Döntött az osztrák parlament: Európában először bevezetik a kötelező oltást

Döntött az osztrák parlament: Európában először bevezetik a kötelező oltást

A koronavírus ellen kap oltást egy lány Bécsben 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák parlament alsóháza, a Nationalrat elfogadta a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt, amit vasárnap mutatott be a kormány. A benyújtott javaslathoz bőven megvolt az egyszerű többség: a 137 igen szavazat mellett 33-an voksoltak nemmel – írja a Der Spiegel, a cikket a Hvg.hu szemlézte. Főleg a populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői ellenezték a javaslatot. 

A szabályozás február elején lép életbe. Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni. Az első  fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például pénzbírságok kiszabásával.

Március közepéig azonban még nem büntetik meg azt, aki nem oltatta be magát. A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig (körülbelül 200 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nőkkel és mindazokkal, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.