Moszkva lezárta az offenzíva első szakaszát, Lengyelország nem fizet rubelben az orosz gázért – percről percre

Moszkva lezárta az offenzíva első szakaszát, Lengyelország nem fizet rubelben az orosz gázért – percről percre

Égő ház romjai között megy egy férfi a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. március 24-én. (MTI/AP/Felipe Dana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítsék cikkünket az új bejegyzésekért! 

• Az Európában tartózkodó Joe Biden szerint a demokrácia és az oligarchia harca a világot is megváltoztatja
• Orbán Viktor: Magyarország nem küld fegyvert Ukrajnába, és nem is enged fegyvereket az országon át szállítani
• Biden: A NATO soha nem volt egységesebb, ami épp az ellenkezője annak, mint amit Putyin várt
• Továbbra is erős ostrom alatt Mariupol, Harkiv és Kijev
• Csernyihiv kezd kifogyni a vízből, és a polgármester szerint humanitárius katasztrófa fenyeget
• Több mint egy hónapja, február 24. óta tart az orosz invázió

23:15: Volodimir Zelenszkij péntek esti videótájékoztatóján kijelentette: már több mint 16 ezer orosz katona esett el a február 24-én indított orosz invázióba. A hír idézte a CNN is, amely megjegyezte, független forrásból nem tudják igazolni, hogy az ukrán elnök állítása igaz-e. Az orosz védelmi minisztréium pénteki közleménye 1351 elesett és 3825 sebesült orosz katonát ismert el. Két vezető NATO-tisztségviselő 7-15 ezer közé, míg amerikai védelmi források 7-14 ezer közé becsülik az orosz veszteségeket.

23:00: Putyin jóváhagyta a törvényt, amely szerint börtönbüntetést kaphatnak azok az oroszok, akik külföldön tisztviselőkről álhíreket terjesztenek – írja az orosz Interfax hírügynökség nyomán a Sky News. Az új jogszabály szerint akár 15 évre is kaphat a bűnösnek talált személy. A szankciók hasonlóak a hónap elején elfogadott törvényhez, amely az orosz fegyveres erőkről valótlan információkat terjesztők megbüntetését célozza. Az Interfax egy magas rangú jogalkotóra hivatkozott, aki szerint az új törvényre azért volt szükség, mert az emberek hamis híreket terjesztenek Oroszország nagykövetségeiről és más szervezetekről.

23:00: A BBC szerint Emmanuel Macron is elutasítja Putyin rubelben történő gázfizetésre vonatkozó követelését. A francia elnök szerint „nincs ok arra, hogy elfogadjuk Oroszország azon követelését, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért”. A lépés vélhetően az orosz valuta fellendítését célozná, amely idén több mint 20 százalékot veszített értékéből. „Minden aláírt szerződés világos. Ez tilos” – jelentette ki Macron az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón. „Azoknak az európai cégeknek, amelyek gázt vásárolnak, és amelyek európai területen működnek, euróban kell megtenniük. Ezért ma nem lehet megtenni, amit követelnek, mert nincs benne a szerződésben foglaltakban” – közölte Macron. Korábban, ahogy lapunk is beszámolt róla, a legnagyobb lengyel olaj- és gázipari vállalat, a PGNiG vezérigazgatója, Pawel Majewski jelentette ki: Lengyelország nem fizet rubelben az orosz gázért.

22:57: Ukrajna arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (IAEA), hogy március 21. óta megint nem volt váltás a csernobili atomerőmű műszaki személyzetében – közölte pénteken az ENSZ nukleáris felügyelete. Az IAEA közleménye szerint Ukrajna sem tudja, mikor kerülhet sor a következő váltásra. Az ukrán nukleáris létesítményeket felügyelő ukrán hatóság még csütörtökön közölte a IAEA-val, hogy a létesítményhez közeli Szlavutics városában, ahol a csernobili atomerőmű sok alkalmazottja él, az ellenőrző pontok orosz lövedékei „akadályozták a munkások oda-vissza közlekedését. A közlemény szerint a március 20-21-én az üzembe érkezett jelenlegi állomány a személyzet még azon tagjait váltotta le, akik azóta dolgoztak, hogy február 24-én az orosz erők átvették a telephely irányítását. „Pénteken az ukrán államigazgatási hivatal a tilalmi övezet kezelésével kapcsolatos további részletes technikai információkat adott át a csernobili Központi Analitikai Laboratóriumról, amelyről a hét elején azt mondták, hogy fosztogatók rabolták ki” – írta az ENSZ-szervezet közleményében. Az IAEA főigazgatója, Rafael Grossi kijelentette, „az elmúlt hetekben mély aggodalmának adott hangot az ukrán nukleáris létesítményeket üzemeltető személyzet nehéz helyzetével kapcsolatban, ahol az orosz hadsereg is jelen van”. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris biztonság megőrzése szempontjából kritikus fontosságú, hogy képesek legyenek fontos feladataikat túlzott nyomás nélkül elvégezni.

22:46: Az ENSZ-nek vannak olyan adatai, amelyek tömegsírok létezését bizonyítják az ostromlott Mariupolban – közölte a világszervezet ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője. A CNN által idézett Matilda Bogner szerint az ENSZ „műholdinformációkat” kapott egy ilyen sírról, amelyben körülbelül 200 ember van. Közben az ukrán főügyész, Irina Venediktova arról tájékoztatott, hogy Ukrajna, Litvánia és Lengyelország közös csapatot állított fel az orosz háborús bűnök kivizsgálására. A három ország főügyésze megállapodást írt alá arról, hogy közösen dolgoznak az orosz háborús bűnök Ukrajnában elkövetett bizonyítékainak begyűjtésén, biztonságos tárolásán és gyors cseréjén.

22:39: Teljesen mindegy milyen papírral a kezében áll ki valaki és mutatja fel azt Moszkva központjában, a rendőrök azonnal letartóztatják és beviszik az illetőtírja a BBC. A brit közszolgálati adó hírében a 22 éves egyetemista, Dmitrij Reznyikov esetét hozta fel fotóval illusztrálva. A fiatalember még március 13-án tartott fel egy A4-es papírt, amin csupán csillagok szerepeltek, ám azonnal bevitték. Reznyikovot végül 50 ezer rubelre büntették meg az orosz fegyveres erők lejáratása és rossz hírbe hozása miatt.

22:33: A nyugati katonai információk szerint eddig hét orosz tábornok vesztette életét az Ukrajnával szemben indított orosz invázió egy hónapja alatt. A Sky News kiadta a feltételezhetően a harcoknak áldozatul eső orosz katonai vezetők névsorát: Andrej Mordvics vezérőrnagy, hadseregparancsnok; Oleg Mityaev vezérőrnagy, hadosztályparancsnok; Jakov Rezancev altábornagy, hadseregparancsnok; Vitalij Geraszimov vezérőrnagy, első parancsnok-helyettes; Andrej Szuhovetszkij vezérőrnagy, parancsnok-helyettes; Andrej Kolesznyikov vezérőrnagy a hadseregparancsnok, illetve Magomed Tusaev tábornok. Utóbbi elhunytát egyelőre még vitatják. Az elhunyt katonai vezetőkről egyébként van egy Wikipedia-szócikk is. Nyugati források még egy tábornok elbocsátásáról is beszéltek: ő Vlajiszlav Jersov hadseregparancsnok.

22:22: Az Európai Unió vezetői sürgették Oroszországot, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit, és tartsa be a Nemzetközi Bíróság legutóbbi végzését, amely felszólította Moszkvát, hogy vonuljon ki Ukrajnából – írja percről percre tudósításában az al-Dzsazíra. „Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja súlyosan sérti a nemzetközi jogot, és súlyos emberveszteséget, valamint sérüléseket okoz a civil lakosságnak. Oroszország a polgári lakosságot támadja, és civil objektumokat céloz meg, köztük kórházakat, egészségügyi létesítményeket, iskolákat és menedékházakat. Ezeket a háborús bűnöket azonnal meg kell szüntetni” – áll az uniós tagállami vezetők közös nyilatkozatában.

22:03: Öt nyugati tudós levelet írt, amelyben felszólítja az Egyesült Államok döntéshozóit és a tudományos közösség többi tagját, hogy ne közösítsék ki az összes orosz tudóst válaszul az ukrajnai invázióra. A Science magazinban megjelent írás aláhúzza: Putyin és társai minden megfelelő méretű és célzott szankciót megérdemelnek, azonban komoly visszalépés lenne, ha a világ megbüntetné az orosz tudósokat kormányuk tetteiért. A közös levél vezető szerzője, a Havard Egyetem környezettudományi professzora, John Holdren, aki korábban Obama elnök tudományos és technikai tanácsadójaként is szolgált. A tudósok megjegyezték, hogy mindannyian részt vettek nemzetközi együttműködésekben, és üdvözölték az ukrán tudósoknak nyújtott támogatást. Hangsúlyozták azonban, hogy az orosz tudósok is megérdemlik ugyanezt a biztonságot. A levélírók arra a több ezer nyugaton élő orosz akadémikusra és diákra is felhívták a figyelmet, akik nyilvánosan kritizálták az orosz kormányt az Ukrajna elleni invázió miatt. 

21:58: Orosz cirkáló rakéták csaptak le az ukrán légierő parancsnoki központjára az ukrán hadsereg szerint. Az amerikai CNN által is idézett beszámoló szerint a támadásra péntek délután helyi idő szerint 16 óra 30 perc körül került sor. A fővárostól dél-nyugati irányban, az ország közepén fekvő Vinnicja mellett található bázisra hat rakétát lőttek ki az oroszok. Néhányukat a légvédelem eltalálta, ám több is becsapódott a létesítménybe, jelentős károkat okozva az infrastruktúrában. A közlemény szerint vizsgálják a rakétacsapások következményeit.

21:49: Mégsem sikerült beszélnie pénteken Vlagyimir Putyinnal Emmanuel Macronnak. A francia elnök korábban arról tájékoztatott, néhány órán belül telefonon közvetlenül tud majd beszélni az orosz elnökkel. Macron este azt közölte, a következő 48-72 órában tud majd megbeszéléseket folytatni Putyinnal az ukrajnai helyzetről és a civilek tömeges evakuálásáról az oroszok által ostromlott Mariupol kikötővárosából. „Összehangoljuk erőfeszítéseinket Görögországgal és Törökországgal, és reméljük, hogy sikerül meggyőznünk Oroszországot az evakuálás engedélyezéséről” – közölte a francia államfő. „Ma konkrét megbeszélés volt Mariupol polgármesterével. Koordinálunk, majd tárgyalni fogunk az oroszokkal” – közölte Macron újságírókkal, és hozzátette Putyin elnökkel folytatott egyeztetésen véglegesítik a részleteket.

21:40: Tíz nappal a mariupoli színházat ért második orosz légicsapást követően a brit Sky News hírtévének sikerült beszélnie az egyik ukrán túlélővel, egy terhes nővel. Diana Berg elmondása szerint a színház óvóhelyként szolgált, és a bejárata elé jó nagy betűkkel kiírták „gyerekek”, és ez jól látható volt a levegőből is. A nőt korábban egy szülészeti kórházból szállították át a színházba. „Tudom, hogy voltak még terhes nők, akiket a napokban bombázott 3-as kórház szülészetéről hoztak át. Azért hozták be őket a színházba, mert az egy nagy épület, és a színészek öltözőjébe rakták a kismamákat a gyerekes nőkkel együtt. (Az oroszok) pont ezt a részt bombázták” - mondta a nő. A színházat korábban, még március 9-én is találat érte. Akkor olyan képek jelentek meg, amelyeken sérült terhes nők próbáltak az életükért menekülni. Eddig nem tudni, pontosan hányan vesztették életüket a színházi támadásban. Mariupol városi tanácsa szerint a szemtanúk legalább 300 ember haláláról beszélnek, ám nem tisztázott, hányan lehetnek még a romok alatt eltemetve.

21:23: Interjút adott a BBC HardTalk című műsorának a Putyin-kritikus orosz techmágnás, Ilija Ponomarev. A baloldali orosz pártok színeiben 2007 és 2016 között parlamenti képviselő Ponomarev az adásban arról beszélt, Vlagyimir Putyin egy „imperialista háborúba” kezdett Ukrajnában, ami egyúttal azt is jelenti, polgárháborút robbantott ki Oroszországban. A volt képviselő szerint ez szétszakíthatja Oroszországot.

21:08: Nemcsak a déli kikötőben, Mariupolban válságos a helyzet, a brit Sky News hírcsatorna beszámolója szerint hasonlóan humanitárius katasztrófa-helyzet van az ukrán fővárostól észak-keletre fekvő korábban 285 ezer lakosú Csernyihivben is. Az orosz erők a megyeszékhelyet is ostromzár alá vették, s a város polgármestere szerint a civil lakosság áram, fűtés és víz nélkül maradt. Vlagyiszlav Atrosenko szerint a települést Kijevvel összekötő hidat lebombázták, s a fő útvonal blokádja miatt segélyszállítmányok se tudnak bejutni Csernyihivbe. A polgármester szerint a lakóházak több mint fele – a környező külvárosokban, és az agglomerációban is – megsemmisült. „Az emberek ráadásul tudják, hogy a legrosszabb még csak most fog jönni” – közölte a városvezető.

