Magyarországi busz karambolozott Szlovákiában, miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak rajta

Magyarországi busz karambolozott Szlovákiában, miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak rajta

Buszbaleset a D2-es autópályán 2023. május 15-én (Fotó: szlovák tűzoltóság)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szörnyű hír érkezett Szlovákiából! Magyar autóbusz karambolozott a D2-es autópályán. A mentés zajlik. A kollégáink a helyszínen vannak – írta ki Menczer Tamáskülügyi államtitkár a Facebook-oldalán hétfő kora délután.

A felvidéki Új Szó azt írta a balesetről, hogy egy autóbusz és egy kamion ütközött délelőtt a D2-es autópálya 15. kilométerszelvényénél, Pozsonyzávod (Závod) letérő magasságában, a Csehország felé vezető szakaszon. A JOJ tévé tudósítója arról számolt be, hogy nem vette észre a pihenőhelyről az autópályára kihajtó kamion sofőrje az utasokkal teli autóbuszt. Beszámolója szerint az utasok fele a kamion roncsai közé szorult.

Katarína Križanová, a Tűzoltó és Katasztrófavédelmi alakulat (HaZZ) szóvivője arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a balesetnek 55 sérültje, és egy áldozata van. Közlése szerint már több mint 30 tűzoltó dolgozik a helyszínen. Azokat, akik csak könnyebben sérültek meg, a HaZZ evakuációs autóbuszában és sátrában helyezték el. Pszichológusok is érkeztek a helyszínre – írta a Bumm.sk.  

„Az Országos Mentőszolgálat Operatív Központja és a kórházak arról biztosítottak, hogy minden sérültet azonnali, és minőségi egészségügyi ellátásban részesítenek. Mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az életüket. Rendkívül sajnálom a baleset áldozatát, részvétem a hozzátartozóinak” – fogalmazott Michal Palkovič frissen kinevezett egészségügyi miniszter. A Pozsonyi Egyetemi Kórház a balesettel összefüggésben aktiválta a traumatológiai tervet. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit.

Menczer Tamás három óra után azt írta, hogy a legfrissebb információk alapján egy áldozatról tudnak, emellett 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en pedig könnyebben sérültek meg.

Miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak

A noviny.sk-ra hivatkozva a Bumm.sk azt írt fél négy után, hogy 59 sérült van, a TV JOJ szerint egy 56 éves férfi veszítette életét. Azt írták, egy román sofőr ült a kamion volánja mögött, alig egy perce állt a leállósávban, amikor 100 km/h-s sebességgel belehajtott hátulról a magyar autóbusz. Az autóbusz sofőrje elaludhatott.  

Menczer Tamás az M1-en azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, „feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon, összesen 59-en. A szlovák mentőegységek négy vagy öt kórházba szállítják a sérülteket. Jelezte, hogy a pozsonyi nagykövetség munkatársai a helyszínen vannak. A műsorban elhangzott az is, a két sofőrnek negatív lett az alkoholtesztje. A Külgazdasági és külügyminisztérium azt kéri, a hozzátartozók a sérültekről a magyar konzuli szolgálat honlapján lévő call center számán érdeklődjenek.

 

Címkék: baleset, Szlovákia