Drágul a Pfizer és a Moderna

Drágul a Pfizer és a Moderna

A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban (Fotó: MTI/Biontech SE/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emeli a koronavírus elleni vakcinájának árát a Pfizer és a Moderna is – írja a Telex a Financial Times cikkére hivatkozva. A két gyógyszergyártó egyébként 2023-ig összesen 2,1 milliárd adag oltóanyagot fog szállítani az Európai Uniónak.

A szerződéseknek csak egy olyan verziója nyilvános, amelyben az üzleti titoknak minősülő részleteket, így a beszerzési árat is kitakarták, de a lap információi szerint a Pfizer–BioNTech-vakcina új ára 19,50 euró a korábbi 15,50 helyett. Forintra átszámolva ezt azt jelenti, hogy a korábbi nagyjából 5,5 ezerről 7 ezerre drágult. A Moderna 22,60 dollárról emelt 25,50-re, forintba kifejezve ez 6,8 ezerről 7,7 ezerre emelkedést takar. A Telex megjegyzi, hogy a szerződések szerint a kínai Sinopharm vakcinája Magyarországnak adagonként bő 11 ezer forintba került.

A dráguláshoz több tényező is hozzájárulhatott. Mindkét cég mRNS-vakcinát gyárt, amely a leghatékonyabbnak bizonyult a járvány alatt, és míg az EU-nak más gyártókkal komoly vitái akadtak a szállításban beállt nagy csúszások miatt, a Pfizer és a Moderna is megbízhatóan teljesítette a vállalásait.

Címkék: Moderna, Pfizer

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom