Andrzej Duda: Lengyelország a háború utolsó napjáig támogatja Ukrajnát

Andrzej Duda: Lengyelország a háború utolsó napjáig támogatja Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij ukrán (j) és Andrzej Duda lengyel elnök kezet fog sajtótájékoztatójuk után Kijevben 2022. május 22-én. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andrzej Duda lengyel államfő kedden, Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélésén kijelentette, hogy országa addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges, akár a harcok utolsó napjaiig is – közölte az MTI a Jevropejszkaja Pravda hírportálra hivatkozva.

Duda arról is beszélt, hogy a katonai és a humanitárius együttműködésről tárgyalt az ukrán elnökkel, valamint Lengyelország részvételéről Ukrajna helyreállításában. Mint hozzátette, azt szeretné, hogy Ukrajna bízzon Lengyelország erőteljes támogatásában, „abban, hogy a lengyelek velük vannak, és támogatni fogják őket a harcok utolsó napjáig”.

Az ukrán függetlenség napja, augusztus 24. alkalmából a következőket mondta. „Nekünk, lengyeleknek és a Baltikum minden lakosának ez is egy fontos évforduló: a Ribbentrop-Molotov Paktum évfordulója, amely alapján megtámadták Lengyelországot és más országokat. Lengyelország ekkor veszítette el államiságát. Az a tény, hogy én itt vagyok, a mai napnak szimbolikus jelentést is ad. Számunkra ez egyben a háború és az orosz imperializmus újjáéledése elleni tiltakozás napja is. Ukrajna védi függetlenségét, állami integritását az orosz agressziótól, amely nem február 24-én, hanem 2014-ben kezdődött”.

Hozzátette, „Ukrajna számíthat Lengyelországra. Hiszem, hogy Ukrajna nemcsak megvédi magát, hanem győz is, visszaszerzi minden földjét, és helyreáll Lengyelország és minden becsületes nép támogatásának köszönhetően”.

Zelenszkij a Dudával közösen megtartott sajtótájékoztatón az Ukrinform hírügynökség szerint leszögezte, hogy Oroszország erőteljes választ fog kapni, ha augusztus 23-24-én megsokszorozza az Ukrajna elleni támadásainak számát. Közölte, hogy az ukrán katonai hírszerzéstől és a partnerországoktól erre utaló jelzéseket kapott. Megjegyezte, hogy egyébként az orosz fenyegetés „mindennapos és állandó”.

Ukrajna nem tesz különbséget aközött, hogy Oroszország Kijevet vagy a Donyec-medencét támadja, minden ágyúzásra válaszol – hangsúlyozta Zelenszkij. „Nekem mint államfőnek Kijev, Csernyihiv és Donbász egyformán kedves, de minden ukránnak is. Mindenhol ukránok laknak, Harkivban, Zaporizzsjában is. Ezekben a városokban ugyanaz lesz a válasz”– szögezte le.

Közben elkezdődött a Krími Platform című ukrán kezdeményezés második csúcstalálkozója, amelyre Zelenszkij szavai szerint hatvan vezető politikus érkezett különböző országokból. Nyitóbeszédében kiemelte, hogy február 24-e óta Oroszország mintegy 750 rakétát lőtt ki Ukrajnára a Krím területéről. 

Duda hangsúlyozta, hogy fel kell szabadítani Ukrajna egész területét a Krímmel együtt, továbbá síkra szállt az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték teljes leállítása mellett.

„Nincs visszatérés a megszokott üzletmenethez az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban, miután Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen, támadja a nemzetközileg elismert határokat, elfoglal területeket. A politika változása Nyugaton nem csupán az Északi Áramlat-2 teljes leállítását jelenti, hanem ennek a vezetéknek a felszámolását, teljes lebontását is. Miután láttuk, hogy bombák érték Harkivot, Kijevet, rakéták semmisítették meg Irpinyt, Borogyankát, Bucsát és Mariupolt, tanúi voltunk ezeknek a bűncselekményeknek, már nem tudunk visszatérni ahhoz a viszonyhoz, amely idén február 23-a előtt fennállt. Ukrajna egész területét fel kell szabadítani a Krímmel együtt” – hangsúlyozta Duda.

A konferencián részt vevő Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta, hogy a szövetség változatlanul támogatja Ukrajnát. „Elkötelezettek vagyunk az Ukrajnával való partnerség mellett, segítettünk az országnak elmozdulni a NATO-kompatibilitás felé. A tél kemény lesz, ez az akarat, a logisztika harca, ezért továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát, mert egy erős és stabil Ukrajna az euroatlanti biztonság kulcsa” – hangoztatta. Kiemelte, hogy nyolc évvel ezelőtt Oroszország jogellenesen elfoglalta a Krím félszigetet, és a Föld egyik leginkább militarizált területévé változtatta. „Ez pedig ugródeszka lett a hat hónappal ezelőtt elindított ukrajnai támadáshoz. Putyin elnök úgy gondolta, hogy megtörheti az ukrán népet és ő diktálhatja a feltételeket. De tévedett. Ukrajna megmutatta, hogy képes megvédeni magát az agresszióval szemben és súlyos veszteségeket okozni Oroszországnak” – fejtette ki Stoltenberg.

(MTI)