Bulgária számított az orosz gáz elzárására

Bulgária számított az orosz gáz elzárására

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök (Forrás: government.bg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bolgár kormány azt állítja, hogy számított arra, hogy az orosz Gazprom elzárja majd a gázcsapot, miután Bulgária nem volt hajlandó az ultimátumnak megfelelően rubelben fizetni az orosz gázért.

Kiril Petkov miniszterelnök arról biztosította a bolgárokat, hogy nem lesz gázhiány, és a szomszédos Görögország kormányával tárgyalt az alernatív gázforrásokról. Bulgária nagyon kitett az orosz gáznak, hiszen az általuk használt földgáz 90 százalékát Oroszországból importálják.

Ennek ellenére a miniszterelnök keményen fogalmazott az orosz lépésre reagálva, és Oroszországot zsarolással vádolta. A görög kormány LNG (cseppfolyósított földgáz) ellátást is ajánlott Bulgáriának. Görögországból Bulgária felé fog azeri gázt szállítani egy új, a tervek szerint júniusban nyíló vezeték.

Az Oroszországgal fellángoló konfrontáció feszültségeket gerjeszthet a bolgár kormányon belül, mert a koalíciós partnerek egy része baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal.