan sebesültek meg. A francia AFP hírügynökség helyi hatósági forrásra hivatkozva arról tájékoztatott, a halottak között legkevesebb kilenc külföldi állampolgár lehet. A kínai állami hírügynökség, a Hszinhua szerint a sebesültek között vannak kínai állampolgárok is.

A robbantásokat a húsvéti miseidőre időzítették – de történt egy újabb is az állatkerttel szembeni hotelnél helyi idő szerint délután, ezért a helyi hatóságok szerint az áldozatok száma minden bizonnyal tovább emelkedik majd. A colombói érsek, Malcolm Randzsit jelezte, a válságos állapot miatt minden húsvét esti misét lefújtak. A rendőrség arra szólított fel, mindenki maradjon otthon. Az eseményekre tekintettel két napra minden iskolát bezárnak, így hétfőn és kedden nem lesz tanítás az egész országban.

A támadássorozatot, amely a beszámolók szerint egy jól koordinált, egységes akció lehetett, egyelőre senki nem vállalta magára. Az AFP nyomán azonban érdekes előzményre hívta fel a figyelmet a Times of India napilap: az ország rendőrfőnöke, Pudzsut Jajaszundara külföldi hírszerzési információkra hivatkozva tíz nappal a támadások előtt figyelmeztetést küldött szét, hogy öngyilkos merényletek várhatóak húsvétkor Srí Lanka prominens és ismert keresztény templomai ellen. A jelentések szerint pedig ezek az iszlamista Tavhíd csoporthoz (National Thowheeth Jama'ath) köthetőek.

Ennek ellenére Harsa de Silva gazdasági miniszter Twitter-bejegyzésében óva intett attól, hogy így ismeretlenül a támadók kilétéről spekuláljon bárki is. Hasonlóan nyilatkozott a köztévé által megszólaltatott Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő; a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója szerint koránt sem biztos, hogy iszlamista támadásról lehet szó. Srí Lankában a muszlimok ugyancsak kisebbségben vannak, pedig őket is gyakran érik támadások például a vallási indentitáshoz nem köthető, korábban hosszú éveken át a központi kormányzat ellen fegyveres polgárháborút folytató tamilok részéről. A brit közszolgálati BBC percről percre tudósításában idézett biztonsági források az elkövetés módja kapcsán azt jegyzik meg, a mostani akciók – amelyeket láthatóan úgy is időzítettek, hogy a lehető legtöbb áldozattal járjanak – hasonlóak a tamilok által korábban alkalmazott bombamerényletekhez.

A lassan egy évtizede véget ért tamil polgárháború óta ez az országot sújtó legbrutálisabb támadássorozat. Harsa de Silva épp az erőszak esetleges újbóli fellángolása miatt int nyugalomra. A miniszter egyúttal jelezte, a kormányzat összeült, a fegyveres erők, a haditengerészet, a légierő vezetői folyamatosan egyeztetnek a kormányfővel, valamint a védelmi- és külügyminiszterekkel.

Közben egyre többen fejezik ki együttérzésük, így többek között az északi nagy szomszéd, a minap épp választásokat tartó India miniszterelnöke, Narendra Modi, az ország elnöke, Rám Náth Kovind is így tett közösségi oldalain.

A BBC képes beszámolója szerint tömegek jelentek meg a srí lanka-i véradó központok előtt, hogy vért adjanak a sebesültek számára.

A legfrissebb adatok szerint Srí Lanka lakosságának 70,2 százaléka buddhista, 12,6 százaléka hindu, 9,7 százaléka muszlim, míg 7,4 százalék a keresztények aránya. Az egyik támadás helyszíne, Negombo azonban keresztény fellegvárnak számít, mivel ott a lakosság 65 százaléka keresztény.

FRISS: A kormány helyi idő szerint délután 6 órától másnap reggelig kijárási tilalmat rendelt el.

A The Hindu napilap Colombóba akkreditált újságírója közben Twitter-posztjában kitette a srí lanka-i muszlim tanács közleményét, amelyben a szervezet elítélte a támadásokat, egyúttal jelezték, imádkoznak az ártatlan áldozatokért.

Meera Srinivasan on Twitter

Srilanka: SL Muslim council condemns Sunday's deadly attacks targeting churches, hotels in & around Colombo, & Batticaloa. Over 100 persons killed, several hundred injured. No verified information/official word yet on those behind attacks #lka via @the_hindu #SrilankaBlasts

A BBC szerint a védelmi miniszter, Ruvan Vidzsevárdáne arról jelentett, minden, erőszakos támadástól sem visszariadó radikális vallási csoporttal szemben keményen fellépnek, a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, és jelenleg is teljes gőzerővel folyik a nyomozás. A szavaiból a sajtó arra következtet, hogy elképzelhető, hogy már meglehet az a csoport, akik felelősek lehetnek a robbantásokért.