Donald Trump holokausztnak nevezte az orosz inváziót

Donald Trump holokausztnak nevezte az orosz inváziót

Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump formálisan is elfogadja az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján a washingtoni Fehér Ház kertjében tartott ceremónián 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Polaris Images Pool/Erin Scott)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok egykori elnöke sürgette Oroszországot, hogy vessen véget a harcoknak Ukrajnában. Trump holokausztnak nevezte az ukrajnai inváziót – ezt a hozzá közelállónak tartott Fox hírcsatornának adott interjújában mondta Donald Trump, amit a The Hill washingtoni lap ismertetett. Hozzátették: ez nagy változás a múlt heti nyilatkozatának hangneméhez képest, amelyben még Putyint éltette.

Trump úgy fogalmazott: Oroszországnak abba kell hagynia ezeknek az embereknek a gyilkolását, és megegyezést javasolt. Az interjúban több témáról volt szó, a volt elnök kritizálta, ahogy a Biden-adminisztráció az orosz–ukrán krízist kezelte. 

Donald Trump szerint a megegyezés a megoldás, az öldöklést pedig „most kell abbahagyni”. Szerinte Oroszország nem tiszteli az Egyesült Államokat, az Egyesült Államok pedig nem tesz semmit. – „Ez egy holokauszt – folytatta – Borzasztó, ami történik. Tanúi vagyunk, minden este látjuk a tévében.” Többször is elismételte: ha még elnök lenne, ez a konfliktus nem következik be. 

A The Hill emlékeztetett: a volt elnök korábban gyakorta méltatta Putyint, és egy Helsinkiben tartott csúcstalálkozóra is sor került, ahol úgy nyilatkozott: úgy hiszi, hogy Oroszország nem avatkozott be az amerikai választásokba. Még egy héttel ezelőtt is okosnak nevezte az orosz elnököt, amiért elismerte a szakadár területek függetlenségét.

Trump nem foglalt nyíltan állást az interjúban azzal kapcsolatban, hogy szerinte Ukrajnát fel kellene-e venni a NATO-ba, azt mondta, hogy erről később kell dönteni. Szerinte azonban most sokkal könnyebb lenne igent mondani erre, mint fél évvel ezelőtt lett volna.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnökről azt nyilatkozta: mély benyomást tett rá, amikor 2019-ben telefonon beszéltek. Ismert, ez a telefonhívás vezetett ahhoz, hogy megindult az első felelősségre vonási (impeachment) eljárás a volt elnök ellen. A beszélgetés leirata szerint Donald Trump arról érdeklődött Zelenszkijtől, hogy lenne-e lehetőség arra, hogy terhelő anyagokat ássanak elő Joe Bidenről és fiáról. Ezzel a jelenlegi elnök fiának ukrajnai üzleti ügyeire célzott.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.