Cseh vezetők bojkottálják a V4 ülését a magyarok miatt

Cseh vezetők bojkottálják a V4 ülését a magyarok miatt

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bojkottálják a V4-es házelnökök közelgő találkozóját a cseh vezetők, számolt be róla a Seznam Zpráv. A lap szerint le is mondták ezért a következő péntekre, Pozsonyba meghirdetett eseményt.

Nemet mondott a magyarokkal való egyeztetésre a cseh képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová, továbbá a szenátust vezető Miloš Vystrčil is. A politikusok a magyar kormány oroszokhoz fűződő kapcsolata, továbbá a szerintük nem kollegiális energiapolitika miatt döntöttek a bojkott mellett.

Vystrčil úgy látja, a magyarok miatt nem lehet az uniónak egységes álláspontja az energiapolitika területén, és jelezni akarja, hogy nem értenek egyet Orbánékkal. Problémásnak látja többek között, hogy a magyarok külön tárgyalnak az oroszokkal egyes energiahordozók beszerzését illetően. Pekarová Adamová pedig arról beszélt, mindig a magyarok egyeznek bele utolsóként a szankciós csomagokba, engedményeket kérnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat.

A képviselőházi elnök, Pekarová Adamová szerint ráadásul vissza is élnek Orbánék a háború témájával a belpolitikában az Európai Unió ellen. A politikus az oroszok trójai falovaként tekint a magyar kormányra, ezt pedig elfogadhatatlannak tartja.

A cseh lap kiemeli, a politikusok ráadásul annak ellenére döntöttek így, hogy az ODS párt erősen kötődik a magyar kormánypártokhoz. Cseh kormánykörök eddig inkább a taktikai hallgatást is választották Orbán háborúügyi megszólalásait illetően.