Dróntámadás érhette az oroszországi Kurszk repülőterét

Dróntámadás érhette az oroszországi Kurszk repülőterét

Bayraktar TB2 drón. Képünk illusztráció (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dróntámadás érte az oroszországi Kurszk repülőteret – közölte a helyi kormányzó kedden.

Dróntámadás érte az oroszországi Kurszk repülőteret – írja a The Guardian a helyi kormányzó közlésére hivatkozva. Egyelőre nem lehet tudni, honnan származott a drón, és a brit napilap az információ hitelességét egyelőre nem tudta megerősíteni.

Hétfőn az orosz védelmi miniszter azt mondta: Ukrajna légicsapást kísérelt meg két repülőtér ellen, ahol robbanások történtek a hétvégén. A miniszter szerint szovjet gyártmányú drónokkal követték el a támadást a Moszkvától nem messze található rjazanyi régió Djagilevo reptér és a szaratovi régióban található Engels légibázis ellen. Megerősítették: három orosz katona meghalt, további négy pedig megsérült. Mindkét helyszín több száz kilométerre fekszik az ukrán határtól.

Hétfőn egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő elismerte, hogy drónokkal hajtotta végre a támadásokat. A New York Times szerint az eszközöket ukrán területről indították, és legalább az egyik csapást a bázishoz közeli különleges erők segítségével hajtották végre, akik segítettek a drónokat a célponthoz irányítani – mondta a lapnak a névtelenséget kérő ukrán tisztviselő.

Az amerikai lap szerint ez új fejezet lehet a háborúban: Kijev megmutatta, hogy Ukrajna képes és mer is nagy távolságból támadni, így akár az őt megtámadó ország szívében is kész ellencsapásra. Az oroszok röviddel a támaszpontok elleni támadások után rakéták egész sorát indították ukrán városok felé.

Hétfőn és keddre virradó éjszaka Zaporizzsjára mértek légicsapásokat az orosz erők.