Diplomáciai fogás a német vakcinaturizmus Oroszországba?

Diplomáciai fogás a német vakcinaturizmus Oroszországba?

Koronavírus elleni oltásra várakoznak emberek a berlini Treptow Aréna előtt 2021. március 31-én (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind többet lehet arról hallani, hogy egyre több német elégeli meg a lassan haladó hazai oltási programot, és inkább Oroszországba megy, hogy ott beoltassa magát a Szputnyik V-vakcinával. Vajon tényleg országimázs építésre használja-e Moszkva a vakcinaturizmust? Egyáltalán, hogy áll most a német oltási program?

Hogy létezik effajta turizmus, azt a német közszolgálati Deutsche Welle riportja is igazolja. Beszámolójuk szerint noha a járvány miatt az orosz határ sok ország előtt le van zárva, számos nemzetközi utazási iroda – a Kreml hallgatólagos támogatása mellett – simán szervez városnézéssel egybekötött pár napos oltakozó túrákat. A norvég World Visitor iroda például 1200 és 3000 ezer euró között hirdet ilyen jellegű négynapos utakat.

A riport szerint az első német turnusok április 8-án érkeztek Moszkvába, akik pedig megkapják az első adagot, azoknak 3 hét múlva is vissza kell térniük Oroszországba a második dózisért is. A World Visitor társalapítója, Albert Sigl szerint útjaik túl nagy médiafelhajtást kaptak, miközben nekik semmilyen politikai motivációik nincsenek, ez számukra színtiszta üzlet. A DW beszámolójában emlékeztet, Siglék irodája az orosz Aeroflottal szerződött, az utakat a Vlagyimir Putyin alapította Minden Oroszok Frontja elnevezésű kormányközeli politikai szervezet is támogatja, illetve a szervezésben is segítséget nyújt.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint számos külföldi megkeresés érkezett hozzájuk, hogy mérlegeljék a külföldiek oltás miatti beutazásának lehetőségét. Szerinte az orosz kormány fontosnak tartja ennek a lehetőségét is, de az elsődleges Moszkva számára, hogy a saját állampolgárait oltsa.

Az amerikai AP hírügynökség szombaton hasonló utakról számolt be. Mint írják, csütörtökön Frankfurtból a német European Tour Operators szervezésében egy ötven fős német csoport utazott Moszkvába, hogy megkapják az első adag Szputnyik V oltásukat. Az amerikai hírügynökségi beszámoló emlékeztet rá, hogy miközben Oroszország csak márciusban 20,1 millió adagra elég oltóanyagot állított elő, addig Tatyjana Golikova helyettes kormányfő bejelentése szerint április 16-ig az orosz lakosság mindössze 5 százaléka, azaz mintegy 8 millió ember jutott védőoltáshoz.

A The Local hírportál német kiadása közben a német oltási program „első sikeréről” ír vasárnapi vezető anyagában. A cikk idézi Carsten Watzl-t, a német immunológiai társaság elnökét, aki arról tájékoztatott: a 83 milliós Németországban a legalább az első oltást megkapók száma elérte a 20 százalékot, ami az első sikernek számít.

Izraeli tapasztalatok azt mutatják, hogy náluk 20 százalékos átoltottság után kezdett el jelentősen csökkenni a kritikus esetek száma. Harminc százalékos beoltottságnál ugyanezt figyelték meg a kórházi esetek számával kapcsolatban, míg 35 százalék felett maguk a koronavírus fertőzések száma kezdett el esni. Hasonló tendenciákat mutat az átoltottságban élen járó Egyesült Királyság is. Az Oxfordi Egyetem működtette Our World in Data elnevezésű statisztikai oldal szerint Izraelben a lakosság 61,73, míg Nagy-Britanniában 48,16 százaléka már legalább az első dózist megkapta. Magyarországon ez az arány jelenleg 33,67 százalék.

Németországban a beszámolók szerint a 80 év felettiek többségét már beoltották, ám a Robert Koch Intézet számításai szerint 36,5 millió olyan német van, akiket veszélyeztet az, hogy súlyos lefolyású lehet egy esetleges koronavírus-fertőzés. A második oltást megkapók aránya is alacsony még, a jelentések szerint még csak 7 százalék számíthat védettnek a kórokozóval szemben. Ugyan a német kormány azt ígérte, nyár végéig minden olyan német felnőttet beoltanak, aki kérte a vakcinát, Carsten Watzl szerint az egyes oltóanyagok ritka mellékhatásai miatt ez nem biztos, hogy teljesülni fog a kitűzött határidőig.

Jens Spahn egészségügyi miniszter egyébként még április elején jelezte, Németország kétoldalú tárgyalást kezd Oroszországgal a Szputnyik V beszerzéséről az Európai Bizottság elzárkózása miatt. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati rádióban Spahn ugyanakkor azt leszögezte, a vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel. Az MTI által is idézett hír is emlékeztetett, a német kormány régóta azt képviseli, hogy nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését, ha az EU nem lép, és Spahn már március közepén bejelentette, hogy hamarosan szállítási szerződéseket is köthetnek.

Még március elején Christa Wirthumer-Hoche, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy ne engedélyezzék az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát, amíg az ügynökség nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatásosságát. A vakcina európai uniós forgalmazását az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie – írták. A Szputnyik V-t Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában engedélyezték vagy vetették alá engedélyeztetési eljárásnak. Emlékezetes, az orosz vakcinának részben két cseh miniszter menesztéséhez is köze volt.