Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

II. Erzsébet néhai brit uralkodó koporsója megérkezik a windsori kastély Szent György-kápolnájába 2022. szeptember 19-én (Fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Nicholas Egan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végső búcsút vettek hétfő este egykori rezidenciája, az ősi windsori kastély Szent György-kápolnájában II. Erzsébet királynőtől. A kastély Szent György-kápolnájában, 800 meghívott jelenlétében végső gyászistentisztelettel vettek búcsút a királynőtől, majd koporsóját leeresztették a kápolna királyi kriptájába. 

A búcsúztatás a délelőtti órákban vettek kezdetét, akkorra lényegében kiürültek London utcái. Mindenki a ceremóniát nézte, vagy a tereken, vagy otthona  televízióban – jelentette tudósítónk, Balogh Roland. 

Dél előtt kezdődött a királynő búcsúszertartása a londoni Westminster-apátságban. Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott vett részt, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói. A királynő ravatala brit idő szerint hétfő reggelig volt látogatható, és az előzetes becslések szerint valószínűleg meghaladta a félmilliót azoknak a száma, akik lerótták tiszteletüket a néhai uralkodó koporsójánál. A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, és elhelyezték a búcsúszertartás idejére ott kialakított ravatalon.

A ceremónián kétezer meghívott vendég vett részt. Az MTI beszámolója szerint jelen volt Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown –, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken, például a parlament évenkénti megnyitóján viselnek. A koporsót hétfőn a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hallból az apátságba.

A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében. A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.

A Westminster székesegyház főesperese, David Hoyle az elhunyt uralkodó fáradhatatlan és múlhatatlan szolgálatait méltatta. Mint felidézte: II. Erzsébet ezen a helyen ment férjhez 1947-ben, és 1953-ban ugyanott koronázták meg. „Minden, akárcsak ma a saját temetése, része a halál és a megújulás visszatérő évszakának” – mondta Hoyle.

– Őfelsége híressé vált kijelentését idézem, aki a 21. születésnapján sugárzott adásban arról beszélt, életét a nemzet és a brit Nemzetközösség szolgálatának szenteli. Ritkán sikerült ilyen jól betartani egy ilyen ígéretet – mondta búcsúztató beszédében a Canterbury érsek. Justin Welby szerint kevés vezető kapott olyan túláradó szeretetet, mint amiben ő halálát követően is részesült. Ritkák azok a vezetők, akik szeretik a szolgálatot – mondta az érsek –, de azok, akik szolgálnak, azokat szeretik és emlékezni fognak rájuk, míg a hatalomhoz és kiváltságokhoz ragaszkodókat elfelejtik.

„II. Erzsébet nagyon sok ember életében volt jelen, sok életet megérintett” – mondta a Canterbury érsek. Welby beszéde elején már az új uralkodónak is üzent, miután beszédében elejtette: „tudom, hogy III. Károly pont olyan elkötelezett, mint édesanyja volt”. 

Ezt követően a szertartás véget ért a Westminster apátságban, a koporsót pedig átvitték a Hyde Park melletti Wellington-diadalívhez. Közben két percre néma csendbe borult minden. Közben percenként lőttek egyet Napoleon-korabeli ágyúkkal a Hyde Parknál – jelentette tudósítónk. A Hyde Parktól gépjármű vitte a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben.

A tervhez képest fél órás csúszással, de fél kettőkor megérkezett a koporsó a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsira tették és a Windors-kastélyhoz indultak vele. Oda délután öt óra körül érkeztek meg, majd végső nyughelyére, a Szent György-kápolnába vitték.

Hétfő este pedig 800 meghívott jelenlétében végső gyászistentisztelettel vettek búcsút a királynőtől, majd koporsóját leeresztették a kápolna királyi kriptájába. A legszűkebb királyi család késő este még lerója kegyeletét az egykori uralkodó előtt, de ez a búcsúaktus már a kamerák távollétében, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik.

 

Címkék: London, II. Erzsébet