Duhajkodás Londonban: Kinyitottak a pubok, rögtön túlzásba estek a britek?

Duhajkodás Londonban: Kinyitottak a pubok, rögtön túlzásba estek a britek?

Vendégekkel teli utca a brit főváros Soho nevű negyedében 2020. július 4-én (Fotó: MTI/EPA/Vickie Flores)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hónapos szünet után újra kinyitottak a hétvégén az éttermek és a pubok Nagy-Britanniában, miután feloldották a vendéglátóhelyekre vonatkozó, koronavírus miatti korlátozást. A Die Welt német lap videós tudósítása szerint igencsak elszabadult a pokol London szórakozónegyedében, a Sohóban.

A felvételek tanúsága szerint az ittas tömeg az autós közlekedést is akadályozta szombat este, néhányan meztelenül táncoltak az autók előtt. Szabályos utcabál alakult ki, amelynek során egy helyi üzlettulajdonos szerint a maszkviselés nem igazán volt jellemző, a távolságtartás szabályát pedig lehetetlen volt betartani.

Bár a fertőzési számok már javulnak, Angliában 44 ezren haltak meg koronavírusban, ezzel az ország a járvány által legsúlyosabban érintettek közé tartozik Európában.

A rendőrségnek nem csak a Sohóban akadt dolga, számos, részegek által elkövetett szabálysértést regisztráltak a hétvégén. A brit rendőrszakszervezet elnöke, John Apter egy londoni rádióadásban arról beszélt, hogy számos meztelen férfival, „boldog és dühös” részeggel volt dolguk a hétvégén. Devonból és Cornwallból csaknem ezer esetet jelentettek „alkoholfogyasztással összefüggő antiszociális viselkedés” kapcsán. Több kocsmát olyan mértékben megrohamoztak az érdeklődők, hogy végül be kellett zárniuk.

Matt Hancock egészségügyi miniszter mindennek ellenére pozitívan értékelte a hétvége fejleményeit a Sky Newsnak adott interjújában. Szerinte az emberek nagyon felelősségteljesen viselkedtek, még akkor is, ha néhány felvétel ennek az ellenkezőjéről árulkodott. A londoni rendőrség hivatalos véleménye is az, hogy a többség tartotta magát a távolságtartás szabályához.