Csaknem 23 ezerre emelkedett a török-szír földrengés áldozatainak száma

Csaknem 23 ezerre emelkedett a török-szír földrengés áldozatainak száma

A romok alól kimentett 55 éves Naile Sekert viszik hordágyon mentőalakulatok tagjai a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Adiyamanban 2023. február 10-én. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökországban a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma péntek estére 19 388-ra emelkedett. Recep Tayyip Erdogan török elnök a The Guardian szerint arról is beszámolt, hogy csaknem 78 ezerre tehető a sérültek száma. A szomszédos Szíriában hivatalosan 3377 áldozatról lehet tudni, ezzel együtt közelíti meg a 23 ezret az összes áldozat száma. 

A mentőszolgálatok – köztük a kint tartózkodó hét magyar mentőcsapat – folytatják a munkájukat, de egyre kisebb az esély, hogy találnak túlélőket a romok alatt. Versenyfutás folyik az idővel, mindenesetre péntek késő este a délkelet-törökországi Adiyaman tartományban a mentés 115. órájában még épségben hoztak fel egy 55 éves nőt. Ugyancsak pénteken történt, hogy a mentőcsapatok sikeresen kihoztak a romok alól egy tíznapos kisbabát és édesanyját. 

A HUNOR csapat korábban a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy rendkívül nehéz körülmények között folyik a mentés, többnyire nincs áram és víz sem, így a magyar csapat bázisán üzemelő aggregátor arra is szolgál, hogy a helyiek feltölthessék a telefonjaikat, akik még mindig reménykednek abban, hogy szeretteiket el tudják érni a romok alatt. A kicsengő telefonokat a TEK munkatársai bemérik, ezzel adva támpontot ahhoz, hogy merre induljanak a kutatók. Az erőgépek által megtisztított területen még mindig áthatolhatatlan mennyiségű a törmelék, ezt a magyarok a maguk gyártotta, vizes ballonokból kialakított vödrökkel szedik ki, így haladnak centiméterről centiméterre.

Török tisztviselők és az ENSZ szerint Szíriában és Törökországban mintegy 24,4 millió embert érintett a katasztrófa, a nyugati Adanától a keleti Diyarbakirig terjedő, nagyjából 450 km-es területen.

A török kormány már több millió adag meleg ételt, rengeteg sátrat és takarót osztott ki a katasztrófa sújtotta térségben, ahol fagypont alatti a hőmérséklet, de még saját bevallásuk szerint sem képesek minden rászorulót elérni. Nem véletlen, hogy egyre több bírálat éri az elnököt a földrengés okozta károkért és a válságkezelésért: az ellenzék szerint Erdogan regnálása alatt semmibe vették az építkezéseknél a biztonsági előírásokat, és ez vezetett a mostani katasztrófához.

A hétfő hajnali órákban bekövetkezett földrengés a hetedik leghalálosabb természeti katasztrófa volt ebben az évszázadban, megelőzve a 2011-es japán földrengést és szökőárat – állapította meg a Reuters.