Csehország nem tervezi a kötelező szájmaszk-használat megszüntetését

Csehország nem tervezi a kötelező szájmaszk-használat megszüntetését

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cseh kormány nem tervezi, hogy a közeljövőben megszünteti a szájmaszkok kötelező használatát a közterületeken, illetve újra teljesen megnyitja az országhatárokat – derült ki az illetékes cseh politikusok hétvégén elhangzott nyilatkozataiból.

„Az arcmaszkok kötelező használatának eltörlése nem lenne jó megoldás, mert ezzel elronthatnánk mindazt, amit eddig elértünk” – mondta szombaton Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke újságíróknak Prágában. Hamácek leszögezte: ez egyelőre nincs napirenden.

Hasonlóan nyilatkozott a közszolgálati rádióban Adam Vojtech egészségügyi miniszter is, aki ugyanakkor kijelentette, hogy számolni lehet a március közepén bezárt üzletek fokozatos megnyitásával. „Szigorú higiéniai szabályok betartása mellett elképzelhető, hogy a boltok többsége egy hónapon belül újra kinyit” – vélte a miniszter. „Az országhatárok teljes újranyitása a legközelebbi időben nem várható. Ez inkább hónapok, mint hetek kérdése" – jelentette ki kérdésre válaszolva Adam Vojtech.

Van, ahol a maszkért néznek meg, máshol azért, ha nem viseled | Magyar Hang

Csehországban vasárnap reggel 5902 új koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, 167-tel többet, mint szombaton. A növekmény már második napja jóval alacsonyabb, mint az előző napoké vagy az előző heti 253-as átlag. A betegségben eddig 132 ember halt meg, szombat óta kilencen. A kigyógyultak száma pedig huszonnégy óra alatt 52-vel, 422-re emelkedett – derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent kimutatás szerint.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma már meghaladta a 125 ezret. Pénteken és szombaton is napi mintegy ötezer tesztet végeztek, ami alacsonyabb, mint az előző napok nyolcezres átlaga.

(MTI)