Börtönbe küldhetik Steve Bannont, Donald Trump volt stratégiai főtanácsadóját

Börtönbe küldhetik Steve Bannont, Donald Trump volt stratégiai főtanácsadóját

Prága, 2020. augusztus 20.
2018. május 22-én Prágában készített kép Steve Bannonról, Donald Trump amerikai elnök korábbi főtanácsadójáról. Bannont, aki a szövetségi ügyészség szerint az amerikai-mexikói határra építendő fal ügyében tartott adománygyűjtés pénzéből csalt el társaival, 2020. augusztus 20-án csalás vádjával őrizetbe vették.
MTI/EPA/Martin Divisek

Fotó: Martin Divisek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze három órás tanácskozás után bűnösnek találta az esküdtszék Steve Bannont, Donald Trump volt stratégiai főtanácsadóját, a Breitbart híroldal volt főszerkesztőjét. Bannon onnét is ismerős lehet a magyar közönség számára, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt úgy méltatta egyszer: „Trump volt Trump előtt.”

A 2021. január 6-i lázongást és a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság még tavaly októberben idézte be őt meghallgatásra, illetve dokumentumok átadására, de Bannon nem jelent meg azzal az érveléssel, hogy a Trump elnökkel folytatott megbeszélései az elnök saját elnöki privilégiumának tekinthetők, és így nem köteles azokról beszámolni. Mivel tagadhatatlanul nem jelent meg a beidézésre, így nem is nagyon tudott mentőtanúkat hívni a tárgyalás során, ügyvédei sem tudták menteni őt, főleg úgy nem, hogy az eljáró bíró kizárta a védekezésből azt az érvet, hogy Trump exelnök elnöki privilégiumai őrá is kiterjednének.

Bannont még tavaly novemberben a Kongresszus alsóháza ítélte el, miután október végén eljárást indítottak ellene. Ironikus módon pont, amikor november közepén élő adásban feladta magát a hatóságoknak, jelent meg a felirat, hogy vád alá helyezték őt állampolgári kötelességeinek megszegése miatt.

Bannon legalább 30 napos, de legfeljebb egy éves börtönbüntetésre számíthat a bíró későbbi döntésétől függően, ugyanis az esküdtszék csak annyit mondott ki, hogy bűnös az ellene felhozott vádban. Az ítélethirdetésre október 21-én kerül majd sor. Bannonon kívül az elnök egy másik korábbi tanácsadója, Peter Navarro ellen is eljárás van folyamatban, őt egy vádesküdtszék előző hónapban ítélte el ugyancsak az együttműködés megtagadása miatt.