Deutsch Tamás: Én szeretem az Európai Néppártot

Deutsch Tamás: Én szeretem az Európai Néppártot

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Röviden reagált közösségi oldalán Deutsch Tamás arra, hogy ha ki nem is zárták, de megfosztották jogaitól az Európai Néppárt frakciójában. Az alábbit közölte: „én szeretem az Európai Néppártot”, majd az üzenetet úgy írta alá, hogy „dr. Deutsch Tamás az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportjának tagja, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportja magyar nemzeti delegációjának vezetője. Ennyi”.

Később már bőbeszédűbb volt. Szerinte ugyanis pozitív olvasata is van annak, hogy őt az Európai Néppárt EP-frakciója megbüntette, mégpedig az, hogy a frakció is sürgeti a Fidesz tagságáról szóló döntést. Ez a folyamat ugyanis már másfél éve tart és az utóbbi időkben teljesen elakadt – mondta a képviselő magyar újságíróknak az Európai Parlament folyosóján, nem sokkal a megbüntetésről szóló határozat elfogadása után. A frakció döntése alapján Deutsch nem szólalhat fel néppárti színekben a parlamentben (másként nem tud) és nem viselhet semmilyen tisztséget, amelyhez a frakciótagságnak köszönhetően juthatott. A döntésnek nincs időbeli korlátja, ezért határozatlan ideig érvényes, vagy pedig addig, amíg egy másik döntés fel nem váltja.

Mindezzel együtt a képviselő azt mondta, a politikusoknak az a dolguk, hogy az ilyen következményeket tudomásul vegyék. Ennek alátámasztására Rocky Balboát idézte, aki a legutóbbi filmjében azt mondta: „Nem az számít, hogy mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont és muszáj menni tovább, csak így lehet győzni”.

Deutsch elmondta, hogy ismét bocsánatot kért azért, ha valakit megbántott, bár nem állt szándékában senkit sem megsérteni. (A vita azon robbant ki, hogy a fideszes politikus egy interjúban azt mondta, Manfred Weber egyik kijelentése a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereit idézi.) Ezzel együtt úgy értékeli, hogy kiérdemelte „a legtöbbször bocsánatot kérő európai parlamenti képviselő” címét, mert számítása szerint eddig összesen hatszor kért elnézést és ezt most is megismételte. Elmondta, hogy bár sokan abban bíztak, hogy a kizárásáról fognak szavazni, erre nem került sor, bár a javaslat az asztalon maradt.

A vita hosszadalmas volt, de Deutsch szerint egy-két kivételtől eltekintve higgadt és nyugodt maradt. Azt viszont nehezményezi, hogy a fideszes törekvések ellenére nem sikerül párbeszédet kialakítani az Európai Néppárt vezető szerveivel a pártcsalád és a magyar kormánypárt jövőjéről. A rosszul működő kommunikációt úgy jellemezte, hogy a ő megbüntetése ügyében a Néppárt elnöke még egy sms-t sem küldött a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak.

Mint a Magyar Hang megírta,  elfogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás jövője kapcsán, amely szerdán délután a sajtóhoz is kiszivárgott. A javaslat szerint azonnali hatállyal elveszik Deutsch Tamás lehetőségét attól, hogy felszólaljon az Európai Néppárt frakciójának időkerete terhére, illetve a frakció jelentéstevője sem lehet, ahogy más formális pozíciót sem vállalhat, vagyis konkrétan kizárással nem büntetik.