Donald Trump a háború gyors befejezésére tett ígéretet Volodimir Zelenszkijnek

Donald Trump a háború gyors befejezésére tett ígéretet Volodimir Zelenszkijnek

Donald Trump a washingtoni Fehér Ház kertjében tartott ceremónián 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Polaris Images Pool/Erin Scott)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt az ukrajnai háború gyors befejezésére tett ígéretet megválasztása esetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, akit a New York-i Trump-toronyban fogadott pénteken. Trump a megbeszélés előtt újságírókhoz szólva elmondta, hogy kész Ukrajnával és Oroszországgal is együttműködni a konfliktus rendezése érdekében.

„Nagyon jó kapcsolatunk van (Zelenszkijjel), és mint tudják, nagyon jó a viszonyom Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is ” – jelentette ki. „Úgy vélem, ha győzünk (a választáson), akkor nagyon gyorsan rendezni tudjuk az ukrajnai konfliktust” – tette hozzá.

Zelenszkij a sajtónak azt mondta, hogy egyebek között a „győzelmi tervét” szeretné megvitatni Trumppal. Hozzátette, hogy Trump demokrata párti kihívójával, Kamala Harrisszel is találkozik, mert Ukrajnának erős amerikai támogatásra van szüksége a folytatódó háborúhoz.

A találkozót követően Zelenszkij az X-en angol nyelven közzétett bejegyzésében nagyon produktívnak nevezte megbeszélését Trumppal, mondván, hogy egyetértettek abban: véget kell vetni az immár két és fél éve tartó háborúnak. „Nagyon gyümölcsöző találkozóm volt Donald Trumppal (…) bemutattam neki győzelmi tervünket, és részletesen áttekintettük az ukrajnai helyzetet és a háború következményeit népeink számára. Számos részletet megvitattunk” – írta Zelenszkij.

„Osztjuk azt a nézetet, hogy le kell állítani a háborút Ukrajnában. Putyin nem győzhet. Az ukránoknak kell győzniük” – tette hozzá.

Donald Trump a mintegy 40 perces megbeszélést követően Zelenszkij oldalán a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: „mindketten szeretnénk (a háború) végét és egy igazságos megállapodást látni”. „Az elnök szeretné ha véget érne, mégpedig a lehető leghamarabb. Tisztességes alkut szeretne” – húzta alá a republikánus párti elnökjelölt. Zelenszkij kijelentette, hogy a háborúnak nem lett volna szabad kitörnie, és megismételte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökre nyomást kell gyakorolni a háború leállítása végett.

(MTI)