Cáfolja Kína, hogy még a járvány előtt koronavírusos lett volna két laboratóriumi dolgozó

Cáfolja Kína, hogy még a járvány előtt koronavírusos lett volna két laboratóriumi dolgozó

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelső, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetőjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel. MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cáfolja Peking a Wall Street Journal értesülését, amely szerint több laboratóriumi dolgozó a járvány kitörése előtt fertőződött volna meg Vuhanban.

2019 novemberében, nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése előtt a Vuhani Virológiai Intézet laborjának három kutatója annyira megbetegedett, hogy kórházi ápolásra szorultak koronavírushoz hasonló tünetek miatt – derült ki egy amerikai hírszerzési jelentésből, amiről a Wall Street Journal számolt be hétvégén. Azt nem tudni, pontosan mi történt velük.

Az Egyesült Államok régóta hangoztatja, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadulhatott el. A WHO ugyanakkor abból indul ki, hogy állatról, valószínűleg denevérről emberre terjedt át a fertőzés. Végleges válasz közben továbbra sincs arra a kérdésre, hogyan tört ki és terjedt el a koronavírus-járvány az egész világon.

Peking most cáfolja a cikk állításait – számolt be a német közmédia sanghaji tudósítója kedden reggel. A kínai kormányszóvivő, Zhao Lijian nyilatkozata szerint nem volt koronavírus-fertőzött az említett kutatóintézetben 2019 december 30-a előtt. Szerinte az Egyesült Államok próbálja meg elterjeszteni a világban azt az elméletet, hogy a kutatóintézethez köthető a járvány kitörése.

Címkék: Kína, koronavírus