Csütörtökön helyezik végső nyugalomra Benedek pápát

Csütörtökön helyezik végső nyugalomra Benedek pápát

VA vatikáni média által közreadott kép XVI. Benedek nyugalmazott pápáról (b) és Ferenc pápáról (j) a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban tartott bíborosavató konzisztóriumon 2022. augusztus 27-én. A római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 5-én, csütörtökön temetik XVI. Benedek nyugalmazott pápát – idézte az MTI Matteo Bruni vatikáni szóvivőt. A szertartást, „mely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti” – tette hozzá.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán.

A szombat délben a Szentszék sajtótermében tartott sajtótájékoztatón a szóvivő bejelentette, hogy a temetési szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, „a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében”.

Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak – közölte Bruni.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.

Szombat este 17 órakor Ferenc pápa vezetésével kezdődik a hagyományos év végi Te Deum istentisztelet, mely a hivatalban lévő pápa első nyilvános megjelenése lesz elődje halálának bejelentése óta.

A nyugalmazott pápáról, viharos pályafutásáról hosszabban is írtunk, ITT olvashat róla.