20:48: Egy illusztrációs videóval tagadta, és ukrán álhírnek minősítette a foszforbombák bevetéséről korábbi ukrán vádakat az orosz külügyminisztérium. Mint írták, a felvételen valójában világító lőszerek láthatóak, nem bombák; a foszforbombák másképp néznek ki. A foszforbomba hatása olyan, mint egy napalm bomba robbanás. A fehér foszfor rendkívül mérgező anyag, amelynek számos kellemetlen tulajdonsága van. Égetéskor nyúlik és stabilan tapad bármely felülethez, a levegőben öngyullad, és a ruházat, a bőr és a seb felszínén ég. És a sebben addig éget, amíg eltávolításra nem kerül, vagy az anyag nem ég ki teljesen. Volodimir Zelenszkij egy nappal korábban arról tájékoztatott, hogy csütörtök reggel az oroszok foszforbombákat használtak; felnőtteket és gyerekeket is megöltek velük.

20:23: Nem jön Magyarországra a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára jövő héten Jana Cernochová cseh védelmi miniszter, jelentette be a Twitterén a döntést. A részleteket itt tudják olvasni! >>>

20:19: A Sky News rendkívüli híre szerint Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, ha minden a tervek szerint alakul, akkor néhány órán belül telefonon közvetlenül tud majd beszélni Vlagyimir Putyinnal. Macron – aki rég ambicionálja magát a közvetítő szerepre – szerint a tárgyalás során megvitatják a további terveket, miként tudják felgyorsítani és megszervezni a civilek tömeges evakuálását az oroszok által ostromlott Mariupol kikötővárosából.

20:15: Ferenc pápa arra buzdította a világ katolikus püspökeit, hogy imádkozzanak Oroszország és Ukrajna békéjéért, mivel a világ elfelejtette a XX. század tragédiáit, és továbbra is atomháború fenyegeti. Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tartott istentiszteleten elnökölt, ahol az egész emberiség, „különösen Oroszország és Ukrajna” védelméért imádkozott. Az ima elmondása előtti homíliájában a katolikus egyházfő a „halál jeleneteiről” beszélt, amelyekben „bombák pusztítják el sok védtelen ukrán testvérünk otthonát”, valamint „egy kegyetlen és értelmetlen háborúról (beszélt), amely fenyegeti világunkat”. A szentatya pénteken több angol, orosz és ukrán nyelvű üzenetet is közzétett a Twitteren, amelyben hangsúlyozta a megbocsátás fontosságát.

20:07: Lengyelország nem fizet rubelben az orosz gázért – jelentett ki a lengyel PGNiG vezérigazgatója. Az ukrán Ekonimija Pravda által is idézett Pawel Majewski, a legnagyobb lengyel olaj- és gázipari vállalat vezetője leszögezte, hogy az orosz Gazprommal kötött szerződés előirányozza a fizetési módot, és Lengyelország ezen nem változtat. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt követelte az Európai Uniótól, hogy az orosz gázért dollár helyett ezután rubelben fizessenek.

20:05: Az ukrán erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják az ostromlott Mariupol kikötővárost, és senki sem adja fel a települést és nem adja meg magát – közölte az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. A pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió által is idézett Olekszij Danyilov erről egy tévéközvetítésban beszélt, hozzátéve, hogy Mariupol ki fog tartani a végsőkig. A hírek már napok óta arról szólnak, hogy szinte mindenből, így vízből és élelemből is kifogytak a városban rekedtek, és 100 ezer civilt továbbra sem lehetett evakuálni a városból.

19:43: Kína növelheti az Oroszországból származó szén és tengeri élelmiszerek importját – mondta Peking moszkvai nagykövete. Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint Csang Hanhuj egy pénteken Moszkvában rendezett orosz-kínai kereskedelmi konferencián arról beszélt: „A kínai vállalkozók elsősorban orosz partnerekkel kívánnak együttműködni. (...) Jelenleg Oroszország az első vagy a második legnagyobb olaj-, gáz- és szénszállító, és több mint két éve a legnagyobb marhahús-szállító is. A búzaellátást tekintve bővülnek a lehetőségeink, több orosz szenet tudunk fogadni, ahogy több Oroszországban előállított tengeri élelmiszert.” – A kínai fél ellenzi az Oroszország-ellenes szankciókat – jegyezte meg a diplomata. „Néhány ország szeretné elérni, hogy Kína csatlakozzon az Oroszország-ellenes szövetséghez. De megismétlem, hogy Kína álláspontja független e tekintetben” – hangsúlyozta Csang. A kínai fél „a jó kapcsolatok és a kölcsönösen előnyös együttműködés normális fejlődésének biztosítását” támogatja Oroszországgal – tette hozzá a nagykövet.

19:33: Az ukrán külügyminiszter szerint négy pontban nincs egyetértés egyelőre az oroszokkal – ahogy arról a felek között közvetítő Recep Tayyip Erdogan török államfő is említést tett korábban, igaz ő még arról beszélt, hatból Kijev négy pontban megállapodna Moszkvával. Dmitro Kuleba az Ukrajinszka Pravda hírportálnak ezt követően részletezte a négy kifogásolt témát. Az első az ukrán külügyminiszter szerint a nyelvkérdés. „Ukrajnában az egyetlen hivatalos államnyelv az ukrán, és az is marad” – jelentette ki Kuleba. A tárcavezető szerint emellett Ukrajna mindenekelőtt a tűzszünethez, valamint a biztonság és Ukrajna területi integritásának garanciáihoz ragaszkodik. Kuleba – aki megköszönte a törökök erőfeszítéseit – megjegyezte, hogy Kijev folytatja a párbeszédet Törökországgal és minden érdekelt féllel annak érdekében, hogy helyreállítsa a békét Ukrajna földjén.

19:25: Az ukrán szárazföldi erők vezérkari főnöke szerint nem igaz az a korábban lapunk által is szemlézett amerikai állítás, hogy az oroszok kifogyóban lennének a rakétákból. Egy CNN által idézett amerikai véldemi tisztviselő arról beszélt, az orosz erők kifogyóban vannak a levegőből indítható cirkálórakétákból, és a jelek szerint megpróbálják megőrizni ezt a készletet a csökkenő precíziós irányított lőszerkészleteik részeként. A Kyiv Independent hírportál által idézett Oljekszadr Gruzevics szerint az ukránok nem ezt tapasztalják, a támadások intenzitása egyelőre nem igazolja ezt az amerikai megállítást.

18:59 J.K. Rowling, a Harry Potter-sorozat írónőjének helyzetéhez hasonlította Oroszország jelenlegi állapotát pénteken Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hazáját éppúgy szeretné eltörölni a Nyugat, ahogy  Rowlingot próbálták megsemmisíteni a cancel kulture (eltörlés kultúra) hívei, amiért nem járt a genderjogi harcosok kedvében. Az írónő a Twitteren reagált Putyin együttérzőnek szánt szavaira: bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy nem a legszerencsésebb, ha azok panaszkodnak a nyugati eltörlés kultúrára, akik börtönbe záratják, megmérgezik politikai ellenfeleiket, és a hatalomnak ellenszegülő civileket mészárolnak le.

