Donbasz: a drónok harcában az orosz hadsereg az esélyesebb

Donbasz: a drónok harcában az orosz hadsereg az esélyesebb

Képünk csak illusztráció. Amerikai katona drónnal (Fotó: Stg Micah Merrill/US Army)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Bár a háború első időszakában a hírek szerint a török drónok sok kellemetlenséget okoztak az orosz hadseregnek, szakértők szerint a küszöbön álló kelet-ukrajnai offenzíva alatt a hatalmas tüzérséggel bíró oroszok uralhatják a légi felderítést – írta a The Times brit lapra hivatkozással a VG.

A lap szerint a tüzérség erejét légi felderítéssel lehet a legeredményesebben irányítani, márpedig az oroszok rendkívül hatékony drónokkal rendelkeznek. A Donbaszban várható csaták tüzérségi előkészítése már napok óta zajlik, a tűzirányító drónoknak pedig kiemelt szerepe lehet a küszöbön álló ütközetek során. Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint a védelmi pozícióikat az oroszok Orlan-10-es típusú drónjaikkal mérik be. Egy ilyen drón ára körülbelül 33 millió forint, márpedig ha az oroszok pótolni tudják az elvesztett robotrepülőket, az jelentősen megnehezítheti az ukránok helyzetét. Az Orlan-10 egyébként háromméteres szárny-fesztávolságával háromszor akkora, mint az ukránok által használt Quantix. 
 
A brit lap által idézett szakértő szerint az ukránoknak takarékosan kell bánniuk a török Bayraktar drónjaikkal, különben Kelet-Ukrajnában a hatékony orosz légvédelem elintézheti őket. 
 
A robotrepülők fontosságával mindenki tisztában van, erre is tekintettel az Egyesült Államok száz „kamikaze” Switchblade drónt ad Ukrajnának és egyúttal kiképzi az ukrán katonákat a használatukra. Ezek a drónok alkalmasak páncélozott járművek és tankok megsemmisítésére. A napokban ezenkívül a virginiai AeroVironment is bejelentette, hogy még 100 Quantix felderítő drónt adományoz Kijevnek. A gyártó szerint ezek a robotrepülők úgy működnek, hogy az ellenséges erők nem fedezik fel őket, és a rádiófrekvencia zavaróktól mentesen pontos és gyors felderítést biztosítanak távoli, elérhetetlen területekről.