Csak negatív koronavírus-teszttel lehet Németországba utazni repülővel

Csak negatív koronavírus-teszttel lehet Németországba utazni repülővel

A német kormány sajtótájékoztatóinak üres helyszíne Berlinben (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A SARS-CoV-2 elleni védekezés részeként negatív vírusteszt-lelet felmutatásához kötik Németországban keddtől a repülőgépen érkezők belépését – írja az MTI. A szövetségi egészségügyi minisztérium rendelete szerint a légitársaságok csak negatív teszteredménnyel rendelkező utasokat engedhetnek a Németországba induló gépek fedélzetére.

A tájékoztatás szerint a tesztet legkésőbb az indulás előtt 48 órával kell elkészíteni. Lehet PCR- vagy antigén gyorsteszt. Az eredményt papíron vagy digitális formában kell rögzíteni német, angol vagy francia nyelven. Pozitív lelet esetén az érvényes menetjeggyel rendelkező utas nem léphet a fedélzetre, hanem követnie kell a vírushordozókról szóló helyi szabályokat, vagyis karanténba kell vonulnia a saját költségén.

A rendelet egyelőre május 12-ig érvényes. Felmentést csak a repülőjáratokon dolgozók és az ötévesnél kisebb gyerekek kapnak. A rendelkezés előzménye, hogy a helyi korlátozások lazítása révén ismét tízezrek utaznak a németek egyik legkedveltebb üdülőhelyére, a Spanyolországhoz tartozó, földközi-tengeri Baleár-szigetekre, miközben a németországi szálláshelyek nem fogadhatnak üdülővendégeket, és a szövetségi kormány azt kéri, hogy a járvány lassítása érdekében még egy ideig mindenki tekintsen el a szabadidős utazástól.

A berlini vezetés azt is megvizsgálta, hogy meg lehet-e tiltani ideiglenesen a külföldi üdülőhelyek látogatását. Megállapították, hogy az elképzelés jogi akadályok miatt nem valósítható meg. Ezért végül egyelőre csak a negatív tesztlelet felmutatásának kötelezettségével egészítették ki a járványügyi szabályozást. Az új rendelet mellett az összes eddigi is érvényes még, vagyis a negatív teszt nem ad felmentést a karanténkötelezettség alól a SARS-CoV-2-vel vagy a vírus új változataival súlyosan fertőzöttként számon tartott országokból, térségekből érkezőknek.

Németországban is erősödik a járvány harmadik hulláma. A legfontosabbnak tartott mutató, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma – egy hónap alatt csaknem megduplázódott, a március elején regisztrált 67,50-ről 135,2-re emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint.

Az intézet keddi összesítése szerint az előző 24 órában 9549 fertőződést szűrtek ki tesztekkel a 83 milliós országban. Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 7485-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 791 822 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

Ugyanakkor a vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 180-ra csökkent az egy héttel korábbi 250-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják szakértők. Az új halálesetekkel 76 093-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?