Rowling a nemrég újabb hosszú börtönbüntetésre ítélt Alekszej Navalnij fotójával és az #IStandWithUkraine hashtaggel osztotta meg válaszát. Azt is hozzátette, hogy segélygyűjtő akciója során több mint egymillió font (mintegy 448 millió forint) gyűlt már össze az ukrajnai gyerekek megsegítésére. (BBC)

18:38 Nem örül Orbán Viktor orosz háborúval kapcsolatos óvatos hozzáállásának Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt vezetője, írja a Guardian a Reutersra hivatkozva. „Ha erről kérdeznek, nem vagyok éppen boldog, de várjuk meg az áprilisi választás eredményét” – mondta Kaczyński a lengyel közrádió műsorában, utalva a közelgő országgyűlési választásra. Kaczyński és Orbán korábban rendkívül jó kapcsolatot tartott, a lengyel politikus a Békemenet kormányt támogató felvonulásán is részt vett. A Guardian arra is emlékeztet, hogy sem a lengyel, sem a magyar kormány nem ápol különösebben szívélyes viszonyt az EU alapintézményeivel az elmúlt években, és mindkét kabinet ismert erős nacionalista politikájáról – a magyar kormány erős orosz kapcsolatait azonban a lengyel fél sem nézi jó szemmel.

18:27 Üzleti szempontból nem választunk oldalt, de továbbra is ellátjuk Európát gázzal – mondta Katar energiaügyi minisztere, Saad Sherida Al-Kaabi, arra a kérdésre, hogy mit gondol az orosz-ukrán háborúról. (Guardian)

18:09 Rögtönzött kórházat húztak fel az orosz megszálló erők Luhanszkban, ahol rengeteg sebesült katonát ápolnak. A kórház egy részét pedig hullaházként használják, mivel a régió hivatalos halottasházaiban már nem tudnak több testet fogadni - állítja Facebook-bejegyzésében az ukrán védelmi minisztérium.

A tárca szerint a térségben tovább folytatódik a megmaradt civil lakosság terrorizálása: sokakat erőszakkal hurcolnak el Oroszországba, a megszálló fegyveres erők pedig ötletszerűen lőnek civil célpontokat, fosztogatnak, autókat foglalnak le. A minisztérium megerősítette a Sky News által korábban közölt hírt: pénteken megölték az orosz  déli katonai körzet 49. összfegyvernemi hadcsoportjának parancsnokát, Jakov, Rezancsev altábornagyot.

17:44 Elérkezett a megpróbáltatás órája, új formát öltött a demokrácia és az oligarchia közötti harc – mondta Joe Biden amerikai elnök pénteken a dél-lengyelországi Rzeszówban, ahol az amerikai 82. légideszant-hadosztály katonáival találkozott.

Biden katonákhoz fordulva úgy fogalmazott, az ő nemzedékük sorsdöntő pillanatban találta magát. Minden negyedik, ötödik nemzedékben eljön az olyan pillanat, amely mindent alapvetően megváltoztat” – vélte az amerikai elnök, aki szerint a világ már nem lesz olyan, amilyen eddig volt. „A kérdés az, hogy ki fog diadalmaskodni, a demokrácia és az értékek, amelyeket képviselünk, vagy pedig az autokrácia.”

Ukrajnában tett korábbi útjaira utalva Biden kijelentette: az ukránoknak „valóban erős gerince van”. Rendkívüli jelenségnek nevezte, hogy az ukrán civilek is puszta kézzel állnak a tankok előtt, mondván „nem mozdulok el innen, itthon vagyok”. Az amerikai 82. légideszant-hadosztály mintegy ötezer katonáját februárban, az ukrajnai háború kitörését megelőző orosz-ukrán feszültség miatt telepítették Rzeszów térségébe, bővítve a 2016-ban Lengyelországba telepített amerikai kontingenst. (MTI)

17:31 Oroszország bejelentette, hogy a katonai művelet első fázisát „nagyrészt befejezettnek” tekinti Ukrajnában, és most a Donyec-medence „felszabadítására” koncentrálnak majd – írja a Telex, a Reuters hírügynökséget idézve.

A hírügynökség értékelése szerint a bejelentés alapján úgy tűnik, Oroszország az eddiginél szűkebb körű célokra váltott át, miután kemény ellenállásba ütközött a háború első hónapjában.

Az orosz bejelentést Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője tette. „Az ukrán fegyveres erők harci kapacitását jelentősen csökkentettük, ami lehetőséget ad, hogy a fő célunkkal, a Donbasz felszabadításával foglalkozzunk”, közölte.

Nyugati szakértők szerint a bejelentés arra utal, hogy Moszkva is belátta: korábbi háborús stratégiája elbukott – állítja Paul Adams, a BBC diplomáciai tudósítója. „Oroszország felismerte, hogy képtelen egyidejűleg irányítani különböző katonai műveleteket” –véli Adams. A visszavonulásra és az erők keleti koncentrálására utal az is, hogy az orosz hadvezetés akár 10 harcászati csoportot is létrehozhatott az elmúlt napokban, melyeket főként a Donbaszba irányítanak.

16:58 Saját katonái ölhettek egy egy orosz dandárparancsokot - értesült a Sky News újságírója. Deborah Haynes nyugati hivatali forrásokra hivatkozva azt írja, a 37. motoros lövészdandárt vezető Medvecsek ezredest szándékosan halálra gázolták emberei, bosszúból, amiért a dandár Medvecsek irányítása alatt túl sok embert veszített. Haynes informátora szerint ütközet közben halt meg az orosz 49. összefegyvernemi hadcsoport vezetője, egy altábornagy is. Ha a két értesülés helytálló, akkor az orosz megszálló hadsereg egy hónap alatt már a hetedik parancsokát veszítette el. 

16:39 Összevertek egy háború elől menekülő huszonéves ukrán férfit a származása miatt Tatabányán. A megvert fiatalember nyolc napon túl gyógyuló arccsonttörést szenvedett – írja a 24.hu.  Borbély Veronika, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes szóvivője a hírportál megkeresésére azt mondta, hogy a bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértés elkövetésével gyanúsított férfi tagadta a bűnösségét.

A gyanúsítás szerint a férfi szerdán este tíz előtt nem sokkal ököllel többször is megütötte a háború elől menekülő fiatalember nemzeti hovatartozása miatt, majd miután a földre esett, megrúgta. Az ukrán férfi nyolc napon túl gyógyuló arccsonttörést szenvedett. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával, és letartóztatta az elkövetéssel gyanúsított férfit.

