Demokrata előválasztás: Sanders nyert Nevadában is

Demokrata előválasztás: Sanders nyert Nevadában is

A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen az Iowa állambeli Cedar Rapids városban 2020. február 2-án. Az elnökválasztást november 3-án tartják (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében a Nevada államban tartott szombati előválasztáson. A szavazókörök több mint 50 százalékának feldolgozása alapján a megszerezhető voksok 46,6 százalékát nyerte el Bernie Sanders. A második Joe Biden 19,2 százalékkal, harmadik Pete Buttigieg 15,4 százalékkal, negyedik Elizabeth Warren 10,4 százalékkal.

Sanders ezzel egyértelműen megerősítette vezető helyét az elnökjelöltségért folyó versenyben. A CNN közlése szerint a fehér többségű Iowa és New Hampshire után kérdés volt, hogyan szerepelnek majd a jelöltek a lényegesen sokszínűbb Nevada államban. Sandersre a felmérések szerint a spanyolajkú szavazók 54 százaléka voksolt, amit 40 százalékponttal több, mint az ebben a kategóriában második helyezett Pete Buttigieg eredménye. Sanders nyert a fehér szavazók között is, az első felmérések szerint a fekete szavazók között ugyanakkor Joe Biden volt a legnépszerűbb. A fiatalok között elsöprő volt Sanders sikere, a 30 alattiak 66 százaléka szavazott rá.

Nevada az első állam, ahol Joe Biden kampánya életjeleket mutatott: második helye után kampányfőnöke, Greg Schultz arról beszélt, „a Biden-visszatérés most kezdődik”. Ezzel együtt az egyelőre nem világos, kit lehet leginkább második helyezettnek nevezni a versenynek ezen a pontján Sanders mögött, vagy másképp fogalmazva, nem világos, ki a legerősebb centrista jelölt a demokratikus szocialista Bernie Sanders mögött.

Jövő hétvégén Dél-Karolinában folytatódik az előválasztás, aztán március harmadikán jön a szuperkedd, amikor egyszerre szavaznak 14 államban, és ami után könnyen el is dőlhet, ki lesz a Demokrata párti elnökjelölt.