Csuklyás rohamrendőrök, könnygáz és hanggránát a fehérorosz tüntetéseken

Csuklyás rohamrendőrök, könnygáz és hanggránát a fehérorosz tüntetéseken

Az elnökválasztás eredménye ellen tüntető emberek Minszkben 2020. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/TUT.by)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdte a tiltakozók őrizetbe vételét a rendőrség vasárnap Minszkben, ahol immár hetedik egymást követő vasárnap tízezrek vonultak az utcára Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve.

Országszerte ismét százezren tüntettek, Homelben és Hrodnában csuklyás rohamrendőrök keményen lecsaptak a tiltakozókra. Minszkben és vidéken összesen mintegy 200 embert vettek őrizetbe – közölte kora este a fehérorosz belügyminisztérium. A Vjaszna jogvédő szervezet szerint Homelben könnygázt, Mahiljauban hanggránátot vetett be a rendőrség a tömegoszlatáshoz. Minszkben a rohamrendőrség embereket emelt ki a tömegből és kisteherautókba tuszkolta őket – mondta el egy szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek.

A főváros központjába páncélosokat vezényeltek, több metróállomás zárva tartott. Lukasenka rezidenciája, a Függetlenségi Palota előtt sűrű torlaszt emeltek és számos rohamrendőr őrizte az épületet.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetnek, amióta Aljakszandr Lukasenkát a központi választási bizottság a szavazatok 80,1 százalékával hirdette ki győztesnek. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Lukasenka tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a tiltakozásokat külföldről támogatják.

A vasárnapi tüntetéseket „Szveta elnöknő (a választásokon második helyen végzett Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető) beiktatása” jelszóval tartották, bírálva Lukasenka szerdai beiktatását. Lukasenkát ugyanis szerdán, a jogszabályok által előírt határidő előtt, előzetes bejelentés nélkül iktatták be a hatodik mandátumára, újabb tiltakozásokat, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bírálatát kiváltva.

Szveta az elnökünk, Szveta elnök, Éljen Fehéroroszország – skandálta a tömeg. A választások után Litvániába menekült Tyihanovszkaja közleményében dicsérte a tiltakozók eltökéltségét és kitartásra buzdította őket. – Ma van a tiltakozásunk ötvenedik napja, és a fehérorosz nép ismét az utcára ment – írta, hozzátéve, hogy „meg kell állítanunk ezt a rezsimet, és ezt békésen kell tennünk”.

(MTI)