Csodát még a „nép szolgája” sem tud tenni

Csodát még a „nép szolgája” sem tud tenni

Volodimir Zelenszkij pingpongozik első körös győzelme után választási főhadiszállásán (Fotó: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új korszak köszöntött be az ukrán politikában. Hogy ez pontosan milyen tartalommal töltődik meg, még nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy minőségileg más lesz, mint a 2013 végén az Euromajdannal kezdődött, és az idei választásokkal lezárult időszak. A pragmatizmus térnyerését csak üdvözölhetjük, mert ez a megromlott magyar–ukrán kapcsolatok konszolidálásának előfeltétele is.

Alapvetően megváltozott a társadalom hangulata. Az ukránok belefáradtak a véget nem érő konfrontációba, a tudatosan gerjesztett, minden sarokban ellenséget láttató hisztériába. Békét, nyugalmat akarnak, és jobban szeretnének élni. Új arcokra vágynak, és ez az akarat elnökké emelte a politikában ismeretlen Volodimir Zelenszkijt, többséget biztosított a parlamentben semmiből alakult pártjának, a Nép Szolgájának, és bevitte a radába a rocksztár Szvjatoszlav Vakarcsuk alakulatát. A nép egyszerű fiaiból lettek képviselők, megfiatalodott a parlament, és a korábbinál jóval több benne a nő. A politikai veteránok lassan kikopnak.

Apátia, megfélemlítés, sötét autó: ilyen volt a választás Kárpátalján | Magyar Hang

De kiszorultak a parlamentből a Majdan zűrzavarában beszivárgott radikálisok is. Helyükre a magát nem besározódott idealista patriótaként meghatározó Vakarcsuk és az ő Hang nevű pártja került. A szélsőséges nacionalisták egyre kevésbé határozzák már meg az utca hangulatát. A rada radikális jobbszárnyát Petro Porosenko erősen megfogyatkozott és Európai Szolidaritásra átkeresztelt pártja foglalja el, ami segíti Zelenszkijt abban, hogy mérsékelt és pragmatikus erőként pozicionálja pártját. Az ukrán politika súlypontja a centrum felé tolódott el, középpontjában a változások jelszavát zászlajára tűző amorf többséggel, a Nép Szolgájával, egyik oldalán az Amerika által favorizált Hanggal, Vakarcsuk formációjával, míg a másikon a Moszkvával jó kapcsolatokat ápoló Ellenzéki Platform – Az életért nevű párttal.

Ez a felállás esélyt ad a politikai élet stabilizálására, ám önmagában még nem garancia erre. Zelenszkijnek mindenekelőtt meg kell tartani a két választáson megszerzett társadalmi felhatalmazást, ami nem lesz egyszerű. Először is azért, mert a várakozások túlzottak, csodát pedig még a „nép szolgája” sem tud tenni. Ahhoz például, hogy a változást eredményező döntéseket végre is hajtsák, helyre kell állítani, működőképessé kell tenni a megroggyant államot. Közben egyensúlyban kell tartani valahogy a pénzügyi helyzetet, amely az IMF nélkül továbbra is elképzelhetetlen.

A Nemzetközi Valutaalap politikája ugyanakkor alapvetően a lakosságra hárítja az elvárt reformok terheit, s ez a neoliberális megközelítés elkerülhetetlenül koptatja a hatalom népszerűségét. Mindehhez jön a változó geopolitikai helyzet, amely egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy Kijev az Európai Unió–Egyesült Államok–Oroszország háromszögben lavírozva e pólusok szembeállítására játsszon. Mindenekelőtt azért, mert ezeket a hatalmakat mind jobban lekötik saját belső problémáik, és Ukrajna már egyre inkább púp a hátukon. Ezt nem vette észre már Porosenko, Zelenszkij azonban mintha jobban érezné nemzetközi erőtérben zajló változásokat.

Ilyen körülmények között könnyen változhat a közhangulat, és a problémák sűrűsödésével nem lesz egyszerű egyben tartani a Nép Szolgájának enélkül is sokszínű, a különböző érdekcsoportok befolyása alatt lévő formációkból összeállt frakcióját sem. Csak Ihor Kolomojszkijnak legalább 30 embere van a frakcióban, és nélkülük már a többség sem lenne meg. Az oligarchák nyomása pedig csak növekedni fog, s addig bizony nagy lesz a kísértés, amíg a képviselők 30 ezer hrivnyás fizetése mindössze egy ember átlagos színvonalú megélhetéséhez elég Kijevben. Érzi ezt Zelenszkij is, és a képviselőkről szóló törvény szigorításával oldaná meg a problémát.

Lehet-e Zelenszkij ígéreteiből valóság? | Magyar Hang

A Majdan utáni korszak mindezek ellenére különbözni fog az elmúlt öt évtől. Persze nem a külpolitikai irányultság tekintetében, hiszen azt a Nyugat, ezen belül is elsősorban az Egyesült Államok belpolitikára gyakorolt erős befolyása miatt megváltoztatni lehetetlen, de nem is kell. Az igazi változást az ideológiai ballasztok levetése, a pragmatizmus térnyerése jelentheti. Ezt a két szempontot egyesíti Zelenszkij, amikor az ideális kormányfőt a politikában új, a gazdasági kérdésekben jártas, és Nyugaton tisztelt személyként írta le. Mert a háború megállítása mellett cél a korrupció megszüntetése, a gazdaság megreformálása és a politikai kurzus visszaterelése a józan ész világába. Mindez szép álom, ha meg is valósulhat, ahhoz idő kell. Méghozzá sok. Zelenszkijnek azonban gyorsan eredményt kell felmutatnia, s mivel a háborút megállítani nem egyszerű, a gazdaságot megreformálni és érezhetően növekvő pályára állítani legalább olyan bonyolult feladat, a választók felé tett gesztusok sorát alighanem a korrupció elleni harc megindításával fogja kezdeni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/31. számában jelent meg, 2019. augusztus 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/31. számban? Itt megnézheti!