Bűnösnek vallotta magát az első háborús bűnökkel megvádolt orosz katona

Bűnösnek vallotta magát az első háborús bűnökkel megvádolt orosz katona

Vagyim Siszimarin a bíróságon (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vagyim Siszimarin csupán 21 éves, de máris tankparancsnoki tisztségig emelkedett az Ukrajnát megtámadó orosz hadseregben. Ő az első háborús bűn miatt indított ukrán perben, mivel a vád szerint Siszimarin egy kocsi ablakából az AK-47-esével lelőtt egy fegyvertelen, bicikliző ukrán bácsit február végén, Ukrajna északnyugati Szumi régiójában.

Siszimarin bűnösnek vallotta magát, de érzelmek nélküli arckifejezéssel ülte végig a mai tárgyalást. A Guardian értékelése szerint egészen rendkívüli, hogy egy folyó háború közepette indítanak eljárást háborús bűnök miatt. Az ukrán vezetés – nyilván részben az esemény propagandaértéke miatt – prioritásként kezeli e perek mielőbbi megindítását, így a helyszínre utazó ügyészek sokszor az életüket kockáztatják a bizonyítékok összegyűjtése közben.

Siszimarin ügyében egy háromtagú bírói tanács fog ítélkezni, és életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat. A perben előre láthatóan két tanut hallgatnak meg: az áldozat feleségét, illetve az utóban utazó, ugyancsak hadifogságba került másik katonát. Mindketten jelen voltak a gyilkosság pillanatában. Bizonyítékként mutatták be a feltételezett gyilkos fegyvert is.

Siszimarin Oroszország délkeleti részéről, az irkutszki régióból származik, és a gyilkosság elkövetésekor egy tankhadosztály parancsnokaként volt jelen Csupakivka faluban. Azért ült éppen civil autóban, mert a tankjaikat kilőtték az ukrán védők, ezért zsákmányoltak egy kocsit, és azzal menekültek. Az autóban ülő egyik katonatársa mondta Siszimarinnak, hogy lője le az áldozatot, hogy az ne tudja jelenteni őket a védőknek.

Elméletben felmenthetné az elkövetőt a háborús bűnök alól, ha parancsot kapott volna a gyilkosságra. Csakhogy a gyilkosságra felszólító katona nem a felettese volt, így parancsot sem kaphatott volna tőle, és erről persze a vádlott is tudott.