16:23 Videót készített egy túlélő a mariupoli színházat érő rakétacsapás utáni pillanatokról. A felvétel készítője arról beszélt, hogy a rakéta az épület közepébe csapódott, oda, a színház épületében menedéket kereső városiak vízért jártak. „Mi az első emeleten voltunk, így senki sem sérült meg, de a romok alatt rengetegen lehetnek – mutatta a férfi a robbanás után maradó törmeléket. A becsapódó rakéta több emelet mélységben hasította keresztül az épületet.

A jelenlegi becslések szerint a támadásban és a romok között legkevesebb 300-an lelték halálukat. A színház előtt több méretes felirat is jelezte, hogy gyerekek is vannak a menedékhelyen. Mivel a rakéta pontosan az épület mérttani középpontjába csapódott, az orosz támadás valószínűleg szándékos és irányzott volt. (Gurdian)

16:02 A kínai Sinopec állami vállalat felfüggesztette Oroszországgal folytatott tárgyalásait egy nagyobb petrokémiai és gázpiaci beruházásról – közölték a Reuterssel névtelenséget kérő források. A hírügynökség úgy tudja, a Sinopec azután döntött így, hogy a kínai kormány óvatosságra kérte őket, az Oroszországot érintő szankciókra hivatkozva.

15:52: Megérkezett a délkelet-lengyelországi Rzeszówba, a Joe Biden amerikai elnökkel esedékes találkozója helyszínére a lengyel elnök, Andzrej Duda, miután az első repülőgép, amellyel elindult, kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani Varsóban. A lengyel államfő külügyi államtitkára, Jakub Kumoch azt mondta, hogy a repülő műszaki hiba miatt fordult vissza a lengyel fővárosba. Duda ezután egy másik géppel indult a találkozóra, és 15 órakor megérkezett a Rzeszów melletti Jasionkába. Az államfői találkozó programját "kissé módosítják" - közölte Kumoch. A Joe Bident szállító Air Force One repülőgép péntek 14 órakor szállt le Jasionka repülőterén. (MTI)

 15:36 Finanszírozási nehézségekkel küzd az orosz állam, egyre nehézkesebben tudják fenntartani az Ukrajna ellen indított háborút – állítja Facebook-oldalán az ukrán védelmi hírszerzési ügynökség. Közlésük szerint az orosz költségvetésben nincs források az offenzíva támogatására, különösen mióta nemzetközi gazdasági szankciók sorát vezették be Oroszország ellen.

Különösen Krím-félszigetet megszállva tartó szakadárok és zsoldosok állnak rosszul: a krími „üzleti utakra” szánt keret szánt pénzügyi keret – ahogy az ukrán fél ironikusan nevezi az oroszbarát harcosok moszkvai zsoldját - már februárban kimerült. Hasonló a helyzet szerintük a külföldről toborzott zsoldosokkal is, akiknek sok esetben már nem fizetik ki a szerződésben ígért juttatásokat sem.

A nyilvánosságra hozott ukrán hírszerzési jelentés hitelességét ugyanakkor más forrás nem támasztja alá; a hasonló bejelentések általában propagandacélokat szolgálnak, az ellenfél gyengeségeit hangsúlyozzák ki.

15:19 1351 orosz katona haláláról és 3825 sebesültről számolt be pénteken az orosz védelmi minisztérium , közlésük szerint ekkora veszteséget szenvedtek az Ukrajna ellen indított háború – vagy, ahogy ők hívják – különleges katonai művelet –során. Ez közel háromszorosa annak, amit március elején ismertek el (498 halott, 1500 sebesült) ám a valódi szám ennél sokkal magasabb lehet –írja a Guardian. Az amerikai hírszerzés szakértőinek óvatos becslése szerint is elérte a 7000 –et a háború orosz halálos áldozatainak száma, az ukrán védelmi tárca pedig már több mint 16 ezer elesett oroszról számolt be pénteken, ám saját oldalról nem közölt adatokat.

14:53  Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint az orosz erők kifogyóban vannak a levegőből indítható cirkálórakétákból, és a jelek szerint megpróbálják megőrizni ezt a készletet a csökkenő precíziós irányított lőszerkészleteik részeként – közölte a CNN. A tisztviselő szerint ezek a rakéták magas meghibásodási arányt mutatnak az indításkor. Az Egyesült Államok jelenleg a precíziós irányítású lőszerek, különösen a cirkálórakéták meghibásodásának arányát 20-60 százalék közé teszi a fegyver típusától és a küldetéstől függően. Az Egyesült Államok műholdak és más légi hírszerző platformok segítségével a repülőgép és a rakéták infravörös és radarjelei alapján nyomon követi az egyes rakétaindítások sikerességét.

14:40 Oroszország Ukrajna Donbász régiójának teljes „felszabadítására” fog összpontosítani, és nem zárja ki a blokád alatt álló ukrán városok megrohanását sem – közölte az orosz Interfax hírügynökség a védelmi minisztériumra és a hadseregre hivatkozva. A védelmi minisztérium közölte, hogy Oroszország két lehetőséget fontolgat az Ukrajnában végrehajtott úgynevezett „különleges hadműveletének” vonatkozásában: az egyik kizárólag a szeparatista köztársaságokra, Donbászra korlátozódna, a másik pedig Ukrajna  gész területére vonatkozna – írja az Interfax alapján a The Guardian.

14:17 Ukrajna és Oroszország ötven katonai és polgári foglyot cserélt csütörtökön, köztük azokat a tengerészeket is, akik a Kígyó-sziget közelében állomásoztak, az orosz támadások után azonban fogságba estek – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a The Independent cikke szerint. Mint közölte 19, korábban a Kígyó-szigeteknél állomásozó ukrán civil tengerész jutott vissza Ukrajnába az orosz foglyokért cserébe.

13:58 Több mint 20 európai ország összefogásával nemzetközi jótékonysági koncertmaratont szerveznek Ukrajna megmentéséért, melyhez Magyarországról a Sziget csapata is csatlakozott – közölte a Sziget Sajtóiroda. A #StopWar koncertre március 27-én kerül sor több mint 50 nemzetközi híresség, zenész, előadó támogatásával és részvételével.

 

13:46 Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó pénteken közölte, hogy  – írja a Reuters. Korábban pénteken a helyi hatóságok azt mondták, hogy Szlavutics elszigetelődött, az orosz erők pedig 1,5 kilométerre van a várostól. (The Guardian)

13:36 Humanitárius segélyére várakozó civilek között robbant bomba Harkovban – írja Twitter-oldalán Olekszandra Matvicshuk emberi jogi aktivista. Az Állampolgári Jogok Központjának ukrajnai vezetője a Twitter-oldalán tett közzé egy felvételt, amelyen az láthtó, hogy civilek közé csapódott be egy gránát. A videóhoz fűzött kommenárja szerint oroszok rálőttek a Nova Poshta postahivatalra Harkovban, ahol a helyiek humanitárius segélyeket kaptak.

13:02 Ukrajna és Oroszország úgy tűnik, megegyezésre jutott a tárgyalások során megvitatott hat nézeteltérésből négyben – mondta Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök pénteken, a NATO brüsszeli csúcstalálkozójáról hazafelé menet újságíróknak. Tájékoztatása szerint pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a hétvégén vagy a jövő hét első napjaiban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet.

A török elnök a Reuters szerint említést tett arról, hogy Zelenszkij kész lemondani a NATO-tagságról és elfogadná az orsozt, mint hivatalos nyelvet. – Zelenszkij is elismerte, hogy az oroszt Ukrajnában szinte mindenhol beszélik. Ezen a ponton sincs semmi probléma – mondta Erdoğan, aki szerint az ukrán elnök azon javaslata, hogyaz Oroszországgal való kompromisszumokról népszavazást szükséges kiírni, „okos felvetés". (Zelenszkij még hétfőn beszélt arról, hogy az ország biztonsági garanciáit érintő alkotmányos változtatásokról népszavazáson kell dönteni.)
Erdoğan Putyinnal való közelgő megbeszéléséről azt mondta, „meg kell vitatni és értékelni kell" a NATO-csúcson elhangzottakat. – Másrészt mi minden bizonnyal emberiesség elleni bűncselekménynek tekintjük a tömegpusztító fegyverek használatát – tette hozzá a török elnök. (CNN)

12:51 Az orosz erők részben szárazföldi folyosót hoztak létre a Krím-félszigeté s a donyecki terület között – közölte az ukrán védelmi minisztérium. (The Guardian)

12:32 Az ENSZ ukrajnai emberi jogi csoportjának vezetője pénteken azt mondta, hogy a megfigyelők egyre több információt kaptak az ukrajnai Mariupol körüli város tömegsírjairól, köztük olyanokról, amelyekben 200 holttest fekszik. – Egyre több információhoz jutunk az ott található tömegsírokról – közölte újságírókkal videóhíváson keresztül Matilda Bogner, hozzátéve: a bizonyítékok egy része műholdfelvételekből származik. A Reuters jelentése szerint Bogner azt mondta, hogy Ukrajnában meghaladta a civil halálos áldozatok száma az 1035-öt. Az ENSZ csoportja pedig a konfliktusban részt vevő mindkét fél támadásait vizsgálja. Az ENSZ olyan esetekről is kapott jelzéseket, amikor , oroszok civileket gyilkoltak az evakuálás során, és dokumentálták ukrajnai tisztviselők erőszakos eltűnését és túszul ejtését is. (The Guardian)

12:24 A háború kezdete óta több mint 2,2 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba – közölte a lengyel határőrség. Az elmúlt napokban csökkent a határt átlépők száma, de csütörtökön enyhe emelkedést tapasztaltak, aznap 32 500-en léptek be Lengyelországba, ami 7,4 százalékkal több a szerdai számnál. A péntek reggeli adatok pedig további növekedést mutatnak. Maciej Duszczyk, a Varsói Egyetem migrációkutató professzorának becslései szerint körülbelül 1,2-1,3 millió menekült maradt Lengyelországban. (BBC)

12:20 Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján értékelte a helyzetet és tájékoztott a várható lépésekről. Ezek fő pontjai a Reuters beszámolója szerint a következők:

  • Az orosz hadsereg javaslatokat fog benyújtani Vlagyimir Putyin elnöknek arra vonatkozóan, hogy az ország hogyan erősítse meg védelmét válaszul arra, hogy a NATO megerősíti keleti szárnyát.

  • Taktikainak nevezte az Egyesült Államok azon kommunikációját, miszerint reagálnának arra, ha Oroszország vegyi fegyverekhez folyamodna. A Kreml szerint ezzel csak Washington akarja elterelni a figyelmet a számára kínos kérdésekről.

  • Peszkov nem volt hajlandó megmondani, hogy Oroszország újjáépíti-e az ukrán városokat, például Mariupolt.

  • A Sberbank vezetője ellen irányuló nyugati szankciók nem jelentenek veszélyt sem az ország bankszektorára, sem a Sberbankra.

  • „Semmi szörnyű nem fog történni", ha Oroszországot kizárják a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoportból, mert a világ sokkal változatosabb, mint az Egyesült Államok és Európa. Peszkov kifejtette, hogy vannak országok, amelyek „józanul” viszonyulnak Oroszországhoz, és nem égetnek hidakat.

    (The Guardian)

12:10 Négy civil meghalt, és többen megsebesültek, miután orosz csapások értek egy egészségügyi központot Harkovbanközölte a helyi rendőrségre hivatkozva a BBC. A támadás a város Osnovjanszkij kerületében lévő egészségügyi központot célozta meg.

12:03 Vlagyimir Putyin személyesen hagyta jóvá Roman Abramovics részvételét az Ukrajnával folytatott béketárgyalásokonírja az ügyre rálátó, ám közelebbről meg nem nezetett forrásaira hivatkozva az Ft.com. A lap megjegyzi, hogy Putyin közvetlen áldása azt jelzi, hogy Abramovics a legmagasabb szinten kért jóváhagyást a Kijev és Moszkva közötti tűzszüneti tárgyalások megkezdéséhez még február végén, és ez ellentétes az oligarcha régóta hangoztatott állításaival, miszerint nem ápol szoros kapcsolatot az orosz elnökkel.

A lap azt írja, hogy miután megkapta Putyin támogatását, Abramovics találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának magas rangú tisztviselőjével, hogy segítsen a tárgyalások lebonyolításában.
A Nexta nevű, a Lukasenka-adminisztrációtól független fehérorosz hírügynökség a Twitteren szintén írt Abramovics szerepéről és arról, hogy az oligarcha magas rangú ukrán vezetőkkel találkozott. Egyéb részleteket ugyanakkor ők sem ismertettek.

11:46 Tovább romlik a helyzet az ostromlott Mariupol városában, Oroszország pedig blokkolja a humanitárius segélyek szállítását – mondta a város polgármestere a BBC-nek. A stratégiai fontosságú kikötővárost a háború első napjai óta orosz csapatok vették körül, nincs áram, folyóvíz és gáz. A város nagy része ma romokban hever. – Ez egy humanitárius válság. A város egy részét orosz erők foglalják el, de katonáink továbbra is irányítják a várost, megállás nélkül folyik a harc – mondta Vadim Bojcsenko.
Körülbelül 100 000 ember van csapdában Mariupolban, és a nagyszabású evakuálásra irányuló erőfeszítések kudarcot vallottak. Az elmúlt napokban ezreknek sikerült saját járműveikkel távozniuk. Sokan beszéltek a víz, az élelmiszer és az orvosi készletek kimerüléséről, valamint a könyörtelen orosz támadásokról. – Dolgozunk a lakosok evakuálásán, ez az egyetlen dolog, ami megmentheti az embereket – mondta a polgármester, hozzátéve: a város elpusztult és évekbe fog telni az újjáépítés. A polgármester közölte azt is, hogy 300 tonna humanitárius segély várt a kiszállításra, de „az orosz erők egyszerűen nem engedik be”. Ukrajna miniszterelnök-helyettese csütörtökön azzal vádolta Oroszországot, hogy három napig blokkolta a humanitárius segélyszállítmányok belépését.

10:51: Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt állította, hogy az orosz erők megsemmisítették „a megmaradt ukrán üzemanyagraktárak közül a legnagyobbat” Kijev közelében pénteken, a tengerről indított Kalibr cirkálórakétákkal végrehajtott csapással – írja a CNN, hangsúlyozva, hogy az információ hitelességét nem tudja megerősíteni. A szóvivő szerint ez a raktár az ország középső részén lévő katonai egységeket látta el üzemanyaggal. 

10:40: A BBC kommentárja szerint még ha az USA jelentősen növeli is a cseppfolyósított földgáz Európába irányuló szállítását, az EU 27 tagállama számára ez még akkor is csak a kezdet az orosz gázról való leváláshoz. Más termelőket is találnia kell, ha el akarnak távolodni az orosz gáztól, és el akarják érni azt a célt, hogy idén kétharmaddal csökkentsék az importot. Az EU tavaly 155 milliárd köbméter orosz gázt importált. Tavaly az EU azt közölte, hogy cseppfolyósított gázának csaknem negyedét az Egyesült Államoktól kapta, így ha az USA további 15 milliárd köbméterrel növeli a készleteit, az nagy változást fog jelenteni. Európában korlátozottan állnak rendelkezésre a cseppfolyósított földgáz visszaalakítására szolgáló terminálok, amelyek már most is nagy kapacitással működnek. Az EU-ban 24 nagyméretű terminál működik, Spanyolország rendelkezik a legnagyobb kapacitással belőlük, de csak korlátozott csővezetékekkel rendelkezik Európa többi részére. Az Egyesült Államok mellett Oroszország és Katar a legnagyobb exportőrök, de Katar már jelezte, hogy ne tudja jelentősen növelni európai szállításait.

10:32: Ukrán tisztviselők szerint körülbelül 300 ember halhatott meg a Marupolban múlt héten lebombázott színházban, ahová bemenekültek – írja a BBC. Mariupol vezetősége szemtanúk beszámolóira hivatkozik a halottak számának megállapításánál. Az ukrán álláspont szerint egy orosz repülőgép bombázta le az épületet, de az oroszok nem ismerték el a támadást.

10:20: Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok és az EU megállapodott a cseppfolyósított földgázról (LNG), ezzel próbálva csökkenteni Európa orosz energiától való függőségét. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok az év végéig további legalább 15 milliárd köbméternyi LNG-t bocsát az EU rendelkezésére – írja a BBC. Oroszország Európa földgáz-ellátásának mintegy 30-40 százalékát biztosítja. A megállapodás szerint közös munkacsoportot alakít ki az EU és az USA az orosz gáztól való függőség csökkentésére. 2030-ig fokozatosan évi 50 milliárd köbméterre növelik az amerikai LNG-szállításokat, amellyel párhuzamosan az európai LNG fogadó és szállító infrastruktúrát meg kell erősíteni, közben pedig a 2030-as és 2050-es klímacéloknak is meg kell felelni. Erről bővebben ITT olvashat. 

10:18: Sorra reagálnak az ellenzék politikusai arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számonkérte Orbán Viktort, Ukrajna vagy Oroszország oldalán áll-e. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök ezt úgy értékelte: „Orbán Viktor megint szégyent hozott Magyarországra. Mert tényleg ideje lenne oldalt választani: mára egyértelművé vált, hogy 12 éves politikája került a történelem szemétdombjára, ő az, aki elszigetelődött, aki elveszítette szövetségeseit, akire Putyin utolsó csatlósaként tekintenek az EU-ban és a NATO-ban. Úgy van, ahogy Zelenszkij ukrán elnök mondta: itt és most oldalt kell választani”. Részletek itt>>>

10:00 Két rakéta csapódott be egy ukrán katonai létesítménybe Dnyipro határában. Erről a Valentin Reznyicsenko kormányzó számolt be az Al Jazzera tudósítása alapján. Szavai szerint a pusztítás súlyos.

9:55 A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet arra készül, hogy visszavonja minden orosz vállalat minősítését – áll a Moody's Corp. közleményében, amit a TASZSZ orosz hírügynökség idézett pénteken. A Moody's március elején jelentette be, hogy felfüggeszti oroszországi kereskedelmi tevékenységét. A két másik nagy nemzetközi hitelminősítő intézet, a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings szintén ezen a héten jelentette be, hogy az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankcióknak megfelelően nem nyújt többé adósbesorolást a cégeknek. Az elmúlt hetekben a hitelminősítők az orosz államot csődközeli minősítési kategóriába vágták, tehát aki az adósságbesorolás alapján fektetett be, már nem vizsgál orosz célpontokat. Másrészt az orosz gazdaság külső kapcsolatai a szankciók hatására nagyon sokat gyengültek, amelyek technikailag (és néha jogilag is) lehetetlenné teszik a befektetést. (MTI)

9:50 A kijevi nemzetközi repülőtér közelében fekvő Boriszpil polgármestere arra szólította fel a lakókat, hogy hagyják el a várost. Erről a német Der Spiegel számolt be. Mint írta, eddig 20 ezren hagyták el Boriszpilt. A település Kijevből mintegy 30 kilométerre fekszik. A városnak a háború előtt több mint 60 ezer lakója volt.

9:40 – A szégyen, ami Európa színe előtt a magyar miniszterelnököt érte tegnap este, csakis Orbáné, nem Magyarországé – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kemény hangvételű beszédben kérte számon Orbán Viktort azzal kapcsolatban, Magyarország kinek a pártján áll az orosz-ukrán háborúban. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „Úgy van, ahogy Zelenszkij ukrán elnök mondta: el kell dönteni, kivel vagyunk. A részletek cikkünkben.

9:31 Csütörtökön 3300 embernek sikerült elhagynia az orosz fegyveres erők által ostromolt Mariupolt a menekültfolyosón. Erről Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közlése alapján számolt be a BBC. Szavai szerint Ukrajna azt reméli, hogy ma is lesz humanitárius folyosó, és folytatódhat a polgári lakosság evakuálása a városból. Mint írják, Mariupolban még mindig ezrek vannak a pincékben, a még a városban tartózkodók víz-, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdenek. Kitértek arra is, hogy a város állandó orosz légi- és tüzérségi támadás alatt áll. Közben az orosz kormány által finanszírozott Russia Today videóbeszámolót közölt Mariupolból, amelyben azt állították, hogy civilek által lakott házak közé rejtőztek az ukrán katonák munícióval együtt. Azt is állították – hasonlóan az orosz háborús narratívához –, hogy onnan lőtték a civilek lakóházait. Arról is írtak, hogy orosz közlés szerint Mariupol felét az orosz fegyveres erők elfoglalták. Független források az orosz állításokat nem erősítették meg.

9:14 Az ukrán parlament a Twitteren közölt képet az első valódi hadifogolycseréről. Mint arról korábban beszámoltunk, a csere létrejöttét mindkét háborúban álló fél megerősítette. A bejegyzés alapján 11 fogságba esett orosz tengerészt cseréltek ki 19 ukrán tengerészre.

8:56 Magyarországra csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 5824 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6411 nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 1848 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte, hogy az ukrajnai háború elől csütörtökön 1392 ember, köztük 582 gyermek érkezett a fővárosba vonattal.

8:45 Ukrán közlés szerint 135 gyermek halt meg és 184 gyerek sebesült meg a háború február 24-i kitörése óta. Erről a BBC számolt be. A legutóbbi harcokban két gyermek veszítette életéta a luhanszki régióban található Rubizsne városában kialakult heves harcokban. Csütörtökön pedig 6 és 13 éves gyerekek sebesültek meg a Donyeck megyei Novomihailivkában. A brit közszolgálati médium megjegyezte, nem tudta ellenőrizni az ukrán állítások hitelességét.

8:23 Példátlan összeomlást mutat az orosz ipar kilátásaira vonatkozó márciusi index. Erről az orosz Gajdar Gazdaságpolitikai Intézet (IEP) ipari vezetők körében végzett felmérése alapján ír a Kommerszant című oroszországi napilap. Ez az első mutató, ami már az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete után készült. Az iparági előrejelzések márciusi összetett indexe egy hónap alatt egyszerre 50 pontot veszített. Korábbi válságos időszakokban sem volt példa erre, 1998-ban tíz hónap alatt csökkent 25 pontot a mutató, a 2008-2009-es pénzügyi válságban öt hónap alatt esett 30 pontot, 2014-2015-ben szintén öt hónap alatt 10 pontot, 2020-ban pedig négy hónap alatt 32 pontot esett az index. A Gajdar Gazdaságpolitikai Intézet az 1990-es évek elején elindított orosz gazdasági reformok egyik ideológusának, a 2009-ben elhunyt volt pénzügyminiszter, Jegor Gajdar nevét viseli. (MTI)

8:16 Nagy-Britannia védelmi minisztériuma közzétette friss hírszerzési jelentését az Ukrajnában zajló háborúról. Eszerint az ukrán ellentámadások eredményt hoztak: Kijevtől keletre városokat és védelmi pozíciókat foglaltak vissza az oroszoktól. A déli fronton az oroszok továbbra is Odessza felé nyomulnak, de az előrehaladást az ukránok ellenállása és a logisztikai problémák nehezítik.

8:01 Hadifoglyokat cserélt Ukrajna és Oroszország – ezt mindkét hadban álló fél megerősítette a Der Spiegel cikke szerint. A hadifogolycseréről Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes számolt be. Verescsuk úgy fogalmazott, hogy 10 megszállóért cserébe tíz katonát kaptak vissza. A miniszterelnök-helyettes szerint ez volt az első valódi fogolycsere a háború kitörése óta.

7:50 Motoros rendőr juttatott el egy lázas gyermekével eltévedt férfit Budapesten a kórházba – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A részletek cikkünkben.

7:34 Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök azért ment el az ukrán határ menti településekre, mert – szavai szerint – az ország vezetőinek ott a helyük, ahol baj van. – Magyarország szíve most ott dobog a határ közelében – jelentette ki a Kossuth rádió reggeli műsorában, ahol a megválasztása óta először ad interjút. A részletek cikkünkben.

7:25 Lengyelországba érkezik ma Joe Biden amerikai elnök – írja több nyugati hírportál. A repülőgépe Rzeszowban fog leszállni, amely város 80 kilométerre fekszik az ukrán határtól. A hírek szerint itt Andzrej Duda köztársasági elnök fogadja majd. Később pedig a fővárosba, Varsóba repül. Biden lengyelországi látogatása a második állomása az elnök európai útjának – írja a CNN.

7:14 Lassult az orosz ipari termelés növekedése februárban – írja az MTI. Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint éves összevetésben februárban 6,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés a januári 8,6 százalékos növekedést követően. A februári ipari termelés 3 százalékkal csökkent januárhoz viszonyítva. Elemzők azzal számoltak, hogy az ipari termelés bővülése jelentősebben, 3,5 százalékra lassul februárban. Az idei első két hónapban az orosz ipari termelés 7,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit (MTI).

6:59 – Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Orbán Viktort számon kérő beszédére és követeléseire reagálva. Szijjártó rámutatott: ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, és „mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát”. A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megjelent bejegyzésében emlékeztetett: az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: Magyarország engedje át területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntesse meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból.

6:50 Az ukrán katonai tisztségviselők állítása szerint az ukrán haditengerészet megsemmisítette az oroszok Szaratov nevű partraszálló hajóját Bergyanszk kikötőjében – írja a BBC. Feltételezések szerint utánpótlást szállított az orosz hadseregnek. Előző nap az ukránok egy másik orosz hadihajó, az Orszk megsemmisítéséről számoltak be. A német Der Spiegel arról is írt, hogy a kikötőből származó felvételeken az látszik, hogy egy orosz hadihajó ég. Ugyanakkor nem megállapítható, hogy melyik hajó látható a képeken. Az ukránok szerint Oroszország célja továbbra is Dél-Ukrajna elfoglalása, hogy szárazföldi híd jöhessen létre Krím-félszigetre.

6:31 – Az ukrán ellenállás minden egyes napjával közelebb kerülünk a békéhez, amelyre szükségünk van. Ebben a háborúban egyszerűen lehetetlen, hogy ne győzzünk. Egyetlen percre sem állhatunk meg, mert minden egyes perc a sorsunkről, a jövőnkről szól – egyebek mellett erről beszélt Volodimir Zelenszkij az ukrán néphez intézett videóüzenetében. Azt is mondta, hogy ha Oroszország tudta volna, hogy ilyen ellenállással kell szembenéznie, mint amit az ukrán nép kifejt, nem mert volna bevonulni Ukrajnába.

6:12 Videós kapcsolaton keresztül szólalt fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-csúcson. Ezen külön szólt Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz. Arra szólította fel, hogy tegye világossá álláspontját Oroszországot illetően. „Magyarország... Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell eldöntenek, kivel vagytok, szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is. De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.

– Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek.

És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el. És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij a 444.hu által idézett beszédében.

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit. Ezt azzal indokolta, hogy azok ellentétesek hazánk érdekeivel. Erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője beszélt péntek éjjel az MTI-nek (MTI). További részletek cikkünkben.