Csehország újabb fegyvereket küld Ukrajnába, az oroszbarát tevékenységért pedig akár börtön is járhat

Csehország újabb fegyvereket küld Ukrajnába, az oroszbarát tevékenységért pedig akár börtön is járhat

Ukrán katonák egy katonai létesítmény közelében, miközben két autó ég egy kijevi utcán 2022. február 26-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehország újabb fegyvereket és lőszert adományoz Ukrajnának – a kormány döntéséről Jana Cernochová védelmi miniszter tájékoztatott a Twitteren szombaton megjelent bejegyzésében.

Az MTI azt írja, hogy a csehek gépkarabélyokat, géppuskákat, speciális puskákat és pisztolyokat, illetve hozzájuk való lőszert adnak az ukránoknak – pontosított a miniszter. Az adomány értéke 188 millió korona. A védelmi tárca már felvette a kapcsolatot az ukránokkal, hogy konkrétan hová küldje a fegyvereket és a lőszert.

„Nagyon fontos, konkrét segítségről van szó” – mondta Jevhen Perebijnisz, Ukrajna prágai nagykövete újságíróknak, amikor szombaton délelőtt elhagyta a védelmi minisztérium épületét. A diplomata már pénteken a cseh parlamenti felsőházban beszélt arról, hogy Ukrajnának most „azonnali konkrét segítségre, elsősorban fegyverekre” van szüksége. „A szolidaritás kinyilvánítása már nem elegendő” – szögezte le a szenátorok előtt Perebijnisz. A kormány már január végén arról döntött, hogy mintegy 4000 tarackágyú-lövedéket ad Ukrajnának 40 millió korona értékben.

A kabinet pénteken rendkívüli ülésen döntött arról, hogy szükség esetén akár 580 cseh katonát lehessen bevetni a NATO készenléti egységeinek keretében a szövetség egész területén. Arról is határozott a kormány, hogy szükség esetén a szövetséges NATO-országok katonai alegységei szabadon mozoghassanak cseh területen. A NATO-repülőgépek például szabadon vehetnek fel üzemanyagot a cseh repülőtereken.

James Heappey, a brit fegyveres erők vezetője arról tájékoztatott szombaton, hogy ők és 25 másik ország egyetértettek abban, hogy további katonai és humanitárius segítséget nyújtanak Ukrajnának. Közölte, hogy ezek a nemzetek együtt fognak dolgozni azon, hogy kiderítsék, hogyan lehet ezt eljuttatni az ukrán védelmi erőkhöz. Szombaton – a Sky News szerint – Hollandia bejelentette, hogy 200 Stinger rakétát – hordozható légvédelmi rendszert – szállít Ukrajnának. Pénteken már Lengyelország, Litvánia és Franciaország is küldött lőszereket, légelhárító rakétákat és egyéb katonai felszereléseket a védelmi erőknek.

Börtön az oroszok háborújának támogatásáért

Csehország legfőbb ügyésze közben arra figyelmeztetett, hogy akár három év börtön is járhat az oroszok ukrajnai háborújának támogatásáért. Igor Stříž szerint a tüntetéseken és a közösségi médiában kifejtett oroszbarát tevékenység is bűncselekménynek számít – olvasható a cseh közszolgálati rádió, a Radio Prague honlapján, melyet a Hvg.hu vett észre.

„Mindenkinek jogában áll szabadon kifejezni véleményét oly módon, ahogy azt jónak látja. De a szólásszabadságnak is megvannak a maga határai egy demokratikus jogállamban” – közölte a cseh főügyész. A cseh törvények értelmében az emberiség elleni bűncselekmények és a népirtás támogatása akár három év börtönnel is szankcionálható.