Csehországban elég jól lapítják a járványgörbét

Csehországban elég jól lapítják a járványgörbét

Andrej Babis cseh miniszterelnök érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek a következő keretköltségvetéssel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen visszaesett az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése vasárnap Csehországban, hétfőre országszerte 4591 fertőzöttet tartottak nyilván a vasárnapi 4475-tel szemben. A vasárnapi növekmény tehát 116 a szombati 282-vel szemben, és hosszabb ideje ez a legalacsonyabb szám. A szombati növekedés is alacsonyabb volt, mint a pénteki – adja hírül az MTI.

A betegség következtében elhunyt személyek száma hétfő reggelre 72-re emelkedett, ami tízzel több, mint egy nappal korábban. A gyógyultak száma 96-ra emelkedett, 18-cal több, mint vasárnap reggel.

 A napi laboratóriumi tesztek száma ugyanakkor továbbra is magas, szombaton meghaladta a hatezret, vasárnap pedig az ötezret. Hétfő reggelig 85 014 tesztet végeztek el. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a cél az, hogy a napi tesztek száma tízezerre emelkedjen. Ebben tehát egészen más taktikát követnek, mint hazánk, ahol mostanáig összesen csak 22 282 mintavétel történt.

A cseh kormány hétfői ülésén vitatja meg az érvényben lévő korlátozások esetleges enyhítését. Andrej Babis miniszterelnök vasárnap nem zárta ki, hogy a kormány már húsvét előtt enyhítene a jelenlegi korlátozásokon, és engedélyezné újabb boltok kinyitását, illetve néhány sporttevékenységet. Ugyanakkor a kormány azt javasolta a parlamentnek, hogy a szükségállapotot újabb harminc nappal, tehát május közepéig hosszabbítsák meg. A cseh képviselőház kedden ül össze, és hoz döntést ebben a kérdésben.

A csehek annyira jól állnak a járvány kezelésében, hogy 6 súlyos beteget átvesznek Franciaországtól. Általában jellemző Kelet-Közép-Európa országaira, hogy az esetszámokhoz viszonyítva gyorsabban reagáltak a járványra, és a nyugati országoknál korábban vezették be az elszigetelő intézkedéseket. Ezért a betegséget is normális mederben tudják tartani